Broj 73
Početna > Intervju > NA SELU JE RAJ

Radoš Bajić

NA SELU JE RAJ

Lična karta
Rođen: 24. 9. 1953. godine u Medveđi kod Trstenika
Roditelji: otac Miloš i majka Vera

Zavičaj
Morava mi peva u ušima, pesak mi je lep u vodi. Sekira kljuca u zabranima, topole mi mire posle kiše, kukuruz nam seče ruke, ali ga volim zbog krvi koju nam uzima i daje.

Prva ljubav

Bez foliranja, moja prva prava ljubav je nešto što se kasnije razvilo u brak i porodicu sa mojom Milenom. Da ne bude da pre nje nije bilo treptaja i unutarnjih radosti, bilo je. Sećam se da sam jednom čak ukrao bicikl od oca i jurio kao vetar na njemu samo da bih je video. Završilo se samo na daljinu, kao i sve dečje ljubavi.

Šta je dalo neizbrisiv pečat vašem životu
Rođenje moje dece. Moj sin Nedeljko se rodio u vreme kad sam ja bio najpopularniji glumac u bivšoj Jugoslaviji, posle uloge Nedeljka Čabrinovića. On je dobio ime po tom liku i zato što se rodio u nedelju. Jelena se rodila u vreme mog služenja vojnog roka u Skoplju. Ležao sam u vojnoj bolnici, kada su mi rekli da imam poziv. S druge strane žice bila je moja majka Vera koja mi je rekla da sam dobio ćerku. To su trenuci nikad ponovljene radosti.

Uzori u mladosti
Džems Din i Raskoljnikov u Zločinu i kazni.

Brak
Brak je najkreativniji oblik zajedničkog života. Šta bih rekao, s obzirom na to da nisam visok i mlad, da imam pedeset godina. Nažalost, to je dovoljno vremena da se razobliče i pokažu pravo lice sve iluzije mladosti i da čovek shvati da mu, pored par dobronamernih ljudi, ne preostaje niko drugi osim onog ko mu duva u potiljak noću, dok zajedno spavaju. Dakle, niko drugi osim supruge i rođene dece.

Vernost
Najvažnija moralna kategorija u odnosima između ljudi. Znate, lako je biti mlad, uspešan, biti plejboj bez pokrića. Vernost podrazumeva čestito i korektno živeti svoj život.

Prijateljstvo
Prijateljstvo je kao sapun. U dvadesetim pune šake, u tridesetim još ga osećaš u rukama, u četrdesetim se prilično izlizao, a u pedesetim ga više nema. Ostaje ti da ruke pereš čistom vodom. Nažalost.

Odnos prema neprijateljima
Mojim neprijateljima želim sve najlepše. Zbog toga što me kao Srbina, kao Moravca, kao verujućeg čoveka drži naša osnovna molitva Oče naš. A u toj molitvi postoji jedan deo o praštanju.

Sreća
Kad mi se ćerka nasmeje i kad sin Nedeljko peva uz gitaru ili klavir, kad vidim ujutro kad ustanem rano, mirno lice moje supruge Milene sa kojom sam zajedno trideset dve godine. Sreća je za mene kad moj otac, koji je još uvek odličan vinogradar, u Medveđi kod Trstenika, na jesen dotera u podrum puna, nabrekla kola grožđa i kada rukovodi jednim predivnim činom pravljenja vina.

Ljubav
Jedan od najvećih pokretača ljudskog činjenja, postojanja, stvaranja u svakom pogledu. Tačka oslonca koja je jako potrebna čoveku.teško onome ko je ne oseti,ko nije voljen.

Lepota
Mislim da čovek treba da izgleda prirodno. U tom smislu sam protivnik plastične hirurgije. Svi ti ljudi koji se upiru da na ovaj način izmene svoj izgled izgledaju mi smešno. Možda će to nekog i da uvredi, ali za mene je lepota ono što čovek ili zrači ili ne zrači svojom pojavom, govorom, očima.

Život
Citirao bih odlomak iz moje poezije Svakog trena odlaze mi niz reku papirnati čunovi i žure negde u vode večnog prostranstva.

Životni moto
Andrićeva rečenica Dubinom današnjeg pada merim visinu sutrašnje pobede.

Najdraža uspomena
Pleteni džemper moje pokojne majke sa plavom šarom na grudima, i slatko od dunja koje je ona pravila.

Najbolja odluka
U vreme kad sam se oženio bio sam veoma popularan. Dobijao sam dnevno mnogo pisama, ispred stana gde smo živeli čekalo me je mnogo devojaka. Moja najbolja odluka bila je ta što sam se oženio Milenom.

Najgora odluka
Što sam nekim prijateljima dao na zajam i novac i dušu i što mi ne vraćaju ni jedno ni drugo. Kad bi mi bar dušu vratili, bilo bi im oprošteno. Opet, to je prevelika vera u dobrotu i neiskvarenost ljudi.

Najveća radost
Deca.

Najveća tuga
Prerana smrt moje majke.

Najveći san
Da sedim ispod lipe u mom selu, da pijem vodu sa mog izvora kojeg imam ispod te lipe, da tu pišem filmska scenarija i poneku priču ili pripovetku, poeziju, dok miriše gibanica sa šporeta na drva koju će da sprema moja supruga. Da moj otac pevuši pesmu Selo moje, zavičaju mio, da mi se oko nogu vrzmaju unučići, da pred veče odigram partiju preferansa sa svojim drugovima iz mladosti.