Broj 67
Početna > Zanimljivosti > SEZONA ZALJUBLJIVANJA

PROLEĆNA GROZNICA

SEZONA ZALJUBLJIVANJA

Dani su sve duži, vedriji i topliji, a po glavi nam se vrti samo gluvarenje, odlazak u prirodu i seks. Obrazi postaju sve rumeniji, srce brže lupa, gubimo apetit i često smo skloni sanjarenju otvorenih očiju. Šta nam to dugo očekivano proleće radi?

Prolećna groznica ili „sezona parenja" nije samo obična izmišljotina. Iako ne zvuči nimalo romantično, radi se o normalnoj hormonalnoj reakciji na jedan od najprirodnijih i najdostupnijih afrodizijaka - svetlu. Posle dugih, hladnih, tmurnih i dosadnih zimskih dana, proleće kao magičnim štapićem unosi haos u celo životinjsko carstvo, pa tako i među ljude. Najveći krivac za to što u ovom periodu učestalije mislimo o seksu, i što smo skloni da se uzbudimo i na najmanji telesni kontakt, jeste epifiza, koju naučnici popularno zovu i „treće oko mozga". Ona je smeštena u samom središtu mozga, a nervima je povezana s raznim njegovim delovima. Izlučivanje hormona melatonina pomaže da se održe dnevni i sezonski ciklusi parenja kod životinja.
Mrak epifizi šalje signal za pojačanu proizvodnju melatonina, a svetlo za prestanak. Količina tog hormona u telu, u bilo koje vreme, unutrašnjem satu šalje signal o vremenu i godišnjem dobu. Recimo, za neke životinje je posebno važno da im se potomstvo rodi u tačno određeno doba godine, a melatonin u tome igra najvažniju ulogu.

Idealan period za ljubav
Prolećna groznica je definitivno sveprisutna pojava koju karakteriše brzo i nepredvidljivo poboljšanje raspoloženja koje je u kontrastu s raspoloženjem kakvo nas prati cele zime, kaže Majkl Terman, koji je specijalizovao bioritam i lečenje svetlom na medicinskom centru u Kolumbiji. S druge strane, psihijatar Metju Keler sproveo je istraživanje kome je cilj bio da utvrdi kako vreme utiče na naše ponašanje i emocije. U studiji je učestvovalo 500 osoba iz Kanade i SAD, i pokazalo se da što su više vremena ljudi provodili na otvorenom u prirodi, to su bili bolje raspoloženi. Raspoloženje se drastičnije poboljšalo u vreme prolećnih i letnjih meseci. I sami znate da je ovo idealan period za ljubav. Pa tako nije ni čudo što najveći broj ljubavnih veza počinje baš u proleće. Naučnici su odavno otkrili da je proleće idealno vreme za zaljubljivanje. I zato, zaljubite se!

Sezona parenja
Osim sunčeve svetlosti, na raspoloženje utiče još jedan prirodni faktor, a to je temperatura. Da bismo održali nivo dobrog raspoloženja, potrebna je optimalna, odnosno sobna temperatura između 20 i 25 stepeni. Iako prolećna groznica ima psihološke posledice, ima i telesne. Evolucijski biolozi veruju da je naš organizam programiran tako da smo aktivniji u ono doba godine kad ima više svetla. Muškarci su u proleće plodniji i seksualni nagon im je jači. Ipak, istraživanje koje je sproveo biolog Majkl Smolenski, specijalista za veze i bioritam, pokazalo je da su parovi seksualno najaktivniji u jesen. To se poklapa s podacima da je kod muškaraca nivo testosterona najveći u kasno leto i u jesen, verovatno da bi dete začeto u tim mesecima bilo rođeno u najpovoljnijem periodu proleća. Sada, kada znamo zbog čega smo nemirni, poletni i uzbuđeni možemo da se prepustimo prolećnoj groznici i osećanjima.