Broj 69
Početna > Trpeza > NAČINI FARBANJA JAJA

NAČINI FARBANJA JAJA

NAČINI FARBANJA JAJA

Svaka domaćica vaskršnjeg jutra ponosno iznosi svoja ofarbana jaja. Da bi ona bila originalno i lepo obojena, postoji nekoliko načina bojenja. Međutim, bez obzira na to koji način da odaberete, prvo jaja morate i da skuvate.

Svaka domaćica vaskršnjeg jutra ponosno iznosi svoja ofarbana jaja. Da bi ona bila originalno i lepo obojena, postoji nekoliko načina bojenja. Međutim, bez obzira na to koji način da odaberete, prvo jaja morate i da skuvate. Da ne bi pucala dok se kuvaju, jaja je potrebno izvaditi nešto ranije iz frižidera da bi se zagrejala na sobnoj temperaturi. Treba ih oprati hladnom vodom, kuvati oko sat vremena na tihoj vatri, uz dodatak soli. U hladnu vodu sipajte kašiku-dve sirćetne kiseline, spustite jaja u vodu i uključite ringlu. Kuvanje na tihoj vatri i so sprečiće pucanje ljuske.

Farbanje lukovicom
Jedan od najpopularnijih načina farbanja jaja je kuvanje u ljusci od crvenog luka s motivima deteline, lišća, a sve to u starim najlonkama. Možete makazama sitno iseckati ljusku od crnog i belog luka. Jaje prekriti tako naseckanom ljuskom pa zamotati u čarapu. Na taj način ćete dobiti lep mermerni izgled. Ukoliko neko jaje naprsne, ništa ne smeta da ga pojedete jer je prirodno ofarbano. Sirće pomaže da jaje bolje primi boju.

Cvetni motiv
Ako cvetni motiv sa npr. tanjira želite da prenesete na vaskršnje jaje, prvo precrtajte crtež pomoću providne hartije, a zatim ga olovkom prenesite na ljusku. Dalje nastavite sa islikavanjem pomoću tempera. Prvo islikajte jednu stranu i ostavite je da se osuši, a zatim i drugu. Pozadinu ostavite belom ili je obojite bojom koju želite.


Islikavanje voskom

Za ovu vrstu islikavanja jaja, koje smo već spomenuli i koje je i najstarija tehnika, koristi se čist vosak (može da posluži i parafin) nekoliko guščijih i kokošjih pera, jedna tegla napunjena peskom, nekoliko starih kašika, nekoliko sveća, čiode, patent olovka i drvene čačkalice. Mesto gde ćete bojiti prekrijte papirom i na njega postavite sav potrebni materijal. Kašike savijte na vrhu i stavite u njih vosak, ubodite ih u teglu sa peskom. Ispod kašika zapalite sveće da bi se vosak otopio i konstantno bio tečan za nanošenje na ljusku. Na prethodno oslikano jaje nanosite uvek vosak povlačeći liniju ka sebi. Mesta koja ste prekrili voskom neće se obojiti kada jaje stavite u boju. Čiode i čačkalice koristite za fine linije na ljusci. Čiode možete pričvrstiti pomoću patent olovke. U slučaju da vam se vosak razliva, sklonite sveću da bi se vosak malo ohladio. Ukoliko primetite da linije voska pucaju, to znači da vosak nije dovoljno vreo, zato povećajte temperaturu.

Posoar tehnika
Za ovu tehniku potrebno je iseći i napraviti od papira male šablone željenog oblika ili motiva, zatim se prskanjem ili pomoću sunđera nanosi boja kroz šablon.

Karo-batik tehnika
Karo-batik bojenje ćete dobiti tako što ćete u četiri-pet plitkih posudica rastvoriti različite boje, spuštajte bočnu stranu jajeta u jednu boju, drugu stranu u drugu boju, u treću vrh, a u četvrtu pozadinu jajeta i tako naizmenično nekoliko puta. Svetlucavo mramorno jaje dobićete ako zgužvani papir umačete u boju i prislanjate na jaje. Ovako dobijate neravnomerno obojenu podlogu. Kada se boja osuši, lepkom mestimično po tamnijim delovima premažite jaje pa ga uvaljajte u griz. Možete tonirati malo tamnijim nijansama, tako ćete dobiti svetlucavo mramorno jaje.

Ne zaboravite da obavezno bar jedno jaje, tzv. čuvarkuću, ofarbate crvenom bojom. Postoji verovanje da se, kada se čuvarkuća potopi u vodu, tom vodom ukućani umivaju za zdravlje.