Broj 70
Početna > Lepi i zdravi > BRZIM HODANJEM DO ZDRAVLJA I VITKOSTI

VEŽBAJTE NA SVEŽEM VAZDUHU

BRZIM HODANJEM DO ZDRAVLJA I VITKOSTI

Kao jedan od najjeftinijih načina vežbanja, koji sve više potiskuje džoging, nametnulo se brzo hodanje. Ono nije samo dobar način za postizanje i održavanje kondicije, već i odlično utiče na vaše psihičko i emocionalno stanje

Ljudi u proseku naprave 4.500 koraka dnevno, iako bi, prema nekim istraživanjima, za održavanje zdravlja optimalan broj koraka trebalo da iznosi oko 10.000, što je jednako penjanju na Ajfelovu kulu (i to nekoliko puta!). Hodanje je najprirodniji ljudski pokret, koji dobro utiče na kardiovaskularni sistem, smanjujući rizik od srčanih oboljenja. Samo tri sata brzog hodanja nedeljno smanjuje rizik od infarkta za čak 30 do 40 odsto. Osim toga, brzo hodanje jača kosti, poboljšava cirkulaciju i ubrzava metabolizam. Naučnici su otkrili da od 30 do 60 minuta žustrog hodanja dnevno donosi odlične rezultate, čak i ako ne promenite stil života.

Smanjuje stres
Hodanje smanjuje stres, popravlja raspoloženje i blagotvorno utiče na ritam spavanja. Istraživanja su ukazala na vezu između hodanja i sna: što više hodanja, manje nesanice. Pri tom morate biti strpljivi, jer se prvi rezultati pokazuju tek nakon dva meseca. Brzo hodanje se ne preporučuje posle osam uveče jer ono razbuđuje telo, a ukoliko se redovno primenjuje, može da snizi nivo holesterola u krvi i pomaže u sprečavanju osteoporoze. Zbog ovoga ovu atletsku disciplinu prihvata sve više rekreativaca. Kako brzo hodanje, za razliku od trčanja, manje utiče na zglobove i kolena, ono odgovara i starijima i osobama srednjih godina.

Pravilno hodanje
Pravilno držanje tela i pravilno gaženje sprečavaju povrede. Dok hodate, zamislite da vam je na vrhu glave pričvršćena nit koja vas vuče prema nebu. Tako će vaša leđa biti uspravna, a grudi otvorena za pravilno disanje.
Evo nekoliko saveta za pravilno držanje i hodanje:
- Hodajte kao da vam noge počinju od struka i istežite bokove.
- Probajte da stojite na peti, prebacujte težinu na tabane, a podižite se prstima.
- Drugu nogu podignite tek kada vam je noga kojom stajete potpuno na tlu.
- Probajte da opustite celo telo, gledajte napred i dišite ujednačeno.
Za početak bi bilo dobro da hodate oko 1,5 kilometar, brzinom koja vam najviše odgovara. Ukoliko imate vremena, hodajte bar tri puta nedeljno, dok ne steknete kondiciju i onda postepeno produžavajte vreme.

Udobne patike za šetnju
Kao i kod drugih oblika vežbanja, i pre brzog hodanja potrebno je malo zagrejati i istegnuti mišiće da biste sprečili bolove i povrede, ali to svakako ponovite i kada završite s dnevnom turom brzog hodanja. Ovaj prihvatljivi način vežbanja ujedno spada i u najjeftinije, jer zahteva samo dobre patike i trenerku. Ipak, treba imati na umu da se patike za brzo hodanje razlikuju od onih za trčanje - moraju da budu fleksibilne i prate pokret vašeg stopala, a svakako odaberite one čiji vam se zadnji kraj, dok gazite, ne zarezuje u Ahilovu tetivu. Patike treba da imaju i dovoljno mesta za prste, a to posebno važi za najduži prst kom treba malo više prostora. U kupovinu novih patika najbolje je ići posle podne, kada su noge malo natečene, a uvek sa sobom ponesite i prikladne čarape. Brzo hodanje jedan je od retkih oblika vežbanja koji odgovara većini ljudi, a boravak u prirodi, osećaj zadovoljstva koji pruža i minimalni troškovi dovoljni su razlozi za to da se, ukoliko već niste, odlučite za brzo hodanje koje će vam pomoći da održite kondiciju i kilažu na koju je većina, posebno pred leto, izuzetno osetljiva