Broj 71
Početna > Putovanja > BORA BORA

Najlepše ostrvo na svetu

BORA BORA

Najromantičnije ostrvo na svetu stvoreno je za ljubitelje francuskog šika pomešanog sa polinezijskom egzotikom

Francuska Polinezija sa okeanskom površinom zauzima ukupno 2,5 miliona kvadratnih kilometara. Sastoji se od 118 ostrva vulkanskog i koralnog porekla, raspoređenih u pet arhipelaga: Društvena ostrva, Tuamotu, Gambije, Tubuai i Markiska ostrva. Glavno i najpoznatije ostrvo je Tahiti, koje se nalazi u grupi Društvenih ostrva, kojoj pripadaju i Bora Bora i Morea. Rajska priroda nije ostavila ravnodušnim ni mnoge slavne ličnosti koje su, opčinjene ovim lepotama, odlučile da žive na njemu. Među poznatima koji su ovde boravili posebno mesto zauzimaju impresionistički slikar Pol Gogen, koji se zarad duhovnijeg i manje sputanog načina života 1891. godine preselio iz Francuske, i glumac Marlon Brando, koji je posle snimanja filma Pobuna na brodu Baunti kupio jedno od ostrva.

Bora Boru čine vulkanski vrhovi, lagune, pesak, netaknuta priroda i vrhunski hoteli. Ovaj mali raj na zemlji otkrio je davne 1777. godine slavni avanturista i pomorac Džejms Kuk. Ostrvo su prvi put u 4. veku naselili Polinežani, a njegovo ime potiče od tahićanskog Pora Pora što znači prvo rođenje. U ovo ostrvo zaljubićete se na prvi pogled. Prelepe peščane bele plaže, more u kom ćete videti prave vrtove korala i carstvo boja podmorskog sveta, samo su neki od razloga zašto se Bora Bora često naziva najlepšim ostrvom na svetu. U zavisnosti od vaših želja, možete se odmarati u hotelima na samoj plaži, osamljenim bungalovima iznad mora, kampovima, ili mirnim porodičnim pansionima. Život na Bora Bori određuje turizam. Samo u proteklih nekoliko godina sagrađeno je sedam odmarališta na motusima (malim ostrvima) oko lagune. Iako u današnje vreme na ostrvima sličnim Bora Bori možete boraviti u bungalovima u moru, oni su pre više od 30 godina prvi put sagrađeni upravo na ovom mestu. Ovi bungalovi pružaju utočište, oaza su mira, a iz njih se pruža fantastičan pogled na lagunu i brdo.


Luksuzne cene

Bora Bora je najpoznatije ostrvo na svetu koje je postalo sinonim za morsko plavetnilo i uživanje. Iako je ostrvo prilično malo, širine samo 32 kilometra, nudi zaista mnogo. Nažalost, oni koji sanjaju o bungalovu na moru, tišini, suncu i netaknutoj prirodi, treba da znaju da su i cene boravka u skladu sa onim što Bora Bora nudi. Tako, samo put do tamo košta nešto više od 1.000 evra.


Šta sve možete kad ste na Bora Bori:


Džet-ski

Ovo je jedna od adrenalinskih atrakcija Bora Bore. Na svakom koraku možete unajmiti džet-ski. Ovo će biti uživancija za one koji žele da istraže ostrvo sa svih strana.


Ronjenje

Ronjenje je najpopularniji i najvažniji sport na ovom ostrvu. Bilo bi šteta da propustite mistični vodeni svet.

Krstarenja

Posmatranje zalaska sunca nad lagunom Bora Bore je poseban i opuštajući doživljaj. Prepustite se miru beskrajnog mora i uživajte u spektakularnim bojama.


Safari

Safari će vas odvesti do skrivenih mesta koja sami verovatno ne biste pronašli. Turiste na te izlete vode lokalni stanovnici, od kojih ćete usput čuti mnoge zanimljive informacije, a sve to uz odličnu zabavu.


Hranjenje morskih pasa

Jedna od najpopularnijih avantura na Bora Bori je hranjenje morskih pasa i raža. Postoje mnogi načini na koje to možete raditi, ali uglavnom se sve odvija u plićacima. Naravno, sve vreme uz vas su stručni ljudi kako ne bi došlo do opasnih situacija.


Podmornica

Na Bora Bori postoji prava podmornica koja vas u laguni spusti na 25 metara ispod morske površine. Ako ne volite da ronite, ovo je alternativni način na koji ćete doživeti lepotu sveta pod morem.


U
metničke galerije
Upoznajte raznoliku umetnost Bora Bore. Lokalni umetnici prodaju razne predmete izrađene od drveta, školjki i bisera. Za svakog ponešto...

Važan deo tradicije Polinezije zauzima tetovaža. Ostrvljani vekovima ukrašavaju telo raznim crtežima, a pretpostavlja se da se upravo iz tih krajeva i proširila umetnost tetoviranja.