Broj 67
Početna > Lepi i zdravi > SAVRŠEN ZAČIN

CIMET

SAVRŠEN ZAČIN

Mirisan i slatkast, cimet je dostupan tokom cele godine, a savršen je dodatak jelima ne samo zbog lepog ukusa već i efekata koje ima na naše zdravlje

Još su stari Egipćani cimetom obogaćivali ukus brojnih napitaka, lečili bolesti i koristili ga kao sredstvo za balsamovanje. Bio je toliko cenjen da su ga smatrali vrednijim od zlata. U srednjem veku bio je jedna od prvih sirovina koje su se razmenjivale između Evrope i Bliskog istoka. Najbolji cimet danas dolazi sa Šri Lanke, ali se uzgaja i u Kini, Vijetnamu, Indoneziji, Brazilu i Egiptu.
  Primena u kulinarstvu
  Cimet je malo zimzeleno drvo čija se unutrašnja kora upotrebljavala za dobijanje začina kog botaničari danas nazivaju Cinnamomum verum. Dostupan je u obliku štapića ili kao začin u prahu. Iako postoji gotovo stotinu različitih vrsta, danas se najčešće upotrebljavaju Cinnamomum zeylanicum (sa Šri Lanke) i Cinnamomum aromaticum (kineski). Obe vrste imaju relativno slične karakteristike, izrazit, privlačan miris, sladak i topao ukus, iako je ukus i miris cimeta sa Šri Lanke nešto intenzivniji i finiji.
  Koristi se u kulinarstvu kao začin i sredstvo za poboljšanje arome, a posebno je široka njegova primena u proizvodnji čokolada i likera. Ipak, cimet se može primeniti na više načina, ne samo za pripremu deserta i ostalih poslastica, a ima i vrlo zanimljiva medicinska svojstva.
  Blagotvorni učinci na zdravlje
  Lekovita svojstva cimet ima zahvaljujući komponentama eteričnih ulja koja nalazimo u kori drveta. On deluje blagotvorno na probavni sistem, ublažava bol, deluje kao sredstvo protiv nadutosti i dijareje. Stimuliše probavu i cirkulaciju i zbog toga je indiciran kod simptoma slabe cirkulacije ekstremiteta, edema, dijareja i gubitka apetita. Prisutnost tanina svakako opravdava njegovu upotrebu kao sredstva protiv dijareje. Ukratko, blagotvorna delovanja cimeta uključuju:
  - podršku funkciji probavnog sistema,
  - stezanje i davanje tonusa tkivima,
  - ublažavanje kongestije,
  - ublažavanje bola i grčenja mišića i zglobova,
  - ublažavanje menstrualnih tegoba,
  - stimulisanje cirkulacije,
  - protivupalno delovanje i olakšavanje simptoma artritisa,
  - pomoć kod infekcija urinarnog sistema,
  - preventivno delovanje na razvoj karijesa i bolesti desni.
 
  Antibakterijska svojstva
  Studije pokazuju da ekstrakt cimeta ima svojstva zaustavljanja rasta bakterija i gljivica (uključujući i za mnoge problematičnu kandidu). Antibakterijska svojstva cimeta toliko su snažna da novija istraživanja pokazuju kako ovaj začin možemo koristiti i kao zamenu za tradicionalne konzervanse. Studija objavljena pre dve godine u časopisu International Journal of Food Microbiology, pokazala je da dodatak nekoliko kapi eteričnog ulja cimeta supici od šargarepe sprečava rast patogenih organizama u hrani tokom 60 dana. Cimet ima i dokazano antioksidativno dejstvo, a u poređenju sa šest začina koji takođe sadrže antioksidante (anisom, đumbirom, likoricijom, nanom, muskatnim oraščićem i vanilom), najefikasniji su se pokazali upravo cimet i nana.
  Pomoć za dijabetičare
  Cimet može biti korisna pomoć dijabetičarima jer utiče na osetljivost na insulin i tako uravnotežuje nivo šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da cimet stimuliše receptore insulina i inhibira enzime koji ga inaktiviraju i tako značajno pospešuju ćelijsko iskorišćavanje glukoze. Nedavno sprovedeno istraživanje pakistanskih i američkih istraživača pokazalo je da taj popularni kulinarski začin može da poboljša osetljivost na glukozu kod osoba obolelih od dijabetesa (tip II). Studijom, u kojoj je učestvovalo približno 60 dijabetičara, pokazano je da konzumiranje jednog grama cimeta tokom 40 dana, može rezultirati smanjenjem nivoa glukoze za 18-29 odsto, holesterola za 12-26 odsto i triglicerida u krvi za čak 25-30 odsto.

  Za bolji rad mozga
  Nedavno sprovedeno istraživanje imalo je za cilj da otkrije da li postoji razlika u delovanju cimeta unesenog u organizam kroz usta ili putem mirisa kroz nos, na kognitivni efekat kod odraslih osoba. Istraživanje je podeljeno u dve faze. U prvoj fazi ispitanici su ispunjavali kognitivne testove, a pri tom su žvakali gumu za žvakanje bez ukusa, s ukusom cimeta ili s ukusom višnje. U drugoj fazi ispunjavali su kognitivne testove, a pri tom su bili okruženi mirisom peperminta, jasmina ili cimeta. Rezultati su pokazali da cimet unesen u organizam na oba načina pruža povećanje kognitivnih sposobnosti (bolja koncentracija, bolje vizuelno pamćenje, bolju vizuelnu memoriju i bolju brzinu reagovanja).


  Blagotvoran na probavni sistem

  Uz jedinstven sadržaj eteričnih ulja, cimet je odličan izvor mangana i vrlo dobar izvor prehrambenih vlakana, gvožđa i kalcijuma. Kombinacija kalcijuma i vlakana povoljno deluje na probavu, jer se oni vezuju za soli i pomažu njihovo izlučivanje iz tela i na taj način štite od karcinoma debelog creva.

  Kako odabrati i čuvati cimet
  Cimet je dostupan u obliku praha i u štapićima. Štapiće možemo čuvati duže, a cimet u prahu ima intenzivniju aromu. Ako možete, pomirišite cimet kako biste se uverili da ima slatkast miris i da je svež. Treba ga čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj posudi, na hladnom, tamnom i suvom mestu. Mleveni cimet na ovaj način možete čuvati šest meseci, a cimet u štapićima ostaće svež godinu dana.