Broj 74
Početna > Lepi i zdravi > LEKOVITE I UKUSNE

JAGODE

LEKOVITE I UKUSNE

Jagoda je još u preistoriji, u neolitsko doba, rasla, na šta ukazuju ostaci pronađeni u blizini jezerskih gradića. U staroj Grčkoj su joj pridavali veliki značaj, naročito poznati lekar Teofrast. Rimljani su je takođe veoma cenili, o čemu svedoči i opis lekovitosti jagode, koji je dao Apulej, a našla se i u delima poznatih pesnika Ovidija i Vergilija. U srednjem veku su je smatrali magično lekovitom, a gajili su je i kao ukrasnu biljku. Tada je Karlo Veliki u XIV veku naredio da se zasadi 1200 sadnica oko Luvra. Prvu oplemenjenu vrstu doneo je iz Čilea 1712. godine Luj XIV, kada je ponovo počela da joj se posvećuje pažnja kao lekovitoj biljci. U to vreme se smatralo da vodica od jagoda povećava plodnost kod žena. Veruje se da je šumska jagoda najverovatnije prvo voće koje je čovek počeo da koristi u ishrani.

Lekovitost
Zbog izuzetno fine arome i prijatnog ukusa šumska jagoda se i danas najviše ceni od sveg divljeg voća. U lečenju se koriste plod, list i koren. U narodnoj medicini se mahom koriste šumske jagode jer po kvalitetu, broju vitamina i hranljivih materija znatno premašuju domaće jagode.
One sadrže elaginsku kiselinu - specijalno jedinjenje koje onemogućava izazivače kancera da pretvaraju zdrave ćelije u zloćudne. Uz to nam donose potrebne vitamine i minerale, osvežavaju nas i neguju našu kožu.
Pored ploda, i lišće šumske jagode veoma je bogato vitaminom C, upotrebljava se kao jedna od najukusnijih i najboljih zamena za ruski čaj. Čaj od lista i korena istovremeno je jedan od najkorisnijih, jer pročišćava krv, podstiče rad svih organa, posebno bubrega i smiruje živce. Oblog od zdrobljenih listova smiruje upale i ubrzava zarastanje manjih rana.

Za blistav ten
Za čišćenje lica, održavanje kože i svežinu tena, umesto gotovih preparata mogu da se koriste jagode u vidu maski od zgnječenog ploda. Svež sok jagode pomešan sa malo svežeg kravljeg mleka nanosi se i ostavi nekoliko sati ili celu noć na lice, a potom ispere ružinom vodicom.
Listove šumske jagode nabrane početkom leta, kada su vrlo lekoviti, stavite u rakiju. Tom razređenom rakijom često ispirajte usta u slučaju gnojne upale, krvarenja desni ili lošeg zadaha

Zanimljivo
O jagodi su pisali mnogi lekari, apotekari i botaničari. Evo šta za jagodu kaže Matioli, poznati lekar iz XVI veka:
- „Listovi utiču na izlučivanje mokraće, a korisni su i za slezinu. Čaj od korenčića služi kod zapaljenja jetre i čisti bubrege i bešiku, a sok od jagoda leči pege na licu."
- Čuveni švedski botaničar Line je oduševljeno govorio o jagodama kao o „blagodeti bogova", a i sam ih je jeo u neograničenim količinama.
- Fontenel, koji je umro u stotoj godini, svoju dugovečnost je pripisivao jagodama.
- Sebastijan Knajp je preporučivao čaj od listova šumske jagode i govorio da jagode treba davati deci i rekonvalescentima, kao i osobama sa obolelom jetrom i onima koji pate od kamena i peska u mokraćnoj bešici i bubrezima.