Broj 68
Početna > Lepi i zdravi > OJAČAJTE ORGANIZAM

MED I JABUKE

OJAČAJTE ORGANIZAM

Od najranijih vremena ljudi su od meda pravili različite lekovite i osvežavajuće napitke. Ta mešavina je pravi eliksir zdravlja i „energetska bomba" za jačanje bolesnog i iscrpljenog organizma

Kombinacija meda i jabuka spaja lekovitost i hranljivost. Svakom terapeutu su poznati uspesi kod lečenja medom u slučajevima mnogih srčanih, bubrežnih, stomačnih i crevnih oboljenja. Međutim, i jabuke su još od starih vremena bile veoma cenjene kao odlično lekovito sredstvo.
 
  Za brži oporavak bolesnika lekari preporučuju med, jabuke i jabukovo sirće u svakodnevnoj ishrani. Zbog toga se u nekim zemljama, u slučajevima želudačnog i crevnog katara odojčadi daju izrendane jabuke pomešane sa medom i to kao jedina hrana koja deluje antiseptično.
  S obzirom na to da sadrže obilje lekovitih materija, jabuke i pčelinji med blagotvorno deluju na miran san i dobru probavu, što je veoma važno ne samo za bolesnike nego i za zdrave osobe. Kada bolesnik odbije svaku ponuđenu hranu, dokazano je u velikom broju slučajeva, da će vrlo rado uzeti kombinaciju jabuke i meda.
 
  NAPITAK OD MEDA I JABUKA
  Jednu krupnu jabuku oljuštiti, povaditi semenke i sitno izrendati. Dodati isto toliko sveže isceđenog soka pomorandže, dobro zasladiti medom i preko dana povremeno davati bolesniku po jednu kašiku.
 
  SALATA OD JABUKA S MEDOM
  Nekoliko većih jabuka izrendati i pomešati sa sokom od pomorandži i limuna, uz dodatak tri-četiri kašike meda i od toga napraviti krem. Ako se tome dodaju i kriške banana, biće još blagotvornije i ukusnije. Po želji se može dodati šlag.
 
  JABUKE, MED i ZOBENE PAHULJICE
  Promešajte zajedno kuvane jabuke, zobenu kašu, med, vanilu i čašu jogurta. Sve se meša dok smesa ne dobije izgled šlaga. Ovo je naročito bogata hrana za decu, a može se mazati i na hleb.
 
  MED I JABUKOVO SIRĆE
  Za lečenje mnogih oboljenja koriste se napici od meda i jabukovog sirćeta. Obično se koriste: dve kašike jabukovog sirćeta, dve kašike meda i jedna čaša mlake vode.
  Ovaj napitak pomaže u jačanju sluzokože grla i nosno-usne školjke, zatim kod otežane probave, olakšava razmenu materija u bolesnom i iscrpljenom organizmu, harmonizuje cirkulaciju krvi, pomaže u odstranjivanju otrova iz organizma i jača organizam.
  - Kod neuredne probave, napitak se pije ujutro na prazan želudac.
  - Kod nesanice, napitak se pije pre spavanja.
  - Kod promuklosti ovaj napitak je potrebno piti ali i grgoljiti.
  Lekari smatraju da se zahvaljujući kombinaciji jabukovog sirćeta i meda u ljudskom organizmu povećava sposobnost krvi da doprema kiseonik u vitalne organe tela.