Broj 7
Početna > Lepi i zdravi > POBEDITE ČIR HRANOM

Nutricionizam

POBEDITE ČIR HRANOM

Osobe koje imaju ulkusnu bolest, narodski rečeno čir na želucu, najbolje znaju koliko patnje može da im nanese samo jedan zalogaj ili gutljalj nekog pića. I tako, dok hedonisti uživaju u gurmanlucima svih vrsta, čiraši moraju strogo da se pridržavaju određenog režima ishrane jer je to jedini put ka izlečenju ili bar ublažavanju neprijatnih simptoma bolesti.

Dijete za obolele od ulkusne bolesti je potpuno individualna pa se tako može dogoditi da nekim bolesnicima određena jela odgovaraju, dok ih drugi ne podnose. Ipak postoji nekoliko univerzalnih pravila kojih se treba pridržavati:
 -bolje je jesti tri puta dnevno nego češće a manje jer se tako može izazvati povećano lučenje kiseline.
 - jela ne treba da budu ni prevruća, ni prehladna, ni preslatka ili ni prekisela.
 - treba jesti polako i hranu dobro sažvakati.
 - ne treba da se pije puno tečnosti između, tokom ili neposredno posle obroka.
 - nije preporučljivo pušenje, konzumiranje alkohola i kafe.
 Ovakav režim treba nastaviti i po prestanku korišćenja lekova jer se tako sprečava povratak i pogoršanje bolesti.

 Hrana koja pogoršava ulkus
 Izbegavajte namirnice koje su najveći proizvođači kiseline a to su mleko, pivo, žestoka pića, kafa, gazirani sokovi, čokolada i proizvodi koji sadrže mentu (bombone, žvakaće gume i sl.).
 Mleko – Kada se pije u velikim količinama mleko samo privremeno neutrališe tegobe koje izaziva ulkusna bolest ali se već sat,dva posle konzumiranja još više povećava izlučivanje kiseline.
 Alkoholna pića - Alkoholna pića mogu da oštete želudačnu sluzokožu pa se zato pacijentima s ulkusom savetuje umerenost ili potpuno izbegavanje alkohola. Posebno je loše dejstvo piva zbog fermentacije koja nastaje zbog dodatog kvasca.
 Kafa - Dokazano je da kafa povećava lučenje kiseline u želucu zbog čega se nikako ne preporučuje obolelim od ulkusne bolesti. Smatra se da kofein može da smanji priliv krvi u tkivo želuca čime se umanjuje njegova pokretljivost i lučenje zaštitnih supstanci što otvara put pojavi ulkusa.

 Hrana koja ublažava ulkus
 Jedite banane – Banane povoljno utiču da se brzo i obilno razmnožavaju ćelije i stvara sluz pa tako I odlično zaštiti želudačna sluzokoža od nagrizajuće kiseline.
 Sok od kupusa - Kupus sadrži gefarnat koji podstiče ćelije da naprave tanku oblogu od sluzi i takođe zaštite od napada kiseline.
 Recept: Napravite sok od svežeg sirovog zelenog kupusa (upotrebite sokovnik). Sok mora biti sveže pripremljen jer se aktivne materije uništavaju skladištenjem, zagrevanjem ili preradom. Najbolje je sok praviti od prolećnog i letnjeg kupusa.
 Mahunarkama protiv kiseline – Crveni I beli pasulj su najbolja hrana protiv stvaranja kiseline ali i ostale pasirane mahunarke koje su se takođe pokazale kao dobri "čistači kiseline".
 Maslinovo ulje - Maslinovo ulje sluzokožu želuca odlično podnosi. Želudac se prazni brže nego pri upotrebi drugih masnoća, posebno suncokretovog ulja i masnoća životinjskog porekla. Upotreba maslinovog ulja sprečava upalu, gastritis, a time i ulkusnu bolest.
 Riba – Zbog toda što je bogata proteinima, ima višestruko nezasićene masne kiseline i umerenu količinu masti, bela riba se nalazi na samom vrhu ishrane bolesnika s hroničnim ulkusom želuca i dvanaestopalačnog creva. Preporučuje se i riblja supa kao i kuvana riba (škarpina, oslić, brancin) prelivena maslinovim uljem.
 Lečenje lekovitim biljem - Čaj može da ublažiti tegobe posebno onaj pripremljen od kamilice, hajdučke trave(Achillea millefolium), matičnjaka (Melisa officinalis), imele (Viscum album) i sl.
 Terapija medom – Jednu malu kašičicu meda od lavande ili ruzmarina treba rastopiti u mlakoj vodi ili čaju I to popiti posle jela ( uzimanjem pre jela bi se povećala kiselost želuca) . Med ima moć da regeneriše sluzokožu, ublaži bol u želucu i smani gorušicu.
 Vitamini korisni u lečenju ulkusa –Oboleli od ulkusne bolesti bi trebalo da u ishranu uvrste vitamine beta-karoten, kompleks vitamina B i vitamin C, cink i omega-3 masne kiseline.
 Mineralna voda - Poznato je da pojedine mineralne vode kiseli sadržaj želuca pretvaraju u alkalnu sredinu što povoljno deluje na varenje. Mineralne vode se mogu piti nekoliko puta na dan ili kad se oseti gorušica. Preporučuju se one mineralne vode koje u sebi sadrže malo ugljen-dioksida odnosno ne više od 1 g u litru vode.

 Jelovnik
 1.DAN Doručak: čaj od šipka, tost šunka, sveži sir, belo pecivo
Ručak: teleća supa sa testeninom, kuvana teletina, pire krumpir, paradajz sos
Večera: sutlijaš, banana

 2. DAN Doručak:  čaj od kamilice, maslac, med, hleb
Ručak: paradajz čorba, kuvani oslić, blitva s krumpirom, kompot od jabuka
Večera: pržene kuglice od sira i griza

 3.DAN Doručak: obrano mleko, kornfleks, banana
Ručak: čorba od brokolija, dinstana zečetina, obaren pirinač, rendana cvekla
Večera: ćureća šunka, kuvano jaje

 4. DAN Doručak: čaj od hajdučke trave, maslac, marmelada, hleb
Ručak: pileća supa, pečena piletina, mešano povrće, banana
Večera: dinstana junetina, špageti, kupus salata

 5. DAN Doručak: zeleni čaj, pileća prsa, sveži sir, belo pecivo
Ručak: riblja čorba, kuvana škarpina u povrću, kuvani krompir sa peršunom, zelena salata, kompot od krušaka
Večera:palenta s mlekom

 6. DAN Doručak: bela kafa, maslac, med, hleb
Ručak:paradajz čorba, ćureći odrezak, izdinstan mlad grašak, puding od vanile
Večera: teleći rižoto s tikvicama

 7. DAN Doručak: palenta na mleku, banana
Ručak: supa od šargarepe, junetina dinstana u vlastitom soku, pire krumpir, spanać
Večera: testenina sa sirom