Broj 70
Početna > Lepi i zdravi > HEMOROIDI

BOLEST SAVREMENOG ČOVEKA

HEMOROIDI

Bolest hemoroida može da poremeti životni ritam i navike. Osobe koje imaju probleme sa šuljevima prisiljene su da izbegavaju duže sedenje, imaju poseban režim ishrane i susreću se sa raznim neprijatnostima

Najčešći uzroci koji doprinose nastanku hemoroida su nasleđe (genetska predispozicija), trudnoća, preterano sedenje, hronični zatvor, učestale dijareje, naprezanje prilikom pražnjenja creva, dizanje tereta, starenje... Hemoroidi su veći ili manji čvorići proširenih vena, na granici kože i sluzokože, pri analnom otvoru. Mogu biti spoljni, vidljivi oko analnog otvora, oni krvare samo ako puknu, ili unutrašnji koji izazivaju bezbolno krvarenje prilikom pražnjenja. Simptomi su - osećaj trajnog pritiska u analnom predelu, svrab, peckanje, bol, jače ili slabije krvarenje koje može biti i obilno.
Ko može dobiti hemoroide?
Hemoroidi su vrlo česti i kod žena i kod muškaraca. Polovina populacije iznad 50 godina ima šuljeve. Incidencija ove bolesti je 2 na 1000 ljudi. Posebno su česti kod trudnica, gde se venski splet oko anusa proširi prilikom trudnoće i porođaja usled pritiska materice i dečje glavice na vene karlice. Takođe, na meti su i osobe koje dobar deo dana provode sedeći, osobe koje se nepravilno hrane i malo kreću. Nastanak i razvoj hemoroida mogu pogoršati: nedovoljna količina vlaknastih materija u ishrani, sedeći način života, premalo kretanja, vrele kupke, gojaznost, pušenje, zatvori, dugotrajan kašalj, naprezanje i podizanje teških predmeta, trudnoća i porođaj...
Simptomi
Hemoroidi nisu opasni, i u većini slučajeva ne ugrožavaju život. Simptomi unutrašnjih hemoroida su: stolica prekrivena svetlom krvi, krv na toalet papiru ili na WC šolji. Takođe, oni mogu da se pojave i izvan anusa i tada počinju da budu jako bolni. Simptomi spoljašnjih hemoroida uključuju bolno oticanje i bolan deo oko anusa. Celo područje je osetljivo, bolno i svrbi.
Dijagnoza
Pažljiv pregled i ispravna dijagnoza važni su prilikom svakog krvarenja iz rektuma ili nalaza krvi u stolici. Krvarenje može biti simptom i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta, pa tako i tumora debelog creva. Rektalni pregled često je dovoljan za dijagnozu. U predelu anusa naći će se otečeni krvni sudovi, a i potrebno je da doktor napravi digitorektalni pregled (pregled zadnjeg creva prstom) tražeći abnormalnosti. Pretrage koje ponekad treba napraviti radi bolje vizuelizacije područja su: anoskopija (pregled instrumentom za vizuelizaciju unutrašnjosti anusa) i proktoskopija (celog rektuma).
Terapija
Blagi slučajevi hemoroida mogu se lečiti konzumiranjem veće količine tečnosti, hrane bogate vlaknima i redovnom probavom. Hemoroidalne kreme ili čepići mogu pomoći u smanjenju otoka i bola. Korisno je kupanje u toploj kadi ili primena kupki nekoliko puta dnevno s čistom, toplom vodom. Ponekad je stanje takvo da zahteva hiruršku intervenciju, a u upotrebi je i laserska koagulacija hemoroida. Često se u terapiju uključuju i blagi laksativi jer je pražnjenje creva kod ovih pacijenata veoma otežano.
Idealna hrana
Bolesnici koji pate od hemoroida vrlo su osetljivi i nervozni. Ishrana treba da sadrži dosta celuloze, koje ima u voću i povrću. Takve osobe treba da jedu crni hleb i da izbegavaju soljenu i ljuto začinjenu hranu. Za njih nisu suvo meso i premasna hrana. Oni treba da izbegavaju i alkoholna pića. Kao posledica produženog krvarenja, može nastupiti anemija zbog nedostatka gvožđa.
Prevencija
Ponovni nastanak hemoroida moguće je sprečiti promenom stila života, u smislu promene ishrane (više voća i povrća) i unosa puno vode (osam do devet čaša dnevno). Takav način ishrane pogoduje nastanku mekše stolice, a time je olakšano pražnjenje creva i smanjenje krvnog pritiska, koji, kad je povišen, pogoduje nastanku hemoroida.