Broj 67
Početna > Lepi i zdravi > SJAJNA I ZDRAVA KOSA

JELOVNIK ZA GLAVU

SJAJNA I ZDRAVA KOSA

Divan je osećaj imati lepu, sjajnu i zdravu kosu. Već i samo pranje kose povoljno utiče na raspoloženje. Trudite se da svoju kosu održavate u najboljem stanju, redovnom negom, ali i ishranom

Kosa kontinuirano raste, prolazeći kroz različite faze. Treba znati da je deo kose koji vidimo u stvari već mrtav. Ćelije zadužene za rast kose nalaze se u korenu dlake, gde im je omogućena ishrana posredstvom krvi. Vlasi kose se sastoje od keratina, iste supstance od koje su i nokti. Svaka pojedina vlas se sastoji od sunđerastog unutrašnjeg dela i čvršćeg spoljnog omotača. Na spoljnjem omotaču vlasi nalaze se keratinske pločice koje se preklapaju kao crepovi na krovu.
 
  Kosa je jedan od osnovnih pokazatelja stanja u organizmu, kao što su bolesti, stres, zagađen vazduh i vremenske neprilike. Jedan od glavnih uzroka lošeg stanja vaše kose može biti i nepravilna ishrana, osiromašena belančevinama, vitaminima i mineralima.
 
  Šta jesti
  Poseban režim ishrane može da rezultira tako što će vaša kosa izgledati negovano, a dlaka, kao i njen koren, biće zdraviji.
  Proteini i belančevine su od nužne važnosti za preživljavanje i zdravlje organizma, a ključni su i za rast kose. Proteini imaju ulogu u obnavljanju, rastu i održavanju ćelija. Izvori proteina su belance, pileće, ćureće i belo meso, riba... Svakodnevna ishrana bogata proteinima i belančevinama će, sasvim sigurno, kao rezultat imati bujnost vaše kose.

  •   Vitamin C pomaže organizmu pri apsorpciji gvožđa iz hrane.
  •   Kompleks vitamina B, a naročito B6 i B12, zaduženi su za rast kao i za jačanje korena kose. Kombinacija osam vitamina B-grupe poboljšava imunitet i rad nervnog sistema, podstiče metabolizam, a delovanje može i da suzbije stres, bolesti srca, krvnih sudova i depresije. Da bi u organizam uneli dovoljne količine ovog vitamina, potrebno je da vaša ishrana uključuje ribu, živinu, jaja, pivski kvasac, mlečne proizvode, banane i pirinač.
  •   Cink je nezaobilazan ako želite da vam kosa bude kvalitetnija i bujnija. Nizak nivo ovog minerala u organizmu deluje na krhkost dlake, a pospešuje i stvaranje peruti.