Broj 71
Početna > Lepi i zdravi > LEK I HRANA BEZ MANA

KOPRIVA

LEK I HRANA BEZ MANA

Samonikla, divlja biljka napuštenih staništa od davnina je služila za jelo, ali i za lečenje. Ukoliko nikada niste eksperimentisali s koprivom, krajnje je vreme da to učinite

Hranljivost i delotvornost koprive poznavali su još stari Egipćani koji su je gajili kao povrće. Grci i Rimljani su je takođe mnogo koristili, spominje se u zapisima Hipokrata i Horacija (Grci su praktikovali masiranje svežom biljkom protiv reumatskih bolova i artritisa), a Plinije piše kako mlada kopriva u proleće daje dobru i zdravu hranu, koja cele godine čuva od mnogih bolesti. Urtikacija (peckanje tela koprivom kako bi se podstakao krvotok) stari je ruski običaj. Koprivu spominje i Dioskorid u I veku kao lek protiv opšte slabosti i delotvoran pri čišćenju organizma i dodaje da je dobar afrodizijak.

GDE RASTE
Kopriva raste svuda, u celom svetu, osim u tropskim i arktičkim krajevima. Možemo je naći na zapuštenim mestima, rubovima šuma, obalama reka, potoka i uz ograde kao korov i svuda gde je zemlja bogata azotom, naročito uz kuće.

KORIŠĆENI DELOVI BILJKE
Beremo celu biljku, od ranog proleća do kasne jeseni, a sušimo naglo. Kopriva dvanaest sati nakon što smo je ubrali gubi efekat žarenja u dlačicama i dobija baršunast izgled.

SPREMANJE I KORIŠĆENJE
ČAJ: 50 g suve koprive prelijemo litrom ključale vode. Čaj pustimo da odstoji 10-15 minuta. Pijemo tri-četiri čaše nezaslađenog čaja dnevno.
SVEŽI SOK: Ovim napitkom se najbolje koriste njena lekovita svojstva. Koristimo ga kod prolećnog umora i kod eliminacije toksičnih stvari iz organizma. Pijemo čašu soka ujutru i jednu u podne. Pravi se od cele, usitnjene biljke koprive (12 sati ostaviti da stoji u hladnoj vodi, zatim iscediti).

DELOTVORNOST I INDIKACIJE
Zeleni listovi koprive sadrže mnogo hlorofila, a njihova hemijska struktura slična je hemoglobinu: bogati su mineralima, pogotovo gvožđem, fosforom, magnezijumom, kalcijumom i silicijumom, supstancama koje čine ovu biljku dobrim diuretikom.
Biljka sadrži i vitamine A, C i K, tanine, brojne amino-kiseline i šećere.
Kopriva se savetuje kod reumatičnih bolova, artritisa, bubrežnih kamenaca, za povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u telu.
Čisti krv od ostataka kiselina proizvedenih metabolizmom.
Koren koprive koristi se kod otežanog mokrenja zbog uvećane prostate.
Koristi se kod oboljenja gušterače, kod bolesti jetre, žuči i slezine.
Antianemična je pa se koristi kod niskog gvožđa u krvi i kod krvarenja. Velika količina gvožđa stimuliše proizvodnju eritrocita (crvenih krvnih zrnaca).
Kopriva se savetuje i umornim osobama.
Takođe zaustavlja krvarenje iz nosa i reguliše obilne menstruacije.
Biljka daje dobre rezultate kod otežane probave, deluje protiv proliva, pomaže kod hemoroida i kolitisa.
Kopriva smanjuje razliku šećera u krvi pa se nalazi u mnogim čajnim mešavinama koje koriste dijabetičari, kod gripa i tuberkuloze jer dobro čisti pluća.
Kožne bolesti: koristi se kod hroničnih bolesti kože, kod ekcema i akni, kod opadanja kose, a pomaže i protiv infekcija u ustima, afta, upale desni, angina.

NUSPOJAVE
Primenom gotovih preparata u propisanim dozama nuspojave nisu zapažene. No, moramo priznati da velike doze mogu izazvati crvenilo kože i opstipaciju. Kopriva se ne sme koristiti neprokuvana jer može oštetiti bubrege. S obzirom na to da utiče na pojačano lučenje mokraće, kod česte primene treba pripaziti na gubitak kalijuma te uzimati hranu bogatu tim mineralom.

NAČINI PRIPREME

ČAJ ZA OPORAVAK: kašičicu koprive prelijemo s četvrt litra vode i pustimo malo da odstoji. Deluje protiv ekcema, glavobolja, sprečava nastanak peska u bubrezima i mokraćnim kanalima, protiv oboljenja jetre, žuči i slezine, čak i za tumor na slezini, za povećano izlučivanje sluzi u želucu i disajnim organima (kod katara), kod grčeva i čireva na želucu, čireva na crevima i bolestima pluća. Pije se i kod virusnih i bakterijskih bolesti, protiv anemije i reumatskih bolesti.

KUPKA ZA STOPALA: po dve šake dobro opranih korenova, svežeg lišća i stabljika koprive ostavimo preko noći u pet litara vode i sledećeg dana zagrejemo do vrenja. U što toplijoj smesi držimo noge 20 minuta. Za vreme kupanja, koprive ostaju u posudi. Takvu kupku za stopala, ponovo ugrejanu, možemo koristiti dva-tri puta. Između ostalog, deluje i pri sužavanje krvnih sudova (pušačke noge).

PRANJE GLAVE: od 8-10 punih šaka svežih ili osušenih kopriva stavimo u pet litara hladne vode i polako grejemo do vrenja. Pustimo da se kuva pet minuta. Kad upotrebimo korenje od koprive, preko noći u hladnoj vodi ostavimo dve šake iseckanog korenja, sledećeg dana zagrejemo do vrenja, i ostavimo da ključa nekih 10 minuta. Za pranje glave tada upotrebimo običan sapun bez dodataka.

PROTIV PERUTI I OPADANJA KOSE
Dve pune šake koprive preliti sa pola litra vrele vode, ostaviti da stoji pet minuta, procediti i dodati jednu šoljicu sirćeta. Umasirajte ovo sredstvo u kožu glave dva puta na dan, pomaže protiv peruti i zaustavlja opadanje kose.