Broj 74
Početna > Poznati > ČOVEK SA SNAGOM ZMAJA

BRUS LI

ČOVEK SA SNAGOM ZMAJA

Brus Li je rođen u Kineskoj četvrti u San Francisku 7. novembra 1940. godine, u godini Zmaja, kao Li Žuen Kam. Bio je četvrto dete kineskog operskog pevača i glumca Li Hol Čuana i njegove žene Grejs. Imao je samo tri meseca kada je otac uspeo da mu ugovori prvu „ulogu" u filmu. Bio je žgoljavo dete, često bolesno, sklono noćnim morama i slabom snu, pa čak i mesečarenju. Kada se porodica vratila u Hongkong, otac ga je sa samo šest godina stavio ispred kamera u filmu Početak dečaka /
Rođenje čovečanstva, i to je bio jedan od retkih, zapaženih nastupa oca i sina.

Ljubav prema borilačkim veštinama
Brus Li je počeo da izučava borilačke veštine sa četrnaest godina pod vođstvom učitelja Jip Manoma.
Na ovaj korak ga je navela tuča u kojoj je prošao neslavno. Brus se 1954. godine potukao sa sinom
pripadnika čuvene bande Trijada. Želeo je da svoju snagu i energiju dovede do potpune kontrole, a ne da
bude samo jedan od razbijača sa zavidnom koreografijom. Nevolje su se javile kada je danju snimao, a noću trenirao i borio se, često završavajući u zatvoru iz kojeg ga je izvlačila majka. Ironično, upravo tada završava film Thunderstorm (1957.) u kojem glumi mladića koji se suprostavlja svojim lošim navikama. Majka Grejs, već sita svega, i otac zabrinut za sinovljevu bezbednost, pakuju ga nazad u San Francisko.

Diplomirani filozof
Na brodu ka Sjedinjenim Državama zarađuje novac dajući lekcije putnicima iz plesa ča-ča-ča, jer je na sličnim takmičenjima već pobeđivao u Hongkongu. Nije bilo iznenađujuće kada je kombinovao svoja umeća sa plesnog podijuma zajedno sa svojim borilačkim, uličnim veštinama, formirajući sopstveni stil Jeet Kune Do (način upotrebljavanja šake). Kroz to je video jedini način koji će mu pomoći da bude autentičan i da ostvari cilj o kojem je sanjao - rad u Holivudu. Brus završava srednju školu, a zatim upisuje i diplomira filozofiju na Univerzitetu Vašington i piše knjige: Kineskikung fu i Filozofska umetnost samoodbrane. Kada je napunio 18 godina, već je bio pravi veteran filmskog platna sa dvadesetak snimljenih filmova. U većini slučajeva su bile u pitanju uloge uličnog lutalice uvek spremnog za borbu i izazivanje nevolja. Vrhunac tog perioda bio je film Tragedija siročeta iz 1955. godine. U tom filmu prvi put dolazi do izražaja njegova veština.

Brusova lepša polovina
U ranim šezdesetim Brus Li se zaljubljuje u jednu od učenica kung fua, Lindu Emeri i oni se venčavaju
1964. godine. U braku sa njom je dobio dvoje dece, Šenon i Brendona. Zajedno otvaraju školu kung fua,
prenoseći veštinu na početnike kao što su Čak Noris, Ed Parker i Boa Vol. U tom trenutku je Brus glumio
u TV serijama i filmovima u kojima je dobijao manje uloge. Veliko razočaranje je doživeo u trenutku kada
nije dobio glavnu ulogu u filmu Kung fu (1971), a koju mu je preoteo Dejvid Karadin. Poljuljanog
duha, a delom i željan povratka domu, Li se vraća u Hongkong da bi pomogao promociju TV serije Grin
Hornet u kojoj je glumio i pomogao pri snimanju. Rejmond Čou, vlasnik ambiciozne kompanije Golden Harvest Studio ponudio mu je ugovor na pet godina. Ulogama u novim filmovima Brus ruši sve rekorde na blagajnama bioskopa. Nakon hita Čelična pesnica (Fists Of Fury) iz 1972. pred Lijem stoji holivudska karijera. Nakon ovog filma glumi u filmu U zmajevom gnezdu, a u kojem je hteo svaku scenu da snimi do perfekcionizma. Danas je to jedan od najpoznatijih filmova ovoga žanra. Nakon ovog filma Brus sa kompanijom Rejmonda Čoua sklapa ugovor da sam piše scenario i režira film Na zmajevom putu, u koji kao glumca uvodi i svog prijatelja Čaka Norisa.

Tragičan kraj
Dana 20. jula 1973, dok je radio na filmu Igra smrti, a koji je 1978. dovršio njegov prijatelj Robert Klauz, posećuje prijateljicu, glumicu Beti Ting Pel želeći da joj ponudi glavnu ulogu. Za vreme posete se žalio na glavobolju i ona mu daje tablete, ali Brus kolabira ne dolazeći svesti. Kada su stigla kola hitne pomoći, Brus je već bio mrtav. Pored službenog obaveštenja da je umro od cerebralnog edema koji je bio reakcija na Betine tablete za glavobolju, javnost njegovu smrt proglašava sumnjivom, isto kao i Beti, koja je morala da dokazuje svoju nevinost.

Mali zmaj, kako su ga zvali, postao je idol ljubitelja borilačkih veština i kultna figura onih sklonih akciji i simbol suprotstavljanja zlu. Dvadeset godina nakon njegove smrti još jedan tragičan događaj je obeležio zlu sudbinu porodice Li. Brusov sin Brendon je poginuo prilikom snimanja filma Vrana kada je iz pištolja umesto ćorka ispaljen pravi metak.