Broj 74
Početna > Zanimljivosti > DA LI JE ZDRAVO NOSITI BRUSHALTER

DA LI JE ZDRAVO NOSITI BRUSHALTER

Nakon dugogodišnjeg istraživanja o navikama kupovine i nošenja brushaltera, grupa naučnika došla je do zabrinjavajućih rezultata. Naime, Sidni Ros Singer i Soma Grismajer u svojoj knjizi Obučena da ubije izneli su tezu koja povezuje nošenje tesne odeće i brushaltera sa nastankom karcinoma dojke

Cilj njihovog istraživanja bio je da se utvrdi da li je nošenje grudnjaka povezano sa razvojem karcinoma dojke. Medicinska osnova za ovu tezu jeste poznavanje funkcionisanja limfnog sistema koji je važan jer ispira brojne otrove iz tkiva. Iako je razgranat kao i krvni sistem, limfni sistem umesto jedne velike pumpe kao što je srce ima niz malih džepova - limfnih čvorova i oslanja se na jednosmerne zaliske (kao i vene) i na pokrete tela (kao što su hodanje i disanje) za cirkulaciju limfe. Limfa je važna jer brojni toksini iz okoline uzrokuju pojavu mutacija i nastanak raka. Delovanje odeće na limfni sistem je takođe moguće jer su limfni sudovi vrlo nežni i nalaze se blizu površine kože. Lako se skupe pod uticajem elastične ili uske odeće. Grudnjak svojim dizajnom i elastičnošću pritiska limfne sudove koje odstranjuju limfu (i toksine) iz područja grudi.

Rezultati istraživanja
Naučnici su izdvojili dve grupe žena, tzv. karcinom grupu, koja je podložnija nastanku karcinoma ili je imala karcinom, i standardnu grupu bez karcinoma.
Prva grupa pitanja:
- Na pitanje „Jeste li zadovoljni oblikom i veličinom svojih grudi bez grudnjaka?", 18 odsto žena iz standardne grupe (bez karcinoma) odgovorilo je pozitivno, a iz grupe sa karcinomom pozitivno je odgovorilo 5 odsto.
- „Koristite li grudnjak za oblikovanje i naglašavanje svojih grudi?", 74 odsto iz standardne grupe je odgovorilo da, a 87 odsto iz karcinom grupe je dalo pozitivan odgovor.
- „Osim cene, koja vam je osobina najvažnija kad kupujete grudnjak?" Standardna grupa: 30 odsto izgled, 51 odsto udobnost. Karcinom grupa: 62 odsto izgled, 25 odsto udobnost.
Prva grupa pitanja ukazuje na to da je biranje grudnjaka da bi poboljšao izgled važnije u karcinom grupi. Grudnjak koji poboljšava izgled mora da stisne i gurne dojke. Ovo oblikovanje rezultira neudobnošću i crvenim usecima i tragovima na koži.
Druga grupa pitanja:
- „Da li vam je grudnjak ikada ostavio crvene tragove na koži ili uzrokovao iritaciju kože?" Standardna grupa: 23 odsto uvek; karcinom grupa: 40 odsto uvek. Crveni tragovi su očigledni pokazatelj da su limfni sudovi pod kožom stisnuti.
- „Koliko dugo nosite grudnjak prosečno svakog dana?” Standardna grupa: 20 odsto manje od 12 sati dnevno, 80 odsto više od 12 sati dnevno. Karcinom grupa: 1 odsto manje od 12 sati dnevno, 99 odsto više od 12 sati dnevno.
- „Nosite li grudnjak dok spavate?" Standardna grupa: 3 odsto da; karcinom grupa: 18 odsto da. Iz ovoga sledi da će duže stezanje limfnih sudova omogućiti duže delovanje toksina i povećati verovatnoću nastanka karcinoma dojke.
Zaključak ovog istraživanja je da su žene koje nose grudnjak više od 12 sati dnevno pod 19 puta većim rizikom za nastanak karcinoma dojke.

Postavlja se pitanje - Kolika je cena mode? Nošenje grudnjaka je psihološka zavisnost ili samo navika? Rizik od nastanka karcinoma dojke može se smanjiti „popuštanjem" ovog dela odeće.