Broj 73
Početna > Zanimljivosti > FESTIVAL KOJI PRATI VIŠE OD MILIJARDU LJUDI

KAKO JE NASTALA PESMA EVROVIZIJE

FESTIVAL KOJI PRATI VIŠE OD MILIJARDU LJUDI

Evrovizija je nastala po ugledu na čuveni muzički festival u San Remu. Ideja je zaživela 1956. godine i od tada se svake godine održava u državi čiji je predstavnik na poslednjem takmičenju pobedio

Evrovizija je nastala po ugledu na čuveni muzički festival u San Remu. Ideja je zaživela 1956. godine i od tada se svake godine održava u državi čiji je predstavnik na poslednjem takmičenju pobedio

Takmičenje za Pesmu Evrovizije ili Eurosong, kako ga danas najčešće nazivaju, televizijski je projekat javnih servisa zemalja članica Evropske radio-difuzne unije (EBU). „Pesma evrovizije" prvi put je održana na predlog Marsela Besona, 1956. godine. Uloga domaćina pripala je Švajcarskoj, a održana je u Luganu. Na prvom takmičenju učestvovalo je samo sedam država: Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Luksemburg, Belgija i domaćin Švajcarska. Pobedu je odnela predstavnica Švajcarske Lis Asija sa pesmom Refrain. Sledeće godine ovoj manifestaciji priključuju se Velika Britanija, Danska i Austrija, koje nisu učestvovale prve godine jer su njihove prijave zakasnile. U proširenom izdanju Pesme Evrovizije, pobeđuje Holandija sa pesmom Net Als Toen u izvođenju Korija Brokena.

Istorijat pobeda
Naredne godine po prvi put pobeđuje Francuska koju predstavlja Andre Kalo sa pesmom Dors mon amour. Tedi Solten kao predstavnik Holandije pobeđuje 1959. godine sa pesmom Een beetje. Godine 1960. Francuska pobeđuje drugi put, ovog puta predstavlja je izvanredna Žaklin Boaje, sa pesmom Tom Pilibi. Iduće godine (1961), tadašnja Jugoslavija prvi put učestvuje na Pesmi Evrovizije sa Ljiljanom Petrović koja je izvela kompoziciju Neke davne zvezde i zauzima 8. mesto. Pobednik je te godine bio predstavnik Luksemburga Žan-Klod Paskal sa pesmom Nous les amoureux. Treći put u istoriji, 1962. godine, Francuska pobeđuje sa pesmom Un premier amour, u izvođenju Izabel Obre. Iste godine Lola Novaković, kao predstavnik Jugoslavije, zauzela je 4. mesto sa pesmom Ne pali svetlo u sumrak. Zanimljivo je to da su 1969. godine oreol pobednika ponele četiri zemlje, i to Španija, Francuska, Holandija i Velika Britanija. Ipak, Pesma Evrovizije je sledeće godine održana u Holandiji. Narednih godina ređali su se uspesi skoro svih predstavnika. Među pobednicima su bili i Norveška, Belgija, Irska, Italija, Monako, Švedska i Izrael. Godina 1989. ostala je upamćena u istoriji jugoslovenskog učešća na Pesmi Evrovizije po pobedi grupe Riva iz Zadra koji su izvodili pesmu Rock me. Poslednje zajedničko predstavljanje jugoslovenskih država na evropskoj smotri muzike bilo je 9. maja 1992. godine u Malmeu. Tom prilikom je nastupila Ekstra Nena sa pesmom Ljubim te pesmama. Zauzela je 13. mesto, a pobedu je zabeležila Linda Martin, predstavnica Irske.

Bodovanje
Kako se broj zemalja učesnica povećavao, menjala su se i pravila igre. Jedino je sistem bodovanja ostao isti: posle osmice i dan-danas se dodeljuje deset, a zatim i 12 bodova. Godine 1996. rukovodstvo Evropske radio-difuzne unije donosi odluku da će ubuduće nezavisno od plasmana pravo na učešće u finalu uvek imati četiri zemlje članice koje finansijski najviše pomažu organizaciju Eurosonga. Čuvenu „Veliku četvorku" čine Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Španija.