Broj 73
Početna > Lepi i zdravi > REN, ROTKVE I ROTKVICE

REN, ROTKVE I ROTKVICE

Budući da se rotkva teško vari, treba je usitniti struganjem ili još bolje u mikseru. Uvek je treba pripremati neposredno pre upotrebe jer stajanjem gubi specifičan miris i ukus, a time i neke lekovite sastojke. U lekovite svrhe upotrebljava se isključivo sveže isceđen sok korena. Uz sveži sok, u lekovite svrhe može se pripremiti i sirup i vino. Prilikom oboljenja žuči i nedovoljne funkcije jetre, preporučuje se uzimanje svežeg soka od rotkve. To je stari narodni lek koji se priprema na sledeći način: rotkvu treba dobro oprati, oljuštiti, izrendati, a zatim u sokovniku iscediti sok. Treba uzimati 100-150 grama soka, podeljeno u više manjih doza tokom četrir-pet dana, posle čega treba napraviti pauzu dva-tri dana i tako ponavljati duže vreme.
 U narodnoj medicini sveže isceđen sok upotrebljava se i kao neuralgija i išijalgija, tako da se utrljava u kožu.  

Kod bronhitisa, velikog kašlja i oboljenja disajnih puteva koristi se sirup od rotkve pripremljen na sledeći način: rotkvu treba dobro oprati, oljuštiti, iseći na tanje kolutove ili je nastrugati i onda naizmenično slagati sa istom količinom šećera u odgovarajuću posudu i staviti da odstoji 24 sata. Nakon toga sok treba ocediti. Sirup se uzima svaki sat po četiri-pet kašika. Rotkva se ne preporučuje onima koji imaju čir na dvanaestopalačnom crevu, kao i osobama sa obolelim bubrezima.
 
  Narodni saveti i recepti
  Preporučuju ih malokrvnim osobama i slabašnoj deci. Zato kao predjelo grickajte rotkvice. Ako vam je sok od rena previše ljut, pijte ga pomešanog sa isto toliko soka od šargarepe, a ne bacajte ni listove rotkvice nego ih kuvajte sa supom. Kako god ih pripremali, rotkve su korisne.
 
  Primena mu je mnogostrana

  Iz svake sluzokože, pa tako i iz grla, izvlači crvenilo. Izvrsno je sredstvo protiv upale disajnih puteva. Želite li da se oslobodite uporne astme, možete sami pripremiti lek koji dugo ostaje upotrebljiv. Izrendajte jedan veliki koren rena, pomešajte ga sa sokom od jednog limuna, pa više puta na dan, i to u međuobrocima, pojedite jednu kašiku te smese. Oči će vam od toga suziti, ali nipošto ne pijte vodu kad osetite da vas u grlu žeže. Posle izvesnog vremena sasvim ćete se navići. Međutim, ako bolujete od hemoroida izbegavajte taj prejaki lek jer će vam samo pogoršati stanje.
  Naprotiv, koristite ga ako vas muči reumatizam ili artritis. Ren možete izrendati i njime obložiti bolna mesta. Tako ćete ih ugrejati i odmah osetiti olakšanje.
  Najzad, polagano žvakanje rena (pogotovo onog divljeg i ljućeg) jača obolele desni i sprečava klimanje zuba.
  Kao narodni lek kod nesanice ili nemirnog sna, naši su stari stavljali na listove nogu obloge od rendanog rena. Ipak, budite oprezni, jer sa renom uvek treba pažljivo rukovati.