Broj 66
Početna > Lepi i zdravi > VRSTE TUMORA

BOLESTI DOJKE

VRSTE TUMORA

Redovni samopregledi i odlazak kod doktora najbolji su način da očuvate zdravlje, a omogućavaju i da se bolest otkrije u početnoj fazi kada je lečenje jednostavnije i veoma uspešno

Svaka promena na dojci ne mora da bude zloćudna. Postoje oboljenja dojke koja nisu tumori, kao što su infekcije, urođene anomalije, zapušenost izvodnih kanala... Kada je reč o tumorima, oni mogu da budu dobroćudni (benigni) i zloćudni (maligni). Međutim, bez obzira na to šta je u pitanju, ne sme ništa da se prepusti slučaju. Svaka promena na dojci mora da se proveri.
 
  Rak dojke je najčešća maligna bolest kod žena. U našoj zemlji svaka 12. žena oboli od raka dojke, a broj obolelih je u neprekidnom porastu. U pitanju je izraslina u dojci koja nastaje ubrzanim i nekontrolisanim umnožavanjem njenih ćelija.
  Maligni tumori, odnosno rak, predstavljaju izrasline koje se šire u okolna tkiva i organe. Putem krvi i limfe mogu da se prošire na druge delove tela i da u njima stvore nove izrasline - metastaze.
  Benigni tumori su izrasline koje ne urastaju u okolna tkiva i ne šire se na udaljene delove tela. Ne ugrožavaju život i ne pojavljuju se ponovo nakon otklanjanja.
 
  Faktori rizika povećavaju mogućnost nastanka zloćudnog tumora dojke, a oni su:
  -    godine starosti,
  -    porodično nasleđe (ako su bolest imale majka, sestra, baka, tetka...),
  -    prirodna hormonska aktivnost i primena hormonske terapije,
  -    gojaznost.
 
 
  Preventiva.

  Samopregled. Treba da se radi jednom mesečno, u isto vreme, najbolje posle menstruacije. Žena treba da se javi lekaru odmah kada primeti promenu.
  Pregled kod lekara. Ovaj pregled treba raditi jednom godišnje, a preporučljivo je i na šest meseci. Pregled se radi 7 do 10 dana posle menstruacije.
  Ultrazvučni pregled. Ovakvu vrstu pregleda dojke treba raditi najmanje jednom godišnje, a poželjno je i na šest meseci, posle tridesete godine života.
  Mamografija. Treba raditi jednom godišnje, posle 40. godine života, a i pre ukoliko zahteva ultrazvučni pregled ili specijalista onkolog.
 
  Ako primetite bilo kakve promene na dojkama kao što su čvorić, novonastala promena veličine ili oblika dojke, uvlačenje bradavice ili pojava sekrecije iz bradavice, obavezno se obratite lekaru. U najvećem broju slučajeva se ne radi o zloćudnom tumoru, već o drugim oboljenjima dojke kao što su displazija, upala, ciste, benigni tumori i dr. Ipak, pravu dijagnozu treba da postavi lekar.