Broj 7
Početna > Poznati > VRTOGLAVICA - Manolo Blanik

Manolo Blanik

VRTOGLAVICA - Manolo Blanik

Prava štikla će izabrati vas.

"Molim vas gospodine, možete da uzmete moju Fendi tašnicu, moj prsten i moj sat, ali nemojte moje Manolo" preklinjala je Keri Bredšo, lik serije Seks i grad, kad je ulični kradljivac ipak pobegao sa njenim omiljenim parom sandala. Zahvaljujući baš ovoj sceni Manolo Blanik je ušao u istoriju. Njegovo ime je postalo sinonim za cipele. Veoma lepe i veoma skupe. Najpoznatije! Manolo štikle špartaju modnim pistama, ulicama Njujorka, filmskim kadrovima, na nogama holivudskih diva, te i smrtnica koje su od usta odvojile 400 dolara za sigurniji korak.

Od Manolo groznice boluje već pola planete. Priče o čuvenim cipelama se takmiče po svojoj fantastičnosti. Do te mere su slavne, da ih je i Mardž Simpson stavila na svoju listu Kupiti pre nego što umrem! A možda je najzanimljivija upravo životna priča samog tvorca čarobne cipelice.
Manolo Blanik rođen je 1942. godine na plantaži banana u mestu Santa Kruz de la Palma na Kanarskim ostrvima. Egzotika je hranila njegovu maštu od najranijeg detinjstva.
- Okruživale su me samo banane, more i porodica. Kao u raju!
Sa majkom je povremeno išao na šoping ekskurzije do Madrida, Pariza i Milana. Glamur modnih prestonica bio je uvertira za Manolovo životno opredeljenje. Kod kuće je dosta vremena provodio prelistavajući majčin Vogue, Siluet i Glamour i gledajući je kako sama pravi espadrile od kanapa i čipke.
- Verujem da se umeće da stvorim savršenu cipelu rodilo u mojim prstima onog momenta kad mi je majka dozvolila da dodirnem njene tek napravljene espadrile.
Nadajući se da će Manolo postati diplomata roditelji su ga upisali na Ženevski univerzitet da studira politiku i pravo, ali posle upisa on se prebacio na književnost i arhitekturu.
Godine 1965. napustio je Ženevu i otišao u Pariz da uči umetnost. Posle dve godine u Parizu, po očevom savetu prelazi u London i upisuje školu jezika, kako bi usavršio svoj engleski. Pošto je jedva preživljavao od slučajnih poslića koji su s vremena na vreme iskrsavali, te i ništa ne rizikujući, odlučio je da pošalje svoj portfolio sa crtežima na konkurs za kostimografa u Njujorku. Prijateljica iz Pariza, Paloma Pikaso, sredila mu je da se upozna sa Dajanom Vrilend, urednicom američkog Voga, koja je kad je videla njegove skice bila potpuno oduševljena:
- Kako su samo zabavne! Zašto se ne baviš time? Idi i pravi cipele!
Godine 1972. Osi Klark, ekstravagantni modni kreator, tražio mu je da dizajnira cipele za njegovu sledeću kolekciju. Izgledale su izvanredno, posebno par sa crvenim trešnjama obavijenim oko zgloba i vrtoglavom potpeticom, ali sturkturno su bile opasne.
- Nisam dobro pričvrstio štiklu za cipelu, izgledalo je kao hodanje po živom pesku. Bilo je potrebno dosta vremena da napravim cipele koje bi bile i umetnički i tehnički savršene.
Obilazio je fabrike i posmatrao proces nastanka cipele kako bi usavršio svoju tehniku. I uspeo je u tome. Sada se Blanikovi modeli izdvajaju ne samo po prefinjenosti nego i po večnosti, sve sa porukom "nosićete ih zauvek".
Najpre je sa sestrom Evanđelinom otvorio prodavnicu u Londonu. Polako je prodro i na američko tržište i smestio se i na Medison Aveniji u Njujorku.
Danas su Manolo najželjenije cipele na svetu. Čak i kad su nakićene drečavo ružičastim pufnama, crnim perlama, zlatnim gušterom ili leopardastim printom na njegovim modelima nikada ne izostaje elegancija. Neobičnost samo pridodaje besmrtnosti obuće.
Tajna njegove moći da osvoji svet verovatno leži i u načinu poslovanja. Radeći sam, bez asistenata, jedini je zaslužan za izgled i kvalitet svake od hiljadu cipela koje nose njegovo ime. Od skice za cipelu do reklame, jedino se oslanja na svoje ukus:
- Ne treba mi niko, jer ja imam najbolji ukus na svetu!

Autor: Dragana Barjaktarević