Broj 75
Početna > Lepi i zdravi > PROLEĆNE PRINCEZE

PROLEĆNE PRINCEZE

U narodnoj medicini koristi se list, smola, peteljka, plod, jezgra koštice, sveže trešnje, protiv otoka ispod očiju, bolesti bubrega i mokraćnih kanala, tuberkuloze, impotencije, za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, neraspoloženja, melanholije i za negu kože lica.

Protiv otoka ispod očiju:
Čajem od trešnjinih peteljki nakvasiti gazu i njome obložiti otoke.
Protiv bolesti bubrega i mokraćnih organa: Šaku peteljki trešanja kuvati u litru vode dva minuta (od momenta kad voda proključa), ostaviti da malo odstoji, procediti i nezaslađeno piti povremeno u gutljajima tokom celog dana.
Za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti: Tri puta dnevno jesti po 250 g trešanja.

Za negu kože lica i vrata:
Zgnječiti zrele plodove trešnje (bele ili žućkastobele, koje ne ostavljaju fleke) i napraviti gustu kašu sličnu pireu, pa naneti na kožu lica i vrata i držati 20 minuta. Kožu isprati mlakom vodom.

Protiv kamena i peska u bešici:
Dve kašike isitnjenih jezgra trešanja staviti u 100 ml sedamdestprocentnog alkohola, flašu dobro zatvoriti i ostaviti da stoji 10 dana. Uzimati 6-10 kapi dnevno, razblaženo u malo vode.

Protiv zapaljenja bubrega, bubrežnog kamena i za bolje mokrenje:
Jednu kašiku peteljki trešanja preliti sa 200 ml vode ili mleka i kuvati minut-dva, ostaviti poklopljeno pet minuta, a zatim procediti i piti tri puta dnevno.

Protiv premorenosti ruku i nogu:
Ruke i noge masirati trešnjevom rakijom nekoliko puta u toku dana, neizostavno uveče pet do sedam dana.

Protiv reume:
Tokom osam dana svakodnevno piti sok od svežih trešanja tri puta dnevno po jednu čašu.

Kalorijska vrednost

Jedna šoljica trešanja sadrži 85 kcal, što je nešto više od višnje, koja daje 50 kcal. U toj šoljici nalazi se i jedan gram belančevina, 19 grama ugljenih hidrata i oko jedan gram masti. Trešnja sadrži dosta vitamina A, nešto vitamina B1, B2, B3 i B6 i oko osam miligrama vitamina C. Trešnje su bogate antioksidantima, folnom kiselinom, kalcijumom, kalijumom, gvožđem, magnezijumom i cinkom.

Umesto aspirina

Dvadeset trešanja ima deset puta jače dejstvo od aspirina, a dobra vest je i da ne iritiraju želudac. Bogate su važnim flavonoidima, izokvercinom i kvercinom, koji predstavljaju najjače antikancerogene materije.