Broj 75
Početna > Zanimljivosti > ZRAVO ILI NE?

ZRAVO ILI NE?

Dobre strane piva

Nekoliko poslednjih istraživanja je ukazalo na njegove blagotvorne učinke, naravno, kada se konzumira u koliko-toliko razumnim količinama. Nedavna naučna studija urađena u Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji pokazala je da umereno pijenje piva može da suzbije upalne procese i tako smanji rizik od srčanih bolesti. Drugo istraživanje, urađeno na dvadesetak hiljada ispitanika u Sjedinjenim Državama, navodi na zaključak da osobe koje piju jedno ili dva piva dnevno imaju za 50 odsto manju šansu da će im zakazati srce.

Pivo može biti dobro i za mozak. Pre dve godine naučnici iz Bostona otkrili su da je među tzv. „laganim" pivopijama (koji popiju do šest piva nedeljno), kao i onim „umerenim" (sedam do 14 piva nedeljno) manji postotak moždanih udara. To se objašnjava time što pivo pospešuje krvotok i tako utiče preventivno na začepljenje krvnih sudova.

Loše strane piva

Međutim, treba ipak istaći jednu važnu stvar. Ljudi koji popiju više od 15 piva nedeljno imaju najmanji broj moždanih udara, ali u tom slučaju postoji više nego opravdana sumnja da se mnogi od njih često i napiju, a dokazano je da to na drugi način može da ošteti moždane ćelije i tkivo.
- Umerenim količinama piva može se redukovati stres, smanjiti teskoba, povećati samopouzdanje, poboljšati raspoloženje... Sve to zna svako ko ga je bar nekoliko puta u životu pio, ali isto tako zna i da su ti efekti samo privremeni, a kod svakog preterivanja može doći do neželjenih posledica.
- Nije zanemarljiva ni prehrambena vrednost piva, pića s mnoštvom korisnih hranljivih sastojaka - belančevina, vitamina B, magnezijuma, selena, gvožđa... Međutim, pivo može biti i nezdravo. Kao što svi znamo, taj napitak ima puno kalorija, pa se česta konzumacija plaća pivskim stomakom. Dijeta i pijenje piva nikako ne idu zajedno.
- Većina stručnjaka se slaže u oceni da je za velik broj ljudi, dok piju, veoma teško da se zadrže u razumnim i umerenim okvirima, pogotovo zato što alkohol opušta toliko da otupljuje moć rasuđivanja.

Alkohol najštetnije deluje na jetru, organ koji je zadužen za uklanjanje potencijalno štetnih supstanci i toksina iz tela. Enzimi u njemu najpre pretvaraju alkohol u acet-aldehid, hemikaliju koja izaziva mučninu, glavobolju i povraćanje.
Zdravoj jetri treba oko sat vremena da obradi pola litra piva. Zatim, nikako ne pijte ako niste siti, jer će pun želudac usporiti apsorpciju alkohola u vaše telo i smanjiti vam želju za dodatnim opijanjem. Živeli!