Broj 76
Početna > Lepi i zdravi > MIRISIMA DO SREĆE

MIRISIMA DO SREĆE

MIrisi imaju važnu ulogu u našem životu, a mirisne esencije biljaka i životinja - eterična ulja, kroz vekove su se, kao i danas, koristile u lekovite, kozmetičke, ali i mistične svrhe. I u psihičkom smislu mirisi od davnina snažno utiču na ljude. Vraćaju nas u prošlost, prizivajući u našem mozgu sećanja na situacije i događaje koji su nam se nekad dogodili. Shodno tome, mirisi određuju naše raspoloženje i odnos prema drugim ljudima, stvarima i događajima. Dok lavanda opušta i umiruje, eukaliptus bistri um i budi živahnost, a sandalovina otklanja zabrinutost.

Mirisi utiču na telo i psihu
U poslednje vreme dokazano je ono što su ljudi oduvek znali, a to je da mirisi imaju velik uticaj na telo i psihu čoveka. Tako nas miris lavande uspavljuje i umiruje, miris limuna razbuđuje, miris cimeta čini kreativnim, miris ruže smiruje, a vanile hrabri. Udisanjem prirodnog eteričnog ulja možemo se osloboditi ili znatno ublažiti negativne emocije, tugu, žalost, brige, teskobu, strah, ljutnju i bes, kao i probuditi pozitivne emocije, radost, zadovoljstvo i uopšte dobro raspoloženje. Mirisnim esencijama možemo stvoriti opuštenu, miroljubivu i kooperativnu atmosferu, podstaknuti kreativnost i koncentraciju, procese pamćenja i učenja. Štaviše, zahvaljujući eteričnim uljima, možemo se osloboditi stresa i znatno doprineti prevenciji ili lečenju depresije, bolesti modernog društva. Kako određeni mirisi mogu naterati kupce na kupovanje, radnike na marljivost, a bolesnike na brži oporavak, sve je više robnih kuća, kancelarija i bolnica koje u svoje klima-uređaje stavljaju mirisne esencije.

Za svaku priliku
Aktivacija eteričnim uljima vrlo se jednostavno može uraditi u sopstvenom domu. Kada, u skladu sa vlastitim potrebama odaberete mirise koji vam najbolje odgovaraju, nakapajte ih na maramicu, u mirisnu lampu ili dodajte kupki, a potom ih opušteno udišite.
Bosiljak - osvežava, relaksira, deluje protiv psihičke iscrpljenosti, potištenosti, podstiče pamćenje i koncentraciju.
Eukaliptus - bistri um, podstiče živahnost, deluje kod psihičke prezasićenosti i bezvoljnosti, podstiče koncentraciju.
Grejp - relaksira, osvežava, budi osećaj poverenja, deluje protiv stresa, depresije i osećaja straha, a podstiče dobro raspoloženje i miroljubivost.
• Iris - razgrađuje psihičke blokade
i uspostavlja unutrašnju ravnotežu.
Jasmin - budi osećajnost i poverenje, deluje protiv psihičke iscrpljenosti, stresa, uklanja strah i osećaj nesigurnosti i budi libido.
Kamilica - opušta, potiskuje teskobu, nemir, ljutnju i bes, smiruje i smanjuje psihičku osetljivost.
Lavanda - uspavljuje, relaksira, umiruje, smanjuje brige, oslobađa stresa, pozitivno deluje kod depresije.
Limun - podiže koncentraciju i pamćenje, razbuđuje, oslobađa stresa, otklanja strah, pozitivno deluje kod depresije, kao i kod psihičke iscrpljenosti i bezvoljnosti.
Pomorandža - umiruje, budi osećaj sigurnosti i zadovoljstva, otklanja strah i srdžbu, podstiče poverenje.
Sandalovina - otklanja zabrinutost, deluje protiv depresije, psihičke iscrpljenosti, briše osećaj nesigurnosti i nezaštićenosti,
a dobar je i protiv stresa.
Ruža - uklanja nervozu, bes i srdžbu, smanjuje brige i zabrinutost, pozitivno
deluje kod depresije i bezvoljnosti,
ublažava napade panike i stresa
Ruzmarin - osvežava, razbuđuje, oživljava, podstiče pamćenje i koncentraciju.