Broj 69

BOLEST SA DESET LICA

KOKSAKI

Koksaki virus je bolest prljavih ruku, a u organizam se unosi hranom i vodom.

Koksaki je čest uzročnik upala srčane kese i srčanog mišića. Koksaki upale obično prolaze same od sebe, ali nelečene forme, uz komplikacije, ostavljaju posledice poput trajnog oštećenja srčanog mišića. Ovaj virus najčešće napada prilikom pada imuniteta i manifestuje se lupanjem srca, brzim zamaranjem, malaksalošću, gubitkom snage, otežanim disanjem i preznojavanjem. Veliki problem je to što se preko redovne analize krvne slike i biohemije teško otkriva. Virus je vrlo teško prepoznati jer je veoma otporan. Njega ne uništavaju uobičajeno visoke temperature koje ubijaju druge viruse, a do pojave bolesti može da prođe nekada samo osam dana od momenta infekcije, a nekada čak i tri nedelje. Što se tiče koksaki virusa, u terapiji ne postoji ni vakcina ni antibiotik.

Najčešće infekcije koksaki virusima
Miokarditis
Najčešći simptomi su: malaksalost, brzo zamaranje, otežano disanje pri naporu, nadražajni kašalj, lupanje srca, bol u grudima, kolapsna stanja i gubitak svesti. Kliničkim pregledom može se naći cijanoza perifernog tipa (modre usne, vrh nosa, jagodice lica, uši, vrhovi prstiju), ubrzan rad srca, poremećaji srčanog ritma, snižen krvni pritisak. Navedeni simptomi i znaci mogu biti prisutni u manjem ili većem broju, što zavisi od težine miokarditisa i stepena hemodinamičkih poremećaja, ali treba istaći da su oni nespecifični i da se zbog toga miokarditis i naziva bolest sa deset lica. Lečenje uključuje odmaranje, izbegavanje fizičkog napora i adekvatnu oksigenaciju. Većina starije dece i odraslih oporavlja se bez posledica, dok neonatalni miokarditis ima smrtnost od oko 50 odsto.
Eksudativni perikarditis (zapaljenje srčane kese)
Bolesnik se žali na stalan bol ili pritisak u grudima, otežano disanje, otežano gutanje, kašalj, štucanje i promuklost. Lečenje je simptomatsko i podrazumeva mirovanje u krevetu sve dok bol traje i kontrolisanje bola lekovima. Prognoza je dobra i bolest prolazi bez posledica.

Herpangina
Ovu anginu prouzrokuju različiti tipovi koksaki virusa A. Počinje iznenada, visokom temperaturom, opštim bolovima, gušoboljom, pojačanom sekrecijom pljuvačke. Na krajnicima, nepcima, ždrelu i resici stvaraju se mali plikovi. Tegobe traju od jednog do četiri dana i prolazi bez komplikacija uz simptomatsko lečenje.


Meningitis

Inkubacija traje od tri do pet dana, a premeningealna faza traje do jednog dana kada su prisutni slabost, pospanost, nelagodnost i anoreksija sa mogućom dijarejom i gušoboljom. Nakon toga se javlja povišena temperatura, glavobolja, povraćanje i bol u trbuhu. posle tri do pet dana svi simptomi nestaju i bolesnik se brzo oporavlja. Nema specifičnih lekova. Tretman se obično sastoji u ublažavanju simptoma. Bolesnik mora puno da se odmara i pije mnogo tečnosti, a po potrebi se mogu uzeti sredstva za snižavanje temperature i ublažavanje bolova.

Čovek kao izvor infekcije
Izvor infekcije je čovek. Bolest se prenosi preko vode, hrane i muva. Javlja se najčešće tokom leta i jeseni. Bolest se prenosi prljavim rukama, i zato treba koristiti sve preventivne mere, od redovnog pranja ruku do upotrebe alkoholnih maramica. Koksaki virus se manifestuje nižom temperaturom, bolovima u stomaku, mišićima, zglobovima i kostima, ponekad i aritmijom. Najveći deo populacije tokom života biva u kontaktu sa bar jednim od 29 serotipova koksakija, ali infekcija obično ne znači i bolest. Više od 95 odsto slučajeva infekcije je asimptomatsko, dakle, ne desi se ništa, ljudi prosto i ne znaju da imaju virus. U preostalih pet odsto spadaju oni kod kojih se pojavi blagi klinički opšti infekcijski sindrom, a u najmanjem broju slučajeva dođe do komplikacija. Pojava kliničke manifestacije zavisi od soja virusa i imuniteta organizma koji je napadnut.