Broj 7
Početna > Intervju > INTELIGENTENE ŽENE SU UVEK LEPE

Tamara Bakić

INTELIGENTENE ŽENE SU UVEK LEPE

Tamara Bakić je među prvima prošetala modnom pistom kod nas i prva je prezentovala našu modu u svetu. Kroz sve ove godine je ostala verna modi. Radi kao modni urednik u jednom časopisu, ali i kao manekenka na pisti gde je pozivaju da bude počasni gost. Tamara Bakić se za Stil priseća prošlosti i kroz razgovor otkriva šta je nekada bilo u modi, gde se u Beogradu izlazilo i koje su se koje vrednosti cenile najviše.

Tamara Bakić prisećajući se prošlog vremena, započinje priču o revoluciji mini suknje. ’Moda je u jednom trenutku izašla na ulice i nije više bila privilegija određenog sloja ljudi. Mislim da je modna revolucija zapravo nastala u trenutku kada je Meri Kvant obukla mini-suknju. Možda se ta promena najjače osetila u Londonu, gde je moda kratkih pantalonica i mini-suknji, najviše pokazivala ličnost Engleskinja. Mini-suknje su bile prihvaćene i kod nas, a najčešće smo ih viđali na manekenkama, glumicama, kao i mnogim ženama iz javnog života. Suknje su se nosile obavezno uz čizme, koje su neretko išle i preko kolena. Hipi-moda i džins takođe su imali istu sudbinu kao i mini-suknje. Na ulicama svih evropskih gradova sve je vrcalo od lepršavosti, blage erotike i entuzijazma.’ Ova lepa i negovana dama nam priča kako su u tom trenutku na pariskoj modnoj sceni najznačajniji bili Kurež i Pako Raban koji je bio prepoznatljiv po metalnim pločicama kao osnovnom materijalu. Ljubičasta boja je bila hit, prihvaćena kao ni jedna boja do sada. Nosili su se široki kaiševi sa metalnim šnalama i tašne sa mnogo metalnih detalja.
I tada su, navodi Tamara, kao i danas modne revije predstavljale značajan društveni događaj. ’Sećam se da smo bili na reviji u Bosni, tačnije u Travniku, i kada smo se pojavile na pisti u šortsevima, žene su odjednom počele da stavljaju glave u krilo svojih muževa i da sklanjaju poglede. Upravo iz tog razloga sam se borila za našu profesiju, borila sam se da se osnuju udruženja koja će štititi interese manekenki i da se ceo esnaf podigne na jedan viši nivo. Tada se smatralo da su devojke koje se bave ovim poslom lakšeg morala’.

Bili smo prisniji

O društvenom životu i mestima za izlazak nekada i sad Tamara sa nostalgijom priča: ’Život je bio skoncentrisan u diskotekama, gde su se kretale sve značajne ličnosti iz raznih oblasti javnog života. Poznati svetski trenseteri su se skupljali na Sen Žermenu de Pre, u Parizu, gde je noćni život izgledao otprilike kao kod nas danas u Ulici Strahinjića Bana ili na Obilićevom vencu. Sve je vrvelo od ljudi, živelo se na ulicama. Nekada smo se mnogo više družili. U to vreme nije bilo važno kako izgledaju mesta na koja izlazite, kao danas, već kakva je atmosfera. Negovao se duh’. Tamara priča da su u Beogradu aktuelne bile kafane "Pod lipom" i "Šumatovac", ali i da je postojalo jedno mesto kod Doma omladine gde se jela kupus salata i pasulj. ’Tačno si znao gde ćeš koga sresti. Bili smo prisniji. Išli smo na turneje sa pevačima i odrastali zajedno: to je, zapravo, bio spoj muzike, mode i filma. Svako vreme ima svoje zakonitosti’.

Volim spoj sporta i klasike

Tamara tvrdi da danas sve pripada potrošačkom stilu života, da je vremena sve manje. ’Sve se radi ne bi li imali jednu krpicu više,a da bi s njom na prvi pogled bili interesantniji u društvu. Kontakti se uglavnom svode na telefonske razgovore i poruke’. Tamara kaže da nikada unapred ne planira šta će obući. ’Sve zavisi od raspoloženja. Volim spoj klasike, sporta, i onda ubacim poneku "pomerenu" stvar. Među prvima sam u Beogradu nosila džins sa svilenom košuljom i kratkom bundom. To je bilo šokantno u to vreme, danas je to normalno’. U svečanim prilikama voli da nosi crno, a leti belo. Te dve kontrastne boje osvežava cipelama jarkih boja.

Stil za sva vremena

Neprikosnoveni ljudi od stila za Tamaru Bakić su Mića Orlović, Dušanka Kalanj, Beba Lončar i, svakako, Aleksandar Joksimović. ’Čovek koji dugi niz godina brani titulu čoveka od stila je sigurno Dragan Nikolić, a od mlađe generacije bih izdvojila voditeljku Oliveru Kovačević. Mislim da bi svaka žena trebalo da da vremenom izgrađuje svoj stil. Slepo hvatanje modnog trenda često napravi neželjeni efekat’.
Tamara Bakić brani tezu da inteligentna žena ostaje lepa celog života i dodaje ’Kada ostariš vidi se samo karakter osobe i njegov odnos prema životu. Mislim da svaki čovek dobije onakvu fizionomiju kakvu zaslužuje’.