Broj 74
Početna > Zanimljivosti > NEKA VAŠE SREBRO BLISTA

NEKA VAŠE SREBRO BLISTA

Ljubitelji srebra znaju koliko je teško održavati sjaj posuđa i nakita. Zapostavite ga neko vreme i već je crno. Evo nekoliko saveta kako da vaš nakit ili escajg ponovo budu kao novi.

Srebro je poznato od davnih vremena. Ime je dobilo po latinskoj reči argentum, što znači belo, sjajno. Da vaše srebro zaista ostane sjajno i nastavi da krasi vaš dom, treba mu pružiti adekvatnu negu. Kupite najbolju kremu za čišćenje srebra, a pre upotrebe, obavezno pročitajte uputstvo. Sakupite svoje blago, pripremite puno papira ili peškira na koje ćete odložiti srebro kada nanesete kremu.

Vruća voda
Operite svaki komad u vrućoj vodi kako biste ga što bolje očistili od prašine. Dok je srebro još uvek vruće, uzmite sunđer i na njega nanesite kremu za čišćenje. Prelazite tankim slojem kreme po celom komadu srebra sve dok ne primetite da crna boja nestaje. Kod većih komada, nanesite kremu prvo iznutra, a tek kasnije premažite spolja. Ovaj postupak ponovite dva puta.

Pasta za zube i alkoholno sirće
Jedan od načina čišćenja je potapanje u specijalnu tečnost koja se pravi od sode za pranje pomešane s vodom. Tečnost treba da stoji u aluminijumskoj posudi. Neka vas ne uplaši kad ova smesa počne da se puši. Srebrne predmete umočite u ovaj rastvor, a zatim ih isperite vrućom vodom i osušite. Možete primeniti i princip elektrolize: srebrni predmet uvijte u aluminijumsku foliju i uronite u lonac sa slanom vodom koja treba da ključa oko 20 minuta. Tako će doći do hemijske reakcije pa će oksid sa srebrnog predmeta preći na foliju. Predmet zatim izvadite iz vode, osušite i izglačajte mekom krpom. U nedostatku specijalnog sredstva za čišćenje srebra, možete da upotrebite i pastu za zube ili alkoholno sirće. Ako žurite i morate na brzinu da očistite narukvicu, savetujemo vam da je jednostavno istrljate peškirom i ona će sijati.

Obavezno oprati ruke

Ako zaželite pauzu, operite ruke, jer krema za čišćenje ne sme da ostane na vašoj koži mnogo vremena. Obavezno ruke perite u toploj vodi sve dok krema potpuno ne nestane. Obrišite srebro peškirom i pustite da se suši nekoliko sati. Kada završite sa lickanjem vašeg posuđa ili nakita, stavite vaše srebro na neko vidljivo mesto gde ćete moći da mu se divite svaki dan. Nema svrhe da ga imate, a da ga niko ne vidi, zar ne?