Broj 67
Početna > Lepi i zdravi > ŠIJACU MASAŽA

HARMONIJA U ORGANIZMU

ŠIJACU MASAŽA

Šijacu masaža obnavlja normalan protok životne energije s ciljem da se u organizmu uspostavi balans i postigne mentalno i telesno zdravlje

Reč šijacu je japanskog porekla, a čine je dva simbola: „shi" (prst) i „atsu" (pritisak). Šijacu masaža je nežniji oblik akupunkture pošto se izvodi bez igala, to jest, pritiskom na određeni deo tela rešavaju se određeni problemi. Izvorni šijacu podrazumeva pritiskanje prstom i dlanovima delove tela koji su tretirani, ali postoji i zen šijacu koji uključuje upotrebu laktova, kolena i stopala. Šijacu se često koristi za lečenje bolova u leđima, migrene, astme, hipertenzije i emocionalne nestabilnosti. Šijacu obraća pažnju na „či" ili „ki", odnosno energiju čoveka, verujući da je osnovna svrha masaže da izbalansira energiju koja se trenutno nalazi u neravnoteži. Tako šijacu tretira jedinstvo ljudskog uma, duše i tela.

Kako izgleda jedan tretman?
Osoba koja se masira legne na pod ili na tvrdi krevet jer se na taj način vaši mišići prirodno sasvim opuštaju. Zatim će vas pitati koji zdravstveni problem vas trenutno muči da bi u tom smeru išla i masaža. Tretiraće obolela mesta nešto jačim pritiskom prsta ili dlana što će izazvati neobičan osećaj koji neki porede sa peckanjem, strujanjem, čak i bolom niskog intenziteta. Željena tačka se tretira tako što se pritiska određen broj sekundi, periodično, sa razmacima. Vaše je da dišete duboko i da se opustite.

Blagotvorni pritisak
Glavno načelo tretmana na kojem počiva šijacu je da telo ima sposobnost da se dovede u ravnotežu i isceli. Pored činjenice da šijacu odmara i opušta umorno telo, ova terapija opušta nervni sistem, stimuliše krvotok, disajne organe i blagotvorno deluje na celokupni organizam. Takođe, deluje i na probavni i reproduktivni sistem, otklanja posledice stresa, smanjuje bolove, pospešujući mentalne, fizičke i polne funkcije i stabilizuje kompletno zdravlje.

Jin i Jang
Prema staroj tradicionalnoj kineskoj medicini, ljudsko zdravlje zavisi od ravnoteže između jina (hrana) i janga (kiseonik), između jedva primetnih kretanja energija unutar organizma. Metoda lečenja zavisi, pre svega, od vrste bolesti: lečenje jina (vitalnih telesnih supstanci) obično se izvodi uz pomoć lekovitog bilja i minerala, dok se jang (vitalne telesne funkcije) isceljuje uglavnom akupunkturom ili raznim drugim tehnikama, uključujući i šijacu. Ljudsko telo je podeljeno na meridijane i tačno se mogu locirati mesta na kojima je blokirana vitalna energija. Stimulisanjem određenih meridijana i telesnih tačaka, terapeut oslobađa zaustavljenu energiju i upućuje je u slabija područja. Prema jednom od zakona jina i janga, krajnja vrednost jednog postaje njena suprotnost. Dakle, u područjima blokada gde se pojavljuju napetost, toplota i bol (jang), koja su osetljiva na dodir, primenjuje se čvršći, brzi pritisak (jang) kako bi se uklonila blokada. Tada se jin susreće s jangom i pretvara ga u jin, što dovodi do olakšanja, oslobađanja negativne energije i opuštanja. Suprotno tome, u slabijim područjima gde su praznina, hladnoća i bolovi kojima odgovara dodir, primenjuje se mekši, trajniji pritisak (jin), kako bi se neophodna vitalna energija usmerila u ta područja. Ovo su dva temeljna pristupa u terapiji šijacu: jedan je dinamičniji i oslobađa, dok je drugi nežan i održava.

Opasna masaža
Šijacu masaža u bukvalnom prevodu znači pritisak prstom i radi se preko pamučne tkanine, bez upotrebe bilo kakvih ulja i fitoterapije. Ovom drevnom japanskom tehnikom insistira se na disanju, istezanju mišića i akupresurnoj stimulaciji 14 meridijana koji nose životnu energiju. Prst terapeuta prelazi preko tih meridijana i stimuliše tačke na koži na kojima su nervni završeci određenih organa. Zbog osetljivosti tehnike, jer se direktno prstom stimuliše određen organ, i mogućnosti fatalne greške, ovu vrstu masaže može da izvodi samo profesionalac sa dugogodišnjim iskustvom.