Broj 67
Početna > Lepi i zdravi > UPALA JAJNIKA

ŽENSKA BOLEST

UPALA JAJNIKA

Kako izbeći prehladu, kako na vreme prepoznati simptome i sprečiti bolove i komplikacije

Upala jajnika može da bude akutna ili hronična. Tok bolesti je često podmukao, bez ikakvih simptoma. Za posledicu ima začepljenje jajovoda i danas je jedan od najčešćih uzroka neplodnosti kod žena. Upala jajnika je uglavnom bakterijska infekcija koja zahvata područje jajnika i materice. U normalnom stanju, taj predeo ne sadrži patogene mikroorganizme. Međutim, u posebnim uslovima kao što su duži boravak na hladnoći, sedenje na hladnom i slično, upalni proces može spontano da se razvije. Upalu mogu da prouzrokuju i mikroorganizmi prenosivi polnim putem. Vrlo često je u pitanju hlamidija i gonokoka. Polno prenosive bolesti su, nažalost, najčešće bez simptoma ili sa jako blagim simptomima da im osoba ne pridaje važnost pa se teško otkrivaju. Ako te bakterije dospeju u ženski polni organ, njima ne odgovara kisela sredina vagine, i oni se „trude" da stignu što pre do jajovoda, gde sredina nije tako kisela i odgovara njihovom opstanku.

Simptomi
Upalu jajnika prate napetost i bolovi u donjem delu stomaka, koji mogu da budu pogrešno protumačeni kao upala slepog creva. Često se javlja temperatura i slabost. Bolovi se javljaju ili povećavaju u periodu menstruacije. Nelečena upala, u najgorem slučaju, može da dovede do steriliteta kod žene. To je uglavnom posledica promene epitela jajovoda. Naime, remeti se njihova normalna funkcija, pojavljuju se debeli ožiljci, koji mogu potpuno da isključe normalnu funkciju jajovoda. Za vreme dugotrajne upale kapsule jajnika, može doći i do rasta vezivnog tkiva. Kapsula jajnika postaje deblja i čvršća, a može se desiti da u momentu ovulacije folikula, zbog svoje debljine, neće da pukne, pa će zrela jajna ćelija ostati zarobljena i neće doći do željene oplodnje.

Dijagnoza
Dijagnoza upale jajnika postavlja se ginekološkim pregledom i ultrazvukom. Laboratorijski nalazi koji su potrebni: kompletna krvna slika, diferencijalna krvna slika, analiza urina (u svrhu isključenja upale bešike), test na trudnoću (isključenje vanmaterične trudnoće), bakterijske kulture grlića materice na gonokok i hlamidiju kako bi se isključila ili potvrdila infekcija. Ostale metode uključuju dijagnostičku laparoskopiju koja se obično radi tek kada je dijagnoza nejasna.

Lečenje
Lečenje se sprovodi mirovanjem, antibioticima, analgeticima. Ukoliko postoje komplikacije, lečenje je hirurško.
Komplikacije
* Neplodnost se javlja kod 12-15 odsto žena nakon jedne upale jajnika.
* Vanmaterična trudnoća je češća nakon ove bolesti. Ukoliko žena ostane trudna ubrzo posle upale jajnika, treba konsultovati svog lekara.

Posebna briga
Povećana zabrinutost je potrebna ako se upala jajnika razvije u:
Trudnoći - iako je retka, moguća je i odmah treba konsultovati ginekologa.
Detinjstvu - deca retko imaju upalu jajnika, ali ako se posumnja, treba se odmah obratiti lekaru.
Starijim godinama - u ovom životnom periodu upala jajnika je često povezana sa malignim promenama kao što su karcinom jajnika ili endometrioza.


Prevencija

Uz edukaciju žena, važno je i rano postavljanje dijagnoze i lečenje upala. Žene koje su prebolele upalu jajnika treba edukovati i posavetovati o upotrebi kondoma da bi se sprečile buduće infekcije. Seksualni partneri takođe treba da se testiraju na polno prenosive bolesti i da se leče na vreme.