Broj 7
Početna > Intervju > LJUBAV BEZ OSVAJANJA

Marija Jakšić

LJUBAV BEZ OSVAJANJA

Glumicu Mariju Jakšić publika pamti po filmovima „Mi nismo anđeli 2“, „Kordon“, „Mala noćna muzika“, ali i po predstavama „Kurva iz Harlema“, „Mačka u čizmama“ „Terasa“... Ipak najveću popularnost donela joj je uloga Olje u seriji „Mješoviti brak“, spot Vlade Georgieva za pesmu „Žena bez imena“ i emisija koju je vodila sa Ognjenom Amidžićem. Ovih dana publika ima prilike da je gleda u serijama „ Agencija za sve i svašta“ i „Seljaci“ gde se pojavljuje u epizodnim ulogama. Perspektivna glumica kaže da se lako mogla baviti i nekim drugim poslom, ali se želja za glumom iznenadno pojavila koju je ona i ostvarila. Poslednjih meseci najviše vremena provodi u humanitarnoj organizaciji „Mairija“ koju je sama osnovala, kako bi pomogla deci koju su roditelji napustili. O svetu kakvom ga ona vidi kaže :

DETINJSTVO
 Hiljadu nestašluka govori da sam bila jako nemirno dete. Rođena sam i odrasla u Beogradu, ali sam gimnaziju završila u Budimpešti gde sam se preselila po završetku osnovne škole, jer je moj otac tamo dobio posao. Tamo smo živeli četiri godine i za to vreme sam odlično naučila mađarski jezik. Pošto nisam imala društvo slobodno vreme sam ispunjavala čitajući knjige i odlascima po muzejima.
 
PORODICA
 Imam mlađu sestru Dariju, kojoj sam ja dala ime i brata Pavla. Sestra mi daje nesebičnu podršku i njen karakter me smiruje. Iako je brat sedamnaest godina mlađi od mene njegova mudrost i nesebičnost me zadivljuju i ohrabruju. Porodica mi je jako važna i uvek smo međusobno bili apsolutno iskreni.
 
UZORI
 Oduvek sam težila ka samospoznaji mada to uvek nisam umela da definišem. Smatram da je svaki čovek uzor drugom čoveku. To je delotvorno kada smo toga potpuno svesni.
 
PRVA ULOGA
 Glumačka karijera mi je počela sa diplomskom predstavom „Kurve iz Harlema“, koja se igrala u Beogradskom dramskom pozorištu dve sezone. Nikada nisam imala tremu i često se upitam šta je to trema? Jedva čekam trenutak kada ću izaći na scenu. Tada sam potpuno ispunjena i beskrajno radosna.
 
ŽENA BEZ IMENA
 Vlado je video moje fotografije kod Petra Vujanića i pozvao me na snimanje. On je dečko koji ima emociju i lepo je prenosi kroz svoj glas i zato sam i pristala da radim s njim. To mi je bila prva ljubavna scena koju sam snimila u životu i volela bih da radim još takvih u mojoj karijeri.
 
LJUBAV
 U ljubavi nema osvajanja, toga ima u ratovima. Prihvatam da idem istim putem sa čovekom koji je visoko postavio svoj cilj, kada hrabro i uporno ide ka njemu i kada se vidi napredak na tom putu. Impresionira me lepota i čistota duha i dubina oka, mudrost, odgovornost, trpeljivost, dobrota, svesnost, otvorenost ka novim znanjima... U ljubavi sam nevezana, slobodna i odana. Sve opraštam, jer ne oprostiti znači nositi uvek otrov u sebi. Imala sam duge veze i plakala sam, ali sada znam da su te suze prolivene zbog vezanosti, a ne zbog ljubavi. Ponekada pobrkamo ljubav i vezanost mada su im prirode potpuno različite.
 
LJUBOMORA
 Ljubomora proističe iz požude, a posesivnost iz sebičnosti. Nisam ni ljubomorna ni posesivna.
 
PUTOVANJA
 Najviše pamtim putovanja po svetu na koje sam išla sa ocem. Obišli smo zapadnu obalu Amerike, celu Francusku, Amsterdam, London, Italiju, Grčku, Austriju, Nemačku.
 
ISHRANA
 Pravilna i zdrava ishrana je vrlo važna. Ono što čovek jede vodi ga ka zdravlju ili bolesti. Izabrala sam zdravlje, pa sam pre više od godinu dana drastično promenila način ishrane. U svojoj praksi makrobiotičke i vegetarijanske kuhinje shvatila sam besmislenost začinjene, zapržene, masne, ljute, preslane i druge hrane. Čovek je stvoren za visoke ciljeve i varenje ne sme da bude najznačajniji unutarnji proces. Hranite se lako i zdravo i lekar vam neće biti potreban. Imaćete više energije, više vremena, više slobode.
 
HUMANITARNA ORGANIZACIJA
 Oduvek sam brinula o drugima, a posebno sam volela da radim sa decom jer su ona naša budućnost. Moja želja je rad sa decom koju su napustili roditelji. Iz tog razloga sam otvorila milosrdnu organizaciju „Mairija“ koja okuplja entuzijaste i osetljive ljude, ljude od akcije koji umeju i hoće da pomognu. „Mairija“ ima puno projekata namenjenih deci. Oni su usmereni na različite vrste pomoći deci i profesionalcima koji se ovom decom inače i bave. Ostvarili smo projekat letovanja dece u Tijanju, mirnom i lepom selu petnaestak kilometara od Čačka. Bivša misica Jelena Jakovljević pomogla je da deca, kroz kreativne radionice, učionice u prirodi i udoban smeštaj, osete druge dimenzije života od onih koje imaju u domu. Vidljive pozitivne promene na deci, pohvale od strane njihovih vaspitača i upravnice doma Drinka Pavlović, Jeleni i meni dale podsrek za nove akcije.