Broj 71
Početna > Lepi i zdravi > BICIKLOM DO ZDRAVLJA

REKREACIJA U PRIRODI

BICIKLOM DO ZDRAVLJA

Sa prolećem i lepim vremenom vreme je da počnete i da se rekreirate. Odličan izbor je vožnja bicikla

Vožnja biciklom je jedan od idealnih načina za poboljšavanje opšte telesne kondicije. Naučnici kažu da je deset minuta vožnje na dan dovoljno za poboljšanje mišićnog tonusa, cirkulacije i zdravlja zglobova. Za poboljšanje srčane funkcije dovoljno je pola sata, a ko želi da ubrza metabolizam i sagorevanja masnoća, morao bi da se vozi biciklom 50 minuta dnevno. Vožnja biciklom dobra je i za jačanje leđnih mišića i kičme, a naučnici tvrde da je dobra zamena za trčanje jer manje oštećuje kolena. Bicikl nazivaju još i pokretnom teretanom jer, dok vozite, svi mišići učestvuju u naporu i svi se učvršćuju - mišići nogu i zadnjice, stomačni i grudni mišići, mišići ruku.

Vožnja je i sjajan način gubitka telesne težine, što posredno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i istovremeno daje dobar osećaj izazvan gubitkom suvišnih kilograma i boljom telesnom figurom. Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u zapadnim civilizacijama, najviše visok krvni pritisak, arterioskleroza, infarkt miokarda i moždani udar.


Obavezno zagrevanje

Pre vožnje je najvažnije da se dobro zagrejete istezanjem. Na taj način ćete telu pomoći da se pripremi za fizičke napore, ali i sprečiti eventualnu ozledu zbog prenaprezanja. Svaka grupa mišića i zglobovi nogu i leđa moraju da se istegnu bar dvadeset minuta, pre vožnje, a bilo bi dobro istegnuti sve mišiće i posle vežbanja. Na taj način se povećava dotok krvi na spojeve između mišića i tetiva i tetiva sa kostima i ligamentima pa su oni tada spremni za napor.


Unos tečnosti

Dehidracija može da prouzrokuje poteškoće, naročito ako vozite po toplom vremenu. Oskudan, taman urin signalizuje dehidraciju, dok velike količine svetlog urina ukazuju na dobru hidraciju.
Ovde se postavlja pitanje - koliko onda tečnosti treba piti? Neki biciklisti se orijentišu po osećaju žeđi, ali istraživanja su otkrila da je žeđ nepouzdan indikator za prevenciju dehidracije. Tečnost treba uzimati redovno, bez obzira na žeđ. Redovno znači 0,75 litara tečnosti svaki sat ili ako je vruće, jedan litar na sat. Sa znojenjem se gube i elektroliti, pa je nadoknada čiste vode dovoljna samo ako vožnja traje najviše sat i po. Nakon toga treba piti posebno pripremljena pića. Mogu se pripremiti i kod kuće dodajući pola kafene kašičice soli u 0,75 litara vode, zatim tri do četiri kafene kašičice šećera.


Kako, koliko i kada voziti

Prilikom vožnje bicikla obavezno je da leđa budu prava. Naročito obratite pažnju na to ako imate ranac na leđima. Ukoliko leđa nisu prava, kasnije može doći do bolova u krstima i vratnom delu. Sedište treba da bude podešeno tako da su noge blago savijene, nipošto ne smeju da vise. Smatra se idealnim voziti bicikl tri puta nedeljno - ako niste u formi, počnite s vožnjom od dvadesetak minuta, ujednačenom brzinom, a zatim svakog dana vozite po pet minuta duže, dok ne stignete do 45 minuta. Lekari smatraju da je najbolje vreme za vožnju bicikla ujutro, pošto se tada najviše podstiče stvaranje vitamina D, koji vezuje kalcijum u kostima i tako sprečava osteoporozu.

Svaka aktivnost čini svakodnevni život kvalitetnijim. Treba takođe napomenuti osećaj zadovoljstva nakon fizičkog treninga. Taj osećaj nije samo mentalni, nedodirljiv, nego se javlja zbog otpuštanja endorfina.