Broj 73
Početna > Lepi i zdravi > MASAŽA STOPALA

ŠTA JE TO REFLEKSOTERAPIJA?

MASAŽA STOPALA

Refleksologija ili refleksoterapija je stara istočnjačka veština utemeljena na kineskoj „terapiji zona" koja počiva na načelu da se na dlanovima i stopalima nalaze zone koje odgovaraju svim organima, žlezdama i delovima tela

U stopalu se nalazi 26 kostiju, 56 ligamenata i 33 zgloba, kao i više od 70.000 nervnih završetaka. Moderan način života (obuća, betonski pločnici po kojima hodamo) znatno umanjuje prirodni uticaj na senzornu funkciju stopala. Kako bismo ih očuvali i sačuvali, potrebno je da svakodnevno obavljaju svoju funkciju. Ako nemaju fizičku aktivnost, stopala slabe, osuše se, devitalizuju ili uvećaju obim masnim naslagama... Veruje se da životna energija teče određenim putanjama (meridijanima) kroz naše telo, a da su te putanje povezane sa svim organima. Stimulacijom određenih tačaka duž meridijana mogu se ukloniti različite tegobe, odnosno blokade u pravilnom protoku životne energije.


Povećava odbrambenu sposobnost

Refleksoterapija je jedna od alternativnih metoda koju ne treba koristiti samo kada imamo probleme, već redovno, radi povećanja odbrambenog sistema organizma. Refleksoterapija pomaže da se sačuva zdravstveno stanje organizma, kondicija i služi kao dijagnostička metoda. Kod refleksoterapije mora se poštovati redosled izvođenja pokreta. Masaža, odnosno terapija počinje razgibavanjem stopala, zatim se uz pomoć odgovarajuće kreme masira zona po zona vezana za svaki organ. Masaža uvek počinje stimulacijom refleksnih zona bubrega, nastavlja zonom mokraćnog kanala i završava zonom mokraćne bešike. Nastavlja se masaža zone nadbubrežne žlezde, pleksusa solarisa, ramenog pojasa, kičmenog stuba (unutrašnja ivica stopala), sinusa (vrhovi jagodica prstiju), disajnih organa (ris stopala), jajnika i reproduktivnih organa kod žena ili prostate kod muškaraca. Veoma pomaže kod žena koje imaju bolne menstruacije i probleme sa jajnicima. Sledi masaža potkolenice gde se nalaze zone stomaka i nervusa išijadikusa. Masaža se završava stimulacijom zone bubrega, mokraćnog kanala i mokraćne bešike.

Masaža traje 45-60 minuta.

Opušta i osvežava organizam
Pre početka masaže ne bi trebalo jesti najmanje sat i po, kao i sat vremena posle masaže. Kada se završi masaža, trebalo bi popiti pola litra mlake vode, kako bi se za nju vezale soli mokraćne kiseline i da se mokrenjem bubrezi oslobode toksina. Refleksoterapija stopala pomaže u lečenju povišenog krvnog pritiska, loše cirkulacije, prehlade, upale sinusa, glavobolje, lumbaga, nesanice, stresa... Opušta, osvežava organizam i zamenjuje šest sati sna, daje osećaj lakoće nogu. Učinak je sličan kao kod masaže celog tela. Važno je naglasiti da se ova terapije ne sme raditi onima koji imaju kamen u žučnoj kesi i bubrezima, trudnicama, deci i obolelima od infektivnih bolesti. Refleksoterapija je oblik terapije koji se može primenjivati kao osnovni ili deo programa lečenja neke bolesti.

Refleksoterapija pomaže u lečenju:
- alergija
- anemije
- artritisa
- astme, bronhitisa, prehlade, kašlja, upale sinusa
- bolova u leđima
- povišenog krvnog pritiska
- konstipacije (zatvora)
- kancera
- dijabetesa
- problema sa varenjem
- glavobolje
- nesanice
- problema sa bubrezima i jetrom
- PMS-a
- migrene
- muka i povraćanja
- edema
- sinusitisa
- stresa