Broj 71
Početna > Zanimljivosti > PROLEĆE U VAŠEM DOMU

NAPRAVITE IKEBANU

PROLEĆE U VAŠEM DOMU

Ikebana je japanska umetnost aranžiranja sečenog cveća koja je odavno prešla granice svoje postojbine i postala popularna i kod nas. Evo nekoliko ideja kako da sami napravite maštovite aranžmane od cveća

Japanska umetnost slaganja cveća proistekla je iz posebnog odnosa Japanaca prema prirodi. Ikebana u slobodnom prevodu znači dati cveću život. Kao umetnost slaganja cveća, ikebana na neki način imitira prirodu, ali u ulepšanom umetničkom izdanju ona ne prikazuje cvet sam, jer on ni u prirodi ne raste izolovano. Praćen je lišćem ili zelenilom neke druge vrste, koje je tu da ga ulepša. Aranžmanom od tipičnog prolećnog cveća kao što su lale, ružičasti, beli i plavi zumbuli, ovog proleća pozovite prirodu u svoj dom.

Evo nekoliko saveta kako da vaša ikebana bude posebna i drugačija, ali i par „recepata" za njeno pravljenje.
- Kod aranžmana u staklenim posudama u vodu možete dodati kamenčiće u bojama. Uskladite ih sa dominantnom bojom cveća.
- U široke staklene vaze potopite grudvu zgužvanog celofana. On pod vodom izgleda kao led, što deluje veoma dekorativno.
- Za plutajuće aranžmane u vodu stavite plastične kristale, sasvim malo vode u staklenoj posudici i cvet ili dva. Plastični kristali će aranžmanu dati poseban izgled.
- U staklenoj vazi savršeno izgledaju dekorativni kamenčići. Ne morate da ih kupujete da bi napravili lepu ikebanu, naprotiv, u staklenoj vazi savršeno izgledaju kamenčići i školjke koje ste skupili i doneli sa mora. Možete da iskoristite i perlice, komade plastičnog nakita u boji cveća. Ideja je bezbroj, zato eksperimentišite!


Ikebana u kuhinji

Kuhinja je prostorija koja ima praktičnu namenu, a ikebana u nju može da unese iznenađujući element dekorativnosti. U ovom slučaju, aranžman je jednostavan, bez grana koje idu u širinu i smetaju u obavljanju kuhinjskih poslova. Gladiole i gerberi su savršen spoj za ovu varijantu. Gladiole su uspravne i idealno izgledaju u buketu.


Svetlo i tama

Veliki kontrast između tamne posude i mekoće tepiha ili sofe stvara dramatičan utisak koji ne može da prođe neprimećeno. Aranžman možete da smestite na stočić, dovoljno nisko da ljudi koji sede na sofi mogu da gledaju jedni u druge i da pričaju. Neka vam oblik vaze prati oblik stočića. Tako ćete napraviti preko potreban sklad u centru prostorije. Grane azaleje koje se pružaju daleko izvan posude privlače poglede i aranžman čine delom prostora koji ga okružuje. Ovakav tip ikebane je idealan za prostrane i prozračne prostorije.


Kocka vedrine

Lale sa ukrasnom zelenom travom izgledaju vrlo elegantno u pravougaonoj staklenoj vazi. Ne zna se šta je lepše, spoljašnji deo stabljike i cveta lale ili unutrašnji koji proviruje kroz ukrasne kristale kojima je ispunjen donji deo vaze.


Klasična elegancija

Cvetni aranžman na stalku je sinonim klasične elegancije. Može da postane savršen ukras na stilskoj ili modernoj komodi. Da bi delovao raskošno, potrebno je da u njega stavite više vrsta cveća i zelenila koje treba pobosti u dobro natopljen cvećarski sunđer. Sa cvećem krupnih glavica pomešajte i neko sitnije kao što je ornitogaluma. Po ivicama pobodite grane sa više listova, i prvo uz njih stavljajte cveće na dužim stabljikama. Ka unutra stavljajte sve manje lisnatih grana, a sve više cvetova.