Broj 75
Početna > Putovanja > RAJSKO OSTRVO

RAJSKO OSTRVO

Sejšelska ostrva su najstarija okeanska ostrva na svetu. Od ukupno 115 ostrva samo su 33 naseljena. Stotine plaža koje se protežu ostrvima Mahe, Praslin i La Dinge, ubrajaju se u najlepše na svetu. Glavno i najveće ostrvo je Mahe, koje ima preko 75 plaža od kojih se ne zna koja je lepša, gde se nalazi i glavni grad Viktorija.

Istorija

Sejšele su prvo posetili arapski trgovci, a prvi zapis ostavili su Portugalci u 16. veku, dajući mu ime Sedam ostrva. Arhipelag je bio idealno gusarsko skrovište sve do dolaska Francuza sredinom 18. veka. Najveće ostrvo Mahe dobija ime po francuskom guverneru Mauricijusa, Mahe de la Burdonu, koji je dao nalog o zauzimanju nenaseljenih ostrva. Ostrva su prešla pod britansku vlast 1814. godine, a tek od 1976. su nezavisna i tada počinju unutrašnji sukobi. Prva demokratska vlada je zbačena vojnim pučem i uvedena je diktatura. Nekoliko puta su plaćenici iz Južnoafričke Republike pokušali da vrate stari režim na vlast, ali su poraženi uz pomoć vojske iz Tanzanije.

Palme, pesak i kornjače

Slike koje asociraju na ova ostrva su palme, belosrebrni pesak od kojeg zastaje dah i koralni grebeni koji izviruju iz voda Indijskog okeana. Ne brinite, nećete se razočarati, jer je upravo to slika koja će vas dočekati kada sletite. Sejšeli su udaljeni svega devet sati leta od Evrope. Najpoznatija plaža Sejšelskih ostrva je Sanset bič, koja se nalazi na ostrvu Maha, a u njenoj blizini je i istoimeni hotel. Velika plaža na ostrvu Praslin omiljena je kod ljubitelja vodenih sportova. Plaža Sever je na ostrvu La Dinge i pruža mogućnost za uživanje u potpunom miru i tišini. Ukoliko imate mogućnosti, posetite Ostrvo ptica. Ovo ostrvo je dom milionima ptica, a jedino je prirodno stanište esmeraldi, najvećih kornjača na svetu. Ostrvo Praslin, koje je oko sat vremena udaljeno od Mahe, nudi vam mogućnost da vidite palme koko de mer, koje jedino rastu na tom mestu i žive više od 200 godina.

Bogatstvo podvodnog sveta

Ako ste na Sejšelima, ono što nikako ne smete da propustite, pored prelepih plaža i spektakularnih zalazaka sunca, jeste ronjenje. Uživajte u bogatstvu nestvarnog podvodnog sveta, riba i korala koji se jedino na ovom mestu mogu videti. Većina turističkih brodića ima providno stakleno dno, kroz koje možete da vidite kornjače, koje teško da biste videli prilikom ronjenja.

Stanovnika koliko i kornjača

Stanovništvo Sejšela danas govori francuski i kreolski jezik (mešavina francuskog i jezika Bantu crnaca). Celokupna populacija ovog arhipelaga danas broji oko 80.000 stanovnika, a gotovo da je i toliko kornjača. Skoro trećina stanovništva živi u glavnom gradu arhipelaga Viktoriji.
Rajski vrt
Legendarni Vale de Mai je mesto na Sejšelima koje je pod zaštitom Uneska. Toliko je zadivljujuće da se nekada zaista verovalo da je to originalni rajski vrt. U privlačnoj lepoti njegovih šuma nalazi se više od 6000 stabljika koko de mera i šest endemskih vrsta palmi. Ovo je i poslednje prebivališta ugrožene crne papige.

Fabrika čaja

Osnovana je 1962. godine i zadužena je za celokupno uzgajanje i proizvodnju čaja na Sejšelima. Fabrika čaja uživa u predivnom pogledu na zapadne padine Mahe i sigurno je jedna od najlepših panoramskih tačaka na ostrvu. Tamo, između brojnih stabljika čaja, otkrićete iz prve ruke kako se na Sejšelima pravi čaj.

Kokos sa pečata

Jedno od prirodnih bogatstava ovog arhipelaga, pored kornjača, svakako je i koko de mer koji je karakterističan po tome što njegov plod ima oblik dva spojena kokosa. Ovaj kokos može se naći samo na Sejšelima i zbog toga je dospeo na zvaničan sejšelski pečat, kojim će vam carinik overiti pasoš prilikom ulaska u zemlju.