Broj 73

LEKOVITO BILJE

BOKVICA

Raste svuda oko nas i leči mnoge bolesti. Saznajte za šta je sve dobra bokvica

Kod nas raste dvadesetak vrsta bokvice. Ima je pored puteva, na livadama i pašnjacima, po šumama, cvetaju od proleća do zime i od davnina se koriste protiv mnogih bolesti. Postoji ženska (širokolista) bokvica, muška (uskolista) bokvica i srednja. Neke se od najdavnijih vremena u narodnoj medicini upotrebljavaju za lečenje mnogih bolesti, a i kao profilaktično sredstvo (zeleni list i sok iz lista kao prolećna vitaminska kura). List se bere sve dok biljka cveta, a koren se vadi cele godine. Koristi se svež i suv list, ređe cela biljka i koren. Hemijski sastav i dejstvo sve tri vrste bokvice gotovo su isti. U listu ima oko četiri odsto tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida. U semenu ima sluzi, masnog ulja, belančevina i šećera.

Upotreba
Bokvica je omiljeni narodni lek. Dokazana je njena antibakterijska moć, jer su u njoj otkriveni fitoncidi. List bokvice deluje protiv raznih upala kože i sluzokože, pojačava lučenje tečnosti u plućima i time olakšava iskašljavanje guste suve sluzi iz organa za disanje; smanjuje učestalo mokrenje i povoljno deluje na organe za varenje: proliv, katar, grčevi, čir na dvanaestopalačnom crevu i na želucu. Koristi se za ublažavanje napada kašlja.
Narodna imena: vela bokvica, veliki trpotec, veliki trputac, ženski žilovlak, žilavac, marina bokva, muška bokvica, paskvica, pitoma bokvica, tarpotac, tarpudac, terput, čelnik, široki trputac.

Korisna kod oboljenja:
- disajnih organa, kod jakog katra, kašlja, plućne astme, tuberkuloze,
- čisti krv, pluća i želudac kao nijedna druga biljka, pa je dobra za sve ljude koji su slabokrvni, slaba pluća i bubrege, imaju osip, lišajeve...
- dobra je za lečenje rana, ogrebotina, posekotina, uboda osa,
- list bokvice leči žuljeve,
- svaka oteklina splasne ako se neguje svežim mrvljenim listovima.

NAČIN UPOTREBE
ČAJ: navršenu kašičicu lišća preliti sa četvrt litra ključale vode i pustiti da kratko odstoji.
ČAJNA MEŠAVINA: navršenu kafenu kašičicu mešavine bokvice i majčine dušice u jednakim delovima preliti sa četvrt litra ključale vode.
OBLOG: sveže listove oprati, zgnječiti oklagijom i staviti na obolelo mesto.
SIRUP: dve pune kašike opranih listova sameljite u mašini za mlevenje. Dodajte malo vode, da se ne slepi, 300 g nerafiniranog šećera i 250 g meda. Uz stalno mešanje, kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne i tada, još vruće, nalijte u flašice i čuvajte u frižideru.