Broj 73
Početna > Lepi i zdravi > POBEDITE CELULIT

ŠTA JE TO POMORADŽINA KORA?

POBEDITE CELULIT

Celulit nije samo estetski problem, već je i pokazatelj nepravilne ishrane, nezdravog i stresnog načina života i poremećaja metabolizma. Ima ga više od 80 odsto žena, bez obzira na godine, telesnu težinu i građu. Najčešće se javlja na bokovima, bedrima, stomaku, zadnjici i nadlakticama

Celulit je promena na koži koja nastaje kao posledica promena masnog i vezivnog podložnog tkiva. U masnim ćelijama povećava se količina vode i masnoće, zbog čega one povećavaju svoj volumen. Tada masne ćelije istovremeno pritiskaju krvne i limfne sudove, što dovodi do poremećaja cirkulacije krvi. Zadržavanje tečnosti sa štetnim materijama, koje krvotok ne može da odstrani, izaziva taloženje viška masnoće ispod kože, slabljenje vezivnog tkiva i deformacije na koži.

Uzroci celulita
Uzroci njegovog nastajanja su različiti, počev od nepravilne ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti, uske odeće, slabe cirkulacije, ali i zbog različitih bolesti. Tako, na primer, stvaranje celulita može podstaći povišen holesterol, reumatizam, bolest jetre, loša cirkulacija limfe. Uzrok nastanka celulita može biti i hormonalna neravnoteža, posebno u pubertetu ili za vreme menopauze. Pored toga, sklonost pomorandžinoj kori može biti i nasledna.

Boljka većih gradova
Celulit nije samo estetski problem, on je pokazatelj loše ishrane, stresa i nezdravog života. Sve to može izazvati i druge poremećaje, kao što su oticanje ruku i nogu, osećaj težine, bolovi u leđima i zglobovima, umor... Najbolji način borbe protiv celulita je kombinovana terapija spolja i iznutra: pravilna ishrana, fizička aktivnost i pospešivanje cirkulacije, jer se samo tako mogu postići željeni rezultati, koji će biti i trajni.

Šta još pomaže
Da bi se omogućilo oticanje tečnosti i svih drugih loših materija iz organizma, a time se rešio i problem celulita, pre svega treba pospešiti cirkulaciju krvi i limfe, a time i metabolizam. To se može uraditi na sledeće načine:

Suvo četkanje
Kreme protiv celulita koje se nude na tržištu efekat temelje na gnječenju i grejanju kože za vreme utrljavanja kreme, što podstiče prokrvljenost. Ovaj efekat ćete ubrzati svakodnevnom masažom suvom četkom za masažu ili suvom sunđerastom rukavicom. Pre tuširanja telo treba na suvo masirati nežnim kružnim pokretima četkom ili rukavicom dok koža lagano ne porumeni, što poboljšava cirkulaciju.

Slana kupka
So izvlači vodu iz tkiva, zateže je i ubrzava metabolizam. Povremeno treba u vodu za kupanje dodati 500 grama morske soli.

Masaža
Nežno masiranje kritičnih područja pospešuje cirkulaciju krvi i limfe i pomaže protiv celulita. Budući da se celulit nalazi tri do pet milimetara ispod kože, u vezivnom tkivu, nema razloga za bolnim i grubim pritiskanjem.

Fizička aktivnost
Svaki oblik kretanja koji pospešuje metabolizam odražava se pozitivno i na celulit. Osim jednostavnih vežbi, vožnje bicikla ili plivanja, pomoći će čak i obične šetnje, dok se za pojačani učinak preporučuju ciljane vežbe