Broj 72
Početna > Lepi i zdravi > ŠTA JE RETINOL?

KOZMETIČKI ELIKSIR MLADOSTI

ŠTA JE RETINOL?

Retinol, odnosno vitamin A, odnedavno predstavlja aktivni princip mnogih kozmetičkih sredstava za tretman starije kože

Nove kreme na bazi retinola pravi su hit u svetu, a zahvaljujući najnovijim otkrićima, sada su još efikasnije u otklanjanju bora i zatezanju kože.
Retinol uklanja mrtve ćelije površinskog sloja epiderma, pomaže stvaranje novih i mladih ćelija, a ima i antirid dejstvo na dublje slojeve kože, mada se ne može pouzdano tvrditi da li je bolji od drugih antirida. I druge supstance imaju značajno dejstvo u otklanjanju znakova starenja, naročito vitamin C i alfa-hidroksilna kiselina (AHA), koji uspešno odstranjuju već nastale bore, a proces stvaranja novih sprečavaju i usporavaju ceramidi, UVA i UVB filteri i aluronska kiselina. Iako se u kozmetičkim proizvodima protiv starenja potencira upotreba retinola, treba imati u vidu da kvalitet jednog kozmetičkog proizvoda ne može da se veže samo za jedan aktivni princip. Efikasnost zavisi i od drugih sastojaka s kojima se retinol kombinuje.


REZULTAT POSLE DVA MESECA

Pouzdano je utvrđeno da retinol deluje na bore, ali ne treba očekivati čudo. Efekti zavise od samog proizvoda i od karakteristika kože. U prvim danima se može samo uočiti da je koža znatno mekša i vlažnija. Treba sačekati bar dve-tri nedelje da bi se bore smanjile, a optimalan rezultat se postiže nakon dva meseca. Sitne bore se umanjuju dok potpuno ne nestanu, dok dublje postaju manje uočljive. Međutim, duboke bore na licu ne može da izbriše nijedno kozmetičko sredstvo, retinol može da ih umanji i do pedeset odsto, a uspešnost zavisi od dužine tretmana i starosti osobe. Naravno, osobe koje godinama koriste specijalne preparate protiv bora imaju elastičniju i zategnutiju kožu, pa su kod njih bore manje uočljivije. Nemoguće je odrediti da li je krema dobra samo na osnovu spiska sastojaka koje sadrži - treba je testirati na sopstvenoj koži.

KADA POČETI SA KORIŠĆENJEM?
Opravdana je sumnja da retinol, pod dejstvom sunčevih zraka, može izazvati alergijsku reakciju kože - crvenilo, osip, a ponekad i plikove. Zato se savetuje da nikad ne koristite kreme sa retinolom dok ste na moru, planini i u svim situacijama kada se duže izlažete suncu. Poznate kozmetičke kuće misle i na to, pa retinol koriste u vrlo malim dozama, kombinujući ga sa UV filterima. Stručnjaci tvrde da antirid sredstva ne treba koristiti pre trideset pete godine, osim u slučajevima prevremenog starenja, koje može da bude genetski predodređeno, izazvano stresom ili preteranim sunčanjem. Retinol ima i preventivno dejstvo, ali se ne preporučuje ženama između dvadesete i tridesete. Njima se savetuju da svežinu kože održavaju hidratantnim kremama sa obaveznim filterom protiv sunčevog zračenja.

DNEVNA ILI NOĆNA KREMA?

Ako preko dana boravite u zatvorenim prostorijama i ne izlažete se suncu, možete slobodno koristiti i dnevnu kremu. U suprotnom, opredelite se za noćnu, jer tako smanjujete rizik od neprijatnih alergija. Na kraju, radije uzmite kremu u tubi, i to ne plastičnoj, već metalnoj. Iako izgledaju prevaziđene, one onemogućavaju da krema dođe u kontakt sa kiseonikom, svetlošću i materijama koje izazivaju hemijske reakcije sa sastojcima kreme, jer se onda aktivni principi degradiraju i krema postaje manje efikasna.