Broj 70
Početna > Zanimljivosti > JORGOVAN

KAD ZAMIRIŠE...

JORGOVAN

Jorgovana ima oko 20 vrsta cvetajućih, listopadnih žbunova i drveća koje pripadaju familiji Oleaceae. Ljubitelji cveća nestrpljivo očekuju prve procvetale grane jorgovana koji pleni divnim mirisom i bojom

Kada je, iz ljubavi prema francuskoj princezi Jeleni Anžujskoj, srpski kralj Uroš I odlučio da celu Ibarsku dolinu od Kraljeva do Raške zasadi mirisnim jorgovanom, nije ni slutio da će njegov dar potrajati i danas. Legenda kaže da je ovo uradio da bi pripitomio i ulepšao sure litice doline i buduću kraljicu podsetio na rodnu Provansu. U njenu čast početkom maja se održava manifestacija Dolina jorgovana, milioni strukova jorgovana tada su u punom cvatu, pa ovaj kraj postaje mesto izuzetne i u svetu retke prirodne lepote.

Otporna biljka
Jorgovan je otporna listopadna biljka koja zahteva malo nege, a u proleće proizvodi cvetove koji mogu biti bele, roze, plave, ljubičaste, crvene ili žute boje. Kod nas je najviše zastupljen jorgovan sa ljubičastim cvetovima. Pojedine vrste odomaćene su u Kini, a ostale uglavnom u drugim delovima Azije. Vrtni jorgovan, koji nas svako proleće obraduje svojim mirisnim rascvetalim granama, potiče sa područja Balkanskog poluostrva. U Evropu je davno dospeo zaobilaznim putem preko Turske, negde u drugoj polovini 16. veka. Dosta vremena je prošlo dok uzgajivači nisu počeli da sade jorgovan da bi krajem 18. i početkom 19. veka nastala prava pomama za ovom mirisnom lepoticom. Tada nastaju nove sorte sa punijim cvetovima i novim bojama cvetova.

Sađenje i nega
Jorgovan treba saditi na osunčanom mestu ili u laganu hladovinu na vlažnom, dreniranom zemljištu. Najbolje je da počnete da ga sadite u proleće ili jesen na razmaku od 1,5 - 4,5 m, u zavisnosti od vrste. Iskopajte duboku rupu, dodajte kompost i posadite biljku. Posle sađenja dobro zaliti. Izbegavajte sađenje u područjima sa jakim mrazevima jer on može da uništi cvetne pupoljke. Svakog proleća treba dodati sloj komposta i malca ispod biljke, a treba ga i đubriti đubrivom bogatim fosforom kako bi se podstaklo cvetanje. Ponoviti đubrenje kompleksnim đubrivom posle cvetanja. Pri orezivanju budite oprezni jer jorgovan na mladim granama proizvodi cvetove tek posle tri godine. Ukoliko želite da podmladite biljku, uklanjajte samo trećinu starih grana svake godine.