Broj 69
Početna > Zanimljivosti > LEPO I ELEGANTNO CVEĆE

LALE

LEPO I ELEGANTNO CVEĆE

Istorija beleži da se za lale borilo i ginulo, na njima se dobijalo i gubilo imanje. Poklanjanjem ovog cveta iskazuje se ljubav. Eto razloga da ovog aprila lala bude cvet kojim ćete nekom reći da ga volite

Lale pripadaju porodici ljiljana. Postoje sorte sa malim i velikim cvetovima, jednostavnim i punim, sa cvetovima koji liče na ljiljan, a boje su od bele, zelenkastobele, žute, ružičaste do tamnocrvene, a ima i crnih lala.

Karakterističan oblik cveta
Ime tulipan poreklo vodi od persijske reči dulbend koja znači turban ili omot na glavi. Rod tulipana obuhvata oko 100 divljih vrsta koje su najrasprostranjenije oko Kaspijskog jezera, zatim oko Crnog mora, odakle se šire prema severu, da bi preko Male i Srednje Azije doprli sve do srednje Evrope. Po nekim podacima, lale su u Aziji bile poznate još pre 1000 godina. Prvi detaljniji opis dao je 1554. godine A. G. Busek u svom pismu austrijskom vladaru Ferdinandu Prvom, u kome ga izveštava da u vrtu turskog sultana u Istanbulu cveta jedna veoma interesantna biljka koju Turci nazivaju tulipan. U Evropi lala je prvi put procvetala u Nemačkoj 1559. godine, a prvi botanički opis dao je 1560. godine švajcarski naučnik Konrad Gertner. Međutim, koja je vrsta bila zapravo opisana ne može se utvrditi, a Line ju je nazvao Tulipa gerteriana i ona se smatra roditeljem svih današnjih formi lala. Osnivačem proizvodnje i selekcije lala smatra se botaničar Klusijus koji je kao nadzornik bečkih carskih bašta i parkova proizveo iz semena više novih sorti.

Pomama za lalama
Početkom 17. veka u Evropu je stizalo sve više biljaka sa raznih kontinenata. Nijedna biljka, čak ni orhideja, nije izazvala takvu pomamu kakvo je bilo tulipansko ludilo koje je zahvatilo Evropu početkom 17. veka. Središte trgovine tulipanima postala je Holandija i za vreme Tridesetogodišnjeg rata ludilo je dostiglo vrhunac. Za lale se borilo i ginulo. Na njima se sticalo i gubilo veliko bogatstvo. Bile su čak i sredstvo za plaćanje i iz ruke u ruku prešlo je više od 10 miliona bonova za lale koji su donosiocu garantovali da u zamenu može da dobije lukovicu ili određeni broj lukovica.

Bankrot zbog lala
Lukovica lale je služila za vrednovanje imovine, kao i za sklapanje brojnih trgovinskih poslova. Tako je u Holandiji jedna vrsta lukovice pod nazivom Semper augustus koštala 60 prosečnih zarada, odnosno cena jedne lukovice je bila jednaka ceni kuće u najboljem delu Amsterdama. Prava pomama za lalama nastala je i u Engleskoj. Zaljubljenici u ovaj cvet su prodavali imanja da bi investirali u gajenje lala, a nisu bili retki ni slučajevi bankrota, krajnjeg siromaštva ranije imućnih ljudi kojima je gajenje lala bila strast. To je zabranjeno zakonom 1673. godine pa je takva trgovina zamrla, ali Holandija je ostala snažno svetsko tržište za gajenje i dalji plasman tulipana.

Sađenje i gajenje
Lukovice treba nabaviti što ranije, tako da se u oktobru mogu pripremiti za sadnju. Lukovice se sade po tri komada u saksiju, a u dekorativne činijice po pet do šest komada, što zavisi od veličine činijice napunjene plodnom saksijskom zemljom. Pri sađenju izboji na lukovicama treba da dođu do visine ivice saksije ili činijice. Ovako zasađene lukovice treba držati na tamnom, umereno hladnom i dovoljno vlažnom mestu, najbolje u podrumu, i pokriti ih 10 cm visokim peskom. Treba voditi računa da pesak sve vreme bude malo vlažan. Do januara razviće se na lukovicama toliko žila da će one prodreti i kroz rupicu na dnu saksije, a i gornji deo biljke klica dostići će visinu od oko 10 cm. Ako se pipanjem u njoj oseti cvetni pupoljak, saksije ili činijice treba izvaditi iz peska i staviti u nezagrejanu sobu među prozore. Zemlju u saksiji ili činijici treba dobro zaliti, a gornji deo biljke pokriti praznom saksijom ili zaštitom od papira. Kad se pod saksijom klica sa cvetom dobro razvije, lale treba izložiti potpunom svetlu i premestiti u toplu sobu, gde će se uskoro razviti cvetovi.


Nega i čuvanje u vazi

Cvetne stabljike odsecite ravnim rezom. Vazu samo do polovine napunite vodom. Držite je na hladnijem mestu, to će cvetovima produžiti životni vek. Da li ste znali da se poklanjanjem lale iskazuje ljubav? Iskažite je i vi!