Broj 7
Početna > Zanimljivosti > BILJKOM PROTIV ŠTETNOG ZRAČENJA

BILJKOM PROTIV ŠTETNOG ZRAČENJA

U stanu ili kancelariji u kojoj radite, okruženi ste telefonima, kompjuterima i drugim aparatima koji zrače. Postoje biljke koje dekorišu vaš prostor, a ujedno upijaju sva štetna zračenja

Malo ko bi poverovao da štetna zračenja ponekad mogu da budu i korisna pogotovo za rast divne ukrasne biljke spatifilum (Spathyphyllum wallisii) poznatije kao mirni ljiljan. Suprotno očekivanjima pokazalo se da ova biljka prosto buja kada se nađe u blizini televizora, kompjutera i drugih električnih aparata koji emituju zračenje. Naime, spatifilum ima sposobnost da apsorbuje elektrostatički naboj koji emituju televizijski i kompjuterski ekran pa je zbog toga postao omiljena cvetna dekoracija u stanovima i kancelarijskim prostorima koji su prepuni elektronike.

 Kako spatifilum neutrališe zračenje?
 
 Statički naboj uređaja nastaje zbog fluorescentnog monitora i visoko naponskog dela ekrana oko kojeg se jonizuje vazduh. Spatifilum koji se nalazi u blizini ovakvih aparatra upija elektrostatičku energiju i pretvara je u hemijsku, dok energiju iz fotosinteze koristi za svoje metaboličke procese i rast. Kao krajnji rezultat spatifilum će početi da dobija nove bujne listove i brojne cvetove. Ova biljka nije samo odličan čistač jonizujućeg zračenja već i najlepši predstavnik porodice kozlaca čiji se trajni beli cvetovi mogu rezati i staviti u vazu kao ukras.

 Ispravno gajenje biljke
 
 Dekorativni spatifilum će odlično uspevati ako ga stavite van direktnih sunčevih zraka i izvan hladnog vetra i promaje. Zimi ova biljka traži umerenu temperaturu koja ne sme biti niža od 15 Celzijusevih stepeni.
Spatifilum voli stalnu vlagu pa ga zato, tokom intenzivnog rasta i cvetanja, treba zalivati najmanje tri puta nedeljno. U periodu mirovanja, od septembra do januara, biljku treba ređe zalivati mada se ne treba dopustiti da joj se koreni potpuno osuše. Ako je biljka prerasla lonac, presadite je u veći, a presađivanje iskoristite kako biste je razmnožili. Pre početka vegetacije, u februaru ili martu, podelite busen na dva ili više delova i posadite ih u zasebne lonce odgovarajuće veličine .