Broj 68
Početna > Putovanja > ZLATNI GRADOVI ČEŠKE REPUBLIKE

IZLETI TOKOM BORAVKA U PRAGU

ZLATNI GRADOVI ČEŠKE REPUBLIKE

Ova interesantna zemlja može se pohvaliti mnogobrojnim turističkim i istorijskim znamenitostima

Češka Republika odavno predstavlja atraktivnu destinaciju za turiste sa naših prostora. Zlatni grad svojim posetiocima pruža mogućnost da uživaju u prelepim krajolicima i spomenicima kulture. Stari Praški zamak sa katedralom Sv. Vida, bazilikom Svetog Đorđa, kraljevskom palatom, predstavljaju znamenitosti koje izazivaju oduševljenje miliona turista. Posetiocima se pruža prilika da prilikom boravka u magičnom gradu uživaju u prelepim gotskim katedralama, zamkovima koji su vekovima bili na meti osvajača. Predanja su se prenosila sa kolena na koleno, a danas su to legende koje posetioce vraćaju bar na trenutak u davna vremena kada su tim krajevima vladali vitezovi i kraljevi.
 
  Magija alhemije i eliksir mladosti
  Kralj Rudolf II, u ta davna vremena, pozvao je u Prag sve alhemičare kako bi mu napravili eliksir mladosti i proizveli zlato. Ali, tada su u Prag pristigle varalice iz cele Evrope. Kralj je bogato plaćao „alhemičare" kako bi mu omogućili večnu mladost. Legenda kaže da je Rudolfu bila servirana rakija od šljive koja je trebalo da pruži osećanje mladosti, snage i sreće. Šljivovica je bila lek, ali samo za jednu noć. Već sutradan, po naredbi Rudolfa II, svi „alhemičari" su bili pogubljeni. A Prag od tada nosi naziv ZLATNI GRAD.
 
 
  Korisne informacije
  Površina: 78.864 km
  Broj stanovnika:10.300.000
  Glavni Grad: Prag
  Službeni jezik: Češki
  Vremenska zona: Centralno evropsko vreme (GMT +1), od aprila do novembra - letnje vreme (GMT +2)
  Klima: Umerena, četiri godišnja doba, kontinentalna klima, prosečna temperatura: januar - 2 stepena Celzijusa i jul + 20 stepeni Celzijusa
  Struja: 220 V, evropske standardne utičnice.
 
  Češki Krumlov
  Na samo nekoliko sati vožnje od Praga nalazi se jedan od najlepših starih gradova Češke. Krumlovom dominira ogromna tvrđava i crkva Sv. Vida. Stari centar ovog grada u potpunosti je očuvan i zadržao je izgled koji je imao u prošlosti. Dobio je naziv od reči krume aume, što u prevodu znači krivi luk. Arhitektura predstavlja mešavinu gotike i renesanse. Mesto je dobilo naziv po vojvodi Krumlovu koji je u 13. veku naselio ove predele i započeo njegovu izgradnju. Zamak i mnogobrojne crkve koje se nalaze u Češkom Krumlovu, kao i veličanstvena arhitektura, razlog su zbog koga se ovaj grad nalazi na Uneskovoj listi znamenitosti.
 
  Karlštajn
  Ovo je najlepši gotski dvorac cele Češke. Podigao ga je davne 1348. godine, visoko na brdu, češki kralj Karlo IV. Predstavljao je svojevremeno i veliku riznicu kraljevskog blaga. Podignut je za samo 17 godina. Zamak je lociran na svega tridesetak minuta vožnje od glavnog grada i predstavlja nezaobilaznu destinaciju svih ljudi koji posete Prag. Karlštajn je čuven po zidnom slikarstvu iz XIV veka. Kolekcija od 129 slika slikara Teodorika, smeštenih u kapeli Svetog Krsta, predstavljaju najveću kolekciju te vrste na svetu. U zamku se nalazi i najveća zbirka portreta čeških vladara i replika krune sv. Vaclava. Zamak je interesantan i po mogućnosti da svoje sudbonosno da izgovorite upravo na ovom mestu uz celokupnu organizaciju venčanja.
 
  Kutna Hora
  Nekoliko sati vožnje od Praga smešteno je jedno od najatraktivnijih mesta u celoj Češkoj Republici. Kutna Hora predstavlja jednu od tri najatraktivnije turističke destinacije u Češkoj. Gradom dominira katedrala Sv. Barbare, koja predstavlja remek-delo gotske arhitekture. Većina zidnih fresaka i crteža ne predstavljaju biblijska predanja, već oslikavaju živote rudara iz obližnjeg rudnika srebra, koji je još jedna nezaobilazna destinacija za sve turiste koji posete Kutnu Horu. Rudnik Hradek igrao je u prošlosti Češke bitnu ulogu za ekonomsku stabilnost i omogućio je državi da za kratak vremenski period izraste u moćnu državu. U rudnicima se kopala ruda srebra, od koga se posle izlivao tradicionalni češki groš. Danas je rudnik otvoren za posetioce. Na ovom mestu su snimljeni mnogi popularni filmovi, a jedan od njih je i film Hostel iz 2005. godine.
 
  Čuvari srebra
  Za rudnik Hradek se vezuju brojne legende. Jedna govori o čuvarima rudnika, tajnovitim bićima po imenu permonik. Ukoliko osetite dok šetate lagumima rudnika kako vas nešto dodiruje po nogama, budite ubeđeni da vas tajanstveno biće upozorava na svoju prisutnost. Prema legendi, ukoliko se ne okrenete i ne izgovorite reči zdar buh, što u prevodu znači pomaže bog, zauvek ćete ostati zarobljeni u rudniku.
 
  Hrana u Češkoj
  Prilikom posete obavezno probajte njihovu tradicionalnu kuhinju. Češki nacionalni specijaliteti su: knedličke, koje se prave od pšeničnog brašna ili krompira, kuvaju se i služe najčešće uz meso, zatim sir hermelin u ulju s paprikom, supa poslužena u hlebu. Uz sve specijalitete Česi rado preporučuju svoja poznata domaća piva.
 
  Telč

  Telč je gradić od 6000 stanovnika u južnoj Moravskoj, na svega stotinak kilometara od Brna. Od 1992. godine nalazi se na listi Uneskove baštine. Prvi dokazi o postanku grada datiraju iz 14. veka, kada je porodica Hradec izgradila zamak u gotskom stilu. Kasnije, sredinom 16. veka, jedan od potomaka ga je proširio i preuredio u prelepi renesansni dvorac. Naravno, svaki od sledećih stanara ovog zdanja ostavljao je svoj trag. Većina nameštaja, ukrasnih freski i umetničkih predmeta koji mogu da se vide u zamku datiraju iz kasnijih perioda. Trg krase i dve fontane sa velelepnim statuama u središtu. Statua sv. Margarite je prvobitno bila drvena, tek u 17. veku zamenjena je kamenom verzijom.
 
  Češki suveniri
  Nadaleko čuveni češki kristal predstavlja čest suvenir za turiste iz celog sveta. Pored njega tu su i češke marionete. Prema verovanju, marioneta veštice okačena na kuhinjskom prozoru zaštitiće vas od uroka. Porcelan je takođe originalni suvenir koji možete doneti iz ove zemlje, kao i mnogobrojne krigle piva.