Broj 68
Početna > Lepi i zdravi > HLAMIDIJA

PODMUKLA BAKTERIJA

HLAMIDIJA

Tiha seksualno prenosiva bolest koja nema jasno vidljive simptome, ali ako se ne leči, može da izazove fatalne posledice

Hlamidije su unutarćelijski mikroorganizmi koji se razmnožavaju isključivo u živim ćelijama. Pored genitourinarne, mogu uzrokovati i očne i respiratorne infekcije. Čovek može da se inficira na tri načina: direktnim kontaktom zdravih osoba sa sekretom oka obolelih, polnim putem i za vreme porođaja prolaskom ploda kroz porođajni kanal majke.
 
  Bolest bez simptoma
  Bakterija u organizmu može da bude i više godina a da to ne osećamo, jer se ne javljaju skoro nikakvi simptomi. Zato je neophodan redovan odlazak kod ginekologa i obavezno uzimanje brisa kojim se otkriva upravo hlamidija. Otkrivanje bakterije kod jednog od partnera ne mora da znači neverstvo jer ne može pouzdano da se utvrdi kada je neko zaražen. Kod većine žena u početnom stadijumu infekcija se ne vidi, dok su kod manjeg broja mogući simptomi poput krvarenje između menstruacija, vaginalno krvarenje tokom ili nakon seksualnog odnosa, bolovi u stomaku, bolovi pri seksualnom odnosu, povišena telesna temperatura, žućkastomlečni sekret sa neprijatnim mirisom, bolovi u predelu uretre i bešike i učestalo mokrenje.
  Kod većine muškaraca simptomi takođe najčešće izostaju, a sumnju na infekciju pobuđuju pečenje i neprijatnost pri mokrenju, iscedak iz uretre, bol, otok u testisima sa ili bez povišene telesne temperature. Kod mlađih muškaraca, kod zaraze hlamidijom kao komplikacija upale uretre, često nastane upala semenih kanala, a ređe upala testisa, s povećanim rizikom od začepljenja semevoda, što povećava opasnost od neplodnosti.


  Fatalne posledice

  Neprepoznate i nelečene infekcije mogu da prouzrokuje teške komplikacije. Pored genitourinarne, hlamidije mogu uzrokovati i očne i respiratorne infekcije.
  - Kod žena: začepljenje jajovoda, po život opasne vanmaterične trudnoće, upale male karlice, prekid trudnoće i prevremeni porođaj, neplodnost, povećan rizik od nastanka karcinoma grlića materice.
  - Kod muškaraca: smanjenu plodnost, reaktivni autoimuni artritis, povišen rizik od raka prostate.

  Lečenje
  Hlamidije su veoma osetljive na antibiotike, pa je lečenje vrlo uspešno. Kad se pronađe ova bakterija, neophodno je lečiti oba partnera. Ne smete uzimati lekove na svoju ruku, već je neophodno prethodno otići kod ginekologa po odgovarajuću terapiju. Jednom izlečena infekcija ne znači i zaštitu od bolesti u budućnosti, jer se infekcijom ne stiče otpornost na hlamidiju. Ako se ne poštuju zaštitne mere (kondom), možete se ponovo zaraziti.
 
  Prevencija
  Upotreba prezervativa prilikom seksualnog odnosa je najsigurnija preventivna mera, ne samo protiv hlamidije već i ostalih bolesti prenosivih seksualnim putem.