Broj 71
Početna > Lepi i zdravi > HRANOM PROTIV ANEMIJE

LEČENJE MALOKRVNOSTI

HRANOM PROTIV ANEMIJE

Sprečavanje anemije ili malokrvnosti doprinosi boljem zdravlju, boljoj fizičkoj kondiciji i sposobnosti učenja. Pravilna ishrana je značajan faktor u sprečavanju nastanka anemije

Gvožđe je jedan od osnovnih elemenata za dobro funkcionisanje organizma. Kada se, usled nepravilne ishrane, javi nedostatak, dolazi do anemije. Problemi se ne vide na prvi pogled, ali organizam počinje da se bori i brani: smanjuje se fizička snaga, opada odbrambeni sistem i nivo koncentracije. Kada se jave klinički simptomi anemije, kao što su zamor ili, kod dece, slabija koncentracija u školi, znači da je došlo do drastičnog pada nivoa gvožđa. Svaki organizam poseduje određene rezerve gvožđa koje se troše. Ali, kada se ova skladišta istroše, počinje manifestacija simptoma i neophodno je nadoknaditi izgubljeno.

ZAŠTO JE GVOŽĐE VAŽNO?

Gvožđe je važno zbog stvaranja hemoglobina, proteina koji ulazi u sastav crvenih krvnih zrnaca i čija je uloga prenos kiseonika iz pluća do svih ćelija organizma. Nedostatak gvožđa predstavlja veoma ozbiljan problem, naročito kod male dece. Periodi života kada se anemija najčešće javlja jesu prva godina života, pubertet i trudnoća, ali i kod žena u vreme veoma obilnih menstruacija. Prva godina života važna je zbog ubrzanog razvoja i ukoliko je ishrana majke bila loša, dete se rađa s manjim rezervama gvožđa. Oko četvrtog meseca javlja se fiziološka anemija i zato se preporučuju dodaci ishrani koji sadrže gvožđe dok dete ne pređe na ishranu bogatu ovim metalom. Kod dece koja brže rastu ili su fizički naprednija, ova anemija može biti izraženija, naročito ako ne sisaju, jer majčino mleko sadrži gvožđe koje se bolje apsorbuje od onog iz kravljeg mleka. Drugi kritični period je pubertet zbog intenzivnog rasta i razvoja. Neuredna ishrana jedan je od osnovnih uzroka pojave anemije u tom životnom periodu.


KAKO SE LEČI ANEMIJA?

Promena načina ishrane ili terapija preparatima gvožđa može poboljšati krvnu sliku. Ako vam je lekar prepisao gvožđe, uzimajte ga s hranom kako biste sprečili moguće mučnine. Izbegavajte da pijete gvožđe sa mlekom jer kalcijum sprečava njegovu apsorpciju. Popijte ga sa sokom bogatim vitaminom C, lakše će se apsorbovati. Gvožđe može izazvati zatvor ili dijareju, pa bi bilo najbolje da se posavetujete s lekarom pre nego što počnete da ga uzimate. Da bi se krvna slika popravila, potrebno je oko šest nedelja.

SPREČITE MALOKRVNOST

Kako biste uneli gvožđe u organizam, jedite što više crvenog mesa, mahunarki, žitarica, tamnozelenog povrća i sušenog voća. Evo nekoliko primera hrane bogate gvožđem: lisnato zeleno povrće kao što su spanać, brokoli, grašak, jaja, smeđi pirinač, obogaćena testenina, džigerica, suve šljive, grožđe, sok od višnje.

KOJA HRANA JE BOGATA GVOŽĐEM?

Gvožđe se javlja u ishrani u dva oblika: prvi se označava kao hem i nalazi se u proizvodima životinjskog porekla, a drugi se nalazi u biljkama. Gvožđe životinjskog porekla apsorbuje se mnogo bolje, mada apsorpcija umnogome zavisi od ostale ishrane. Gvožđe biljnog porekla apsorbuje se mnogo bolje kada je u kombinaciji sa onim životinjskog porekla. Spanać sadrži dosta gvožđa, ali se ne sme kombinovati s mlekom, jer kalcijum sprečava njegovu apsorpciju, dok je vitamin C olakšava. Preporučuje se porcija od 200 grama mesa dnevno, koju treba dopuniti spanaćem ili jajetom. Važno je naglasiti da kafa ili čaj posle jela umanjuju apsorpciju gvožđa. Postoje i dodaci ishrani koji se preporučuju, ali zbog problema koji se mogu javiti, preporučuje se da se oni uzimaju po preporuci lekara.