Broj 76
Početna > Lepi i zdravi > POROĐAJ SE PRIBLIŽAVA

POROĐAJ SE PRIBLIŽAVA

Sve teže se krećete i sve vam predstavlja napor, pa ćete možda postati razdražljivi zbog sitnica. Bolovi oko stidnog područja, u preponama ili u nogama, mogu da budu izazvani pritiskom bebine glave na nerve ili time što karlični zglobovi omekšavaju u pripremama za porođaj. Bol pod rebrima uslovljen je širenjem materice koja podiže rebra. Nije reč o teškim bolovima, ali oni znaju da budu veoma neprijatni.

Sedenje ili stajanje što uspravnije ili istezanje prema gore ublažiće većinu ovih neprijatnosti, iako će vam možda biti lakše u vezi sa bolom u karlici ako legnete. Ako se javi oštar bol u trbuhu ili je taj broj istovremeno praćen vaginalnim krvarenjem, morate odmah otići kod lekara. Pri kraju trudnoće sasvim je normalno da patite od gorušice ili mučnine. Uzrok tome je proširena materica koja pritiska želudac. Od pomoći može biti navika da se jedu mali obroci u kraćim intervalima, a ne dva-tri obroka dnevno.

Prenatalni pregled Ako postoji bilo kakva zabrinutost za veličinu bebe, ili postoji neki drugi razlog što rađanje dete ne teče spontano, biće vam ponuđeno snimanje i razgovaraće se o carskom rezu. Vi i vaše telo Tik ispod grudne kosti moći ćete da osetite vrh materice. Ovo može da oteža disanje i da izazove bol u grudnom košu. Razvoj bebe Nervni sistem sazreva i beba se priprema za dolazak na svet tako što počinje da vežba pokrete disanja, sisanja i gutanja. Sada je dugačka oko 46 centimetara i teška oko 2,5 kilograma.

TRIDESET SEDMA NEDELJA

Između 36. i 38. nedelje glava bebe se „aktivira". To je trenutak kada se ona spušta duboko u karlicu, spremna za izlazak na svet. Kada se ovo desi, osetićete olakšanje pritiska u trbuhu, pa je to razlog što se o ovome nekada govori kao o „olakšanju". Sada nećete ostajati bez daha zato što beba više ne pritiska dijafragmu i pluća. Ako vam ovo nije prva beba, glava se ne mora aktivirati pre nego što počnu trudovi. Prevremeno rođenje i blizanci Ako se beba rodi pre 37. nedelje, opisaće se kao prevremeno rođena ili nedonošče.

Većina prevremeno rođene dece nalazi se na specijalnom odeljenju sa inkubatorima, ili ako su mnogo bolesna ili mala, na odeljenju intenzivne nege za novorođenčad. Na ovim odeljenjima bebe dobijaju stručnu negu, tako da čak i bebe rođene sa 24 nedelje imaju šanse da prežive. Ako nosite blizance, trudovi obično ne traju duže nego kad rađate jedno dete. Kako blizanci teže da budu manje bebe, trudovi i porođaj često budu lakši i bezbolniji. Kada se jednom porođajni kanal proširi i kada se rodi jedna beba, druga beba će se roditi veoma brzo posle toga. Ako blizanci dele posteljicu, obično će se oni roditi pre nego što posteljica bude izbačena. Čak i ako su u pitanju dvojajčani blizanci, kod kojih svako ima svoju posteljicu, obično će se oni roditi pre, iako se ponekad rodi jedno dete posle kojeg izlazi posteljica, a zatim dolazi drugo.

Vi i vaše telo Od sada pa do kraja 42. nedelje vaša beba može da se pojavi u bilo koje doba. Između sadašnjeg trenutka i porođaja možete ponekad da doživite iznenadnu eksploziju energije, poznatu kao instinkt gnezda. Nemojte da preterate sa sređivanjem kuće. Vodite računa o tome da će vam uskoro biti potrebne sve rezerve energije za iscrpljujuće zahteve trudova i porođaja. Razvoj bebe Tanke malje koje pokrivaju telo bebe počinju da se gube. Beba je počela da proizvodi hormon kortizon koji će pomoći plućima da potpuno dozru, tako da budu spremna za disanje kada se beba rodi. Beba će vežbati disanje iako u njenim plućima nema vazduha. Sada je beba dugačka oko 47 centimetara i teška oko 3,7 kilograma.