Broj 69
Početna > Putovanja > DRAGAČEVO

SEOSKI TURIZAM

DRAGAČEVO

Upoznajte lepote i čari Srbije u autentičnom seoskom domaćinstvu gde vas očekuju odavno zaboravljeni ukusi i mirisi...

Predeo Dragačeva, čiji najveći deo zauzima opština Lučani, nalazi se u zapadnoj Srbiji, između Šumadije i Starog Vlaha. Okružen je planinama Ovčar, Jelica i Čemerno i rekama Moravicom i Zapadnom Moravom u koju se uliva i ovdašnja najveća reka Bjelica. Regionalnim putevima je povezano sa Čačkom, Kraljevom, Ivanjicom, preko njih izlazi na magistralne pravce prema Užicu, Beogradu, Nišu. Preko Požege postoji mogućnost uključenja i na železničke pravce Beograd-Bar i Požega-Čačak-Kraljevo.

Prirodne lepote naše zemlje

Prirodne lepote, planine, pećine, klisure, mineralne vode, šume... koje odlikuju ovaj kraj čine ga izuzetno pogodnim za razvoj turizma. Nadmorska visina je u proseku između 400 i 600 metara. U ovom kraju je umerenokontinentalna klima.
Tu su i zaštićena prirodna dobra: Ovčarsko-kablarska klisura (srpska Sveta gora), Rćanska pećina, šume i retka stabla starog drveća; kulturna dobra: arheološki lokaliteti, crkve i manastiri, kulturno-istorijska obeležja, spomenici krajputaši; turističke manifestacije: Dragačevski sabor trubača, Raspevano Dragačevo, Sabor tkalja u Donjem Dupcu... Pored prirodnih terena za rekreaciju, izgrađeni su sportski tereni u Guči, Lučanima i većem broju sela, u Vučkovici je jezero, a u varošicama bazeni.


Upoznajte seoski život

Turistička organizacija „Guča travel", koja posluje u okviru preduzeća Dapem, pokušava da oživi seoski turizam u Dragačevu i okolini. Cilj je goste, iz zemlje i inostranstva, dovesti u naše prirodnim i istorijskim lepotama obdareno Dragačevo, u domove naših gostoprimljivih i druželjubivih domaćina, gde će odmor provesti na nesvakidašnji način koji će im, sigurni smo, ostati u najlepšem sećanju. Seoski turizam je doživeo ekspanziju osamdesetih godina, povećavao se broj domaćinstava koja su primala turiste, iz dana u dan su unapređivani uslovi smeštaja, tako da danas, uz višegodišnje iskustvo, u Dragačevu postoje zavidni smeštajni kapaciteti u domaćoj radinosti. Prednjače sela Kaona (na putu od Guče za Kraljevo), Veles (u neposrednoj blizini Guče) i Lisa (na pola puta između Guče i Ivanjice).

Ukus koji ste zaboravili
Provedite odmor u predivnim predelima Dragačeva, kod ljubaznih domaćina, uz domaću hranu i čistu izvorsku (nehlorisanu) vodu. Osetite miris i ukus pogače od brašna samlevenog na vodenici potočari; da vaše dete trči po travi, bere cveće i voće iz prirode, vidi i dodirne životinje, oseti ukus domaćeg mleka i vidi kako se prave sir i kajmak, da iz kokošjeg gnezda samo donese tek sneseno jaje za doručak.
Jedno od domaćinstava koje neguje seoski turizam skoro tri decenije jeste domaćinstvo porodice Lazović iz Kaone.

Poseta manastirima
O Guči i u svetu poznatom Dragačevskom saboru trubača, svake godine početkom avgusta, gotovo sve se zna, osim da od sada ne morate brinuti o smeštaju. „Guča travel” ima dovoljne smeštajne kapacitete, kako u samoj Guči tako i u bližoj okolini. Organizuje izlete u Ovčar Banju, Vrnjačku Banju, manastir Žiču, Ivanjicu i planinu Goliju... U ponudi imamo i organizovanje rekreativne nastave, sportskih priprema svih kategorija, kao i đačkih ekskurzija.
Poseban program je duhovni turizam - jednodnevni izlet u Ovčar Banju i poseta manastirima, koji već dva veka privlače pažnju istraživača, umetnika, vernika, ljudi nemirnog i radoznalog duha, koji se može upotpuniti kupanjem u banjskoj vodi, razgledanjem živopisne klisure, splavarenjem kanjonom Zapadne Morave.