Broj 66
Početna > Putovanja > VIVA LAS VEGAS!

VIVA LAS VEGAS!

VIVA LAS VEGAS!

Bez obzira na to da li ste došli da se venčate u nekoj od kapela u Las Vegasu, prisustvujete nadmetanju imitatora Elvisa Prislija ili da okušate sreću u kockarnici, ovaj „Grad greha" pružiće vam provod koji će vas kupiti za ceo život

Najveći centar kockarskog turizma na svetu i najveći grad u američkoj državi Nevada, smešten je u središte ogromne pustinje Mohava. Las Vegas je mesto ludog provoda i dobre zabave. Ovaj Sin City (grad greha) dom je preko milion ljudi, a svake godine primi više od 35 miliona u svojim hotelima i kazinima.


  Las Vegas Bulevar

  U martu 1931. godine država Nevada legalizovala je kockanje. Las Vegas Bulevar je rođen. Ubrzo, velike zvezde poput Elvisa Prislija i Sinatre postaju obožavaoci ove atrakcije, kockanja. Na samom početku, mafija je dominirala, ali šezdesetih godina njihov uticaj opada i uskoro svi veliki hoteli i kazina ulaze u domen kontrole velikih biznismena. Las Vegas ima 18 od 21 najvećeg hotela u svetu. Šetajući njima, posetioci mogu da vide oblakodere Njujorka i Pariza, kanale Venecije i egipatske piramide, ali i da vide bitke na moru između pirata i Britanaca. I zato su zakup soba i računi u restoranima najveći u zapadnom svetu.

  Kockarnice pune para
  Najveći izvor prihoda su, svakako, kockarnice. Svake godine u Las Vegas dođe više od 37 miliona ljudi spremnih da okušaju sreću u blek-džeku, na ruletu ili čuvenim kockarskim aparatima. Prosečni kockarski budžet za jedan dolazak iznosi oko 500 dolara, ali ni ova cena ne sprečava pasionirane kockare da dođu u Grad greha više puta. Igre na sreću donose Las Vegasu više od šest milijardi dolara godišnje. Pored toga, još jedan čest razlog za dolazak je jedno od onih venčanja na koje se mnogi poznati odluče posle čašice-dve. Svadba u Las Vegasu ima sve elemente tradicionalnog američkog venčanja: svečanu povorku, razmenu prstenja i poljubaca... Samo je brže, lakše i jeftinije. I ova industrija donosi velike prihode, sa prosečno 315 venčanja dnevno. Još jedan izvor prihoda su čuveni lasvegaski šouovi. Bez obzira na to da li je reč o nekoj burleski ili nadmetanju imitatora Elvisa Prislija, publike uvek ima više nego dovoljno. Samim tim i novca.


  Čari šopinga

  Iako je kockanje glavni pečat ovog grada, pored toga on je i porodična destinacija i tako mu ne manjkaju tematski parkovi, šoping i tereni za sportske aktivnosti. Jedna od dobrih stvari za ljubitelje šopinga je ta da prodavnice u Vegasu imaju nešto duže radno vreme, pa ćete i pored ludog provoda uvek naći vremena i za kupovinu. Tržni centar The Desert Passage, kao što i samo ime kaže, odiše pustinjskom atmosferom i nudi vam najpoznatije svetske robne marke, a ima više od 100 prodavnica. Za one koji uživaju u kupovini krpica The Fashion Show Mall, dok ćete u The Boulevard Mall-u, jednom od najvećih tržnih centara u Vegasu, naći šta god vam padne na pamet. Bez brige, skoro sve prodavnice i veliki šoping-molovi rade do 23 sata.

  Zona 51
  Okružena kontroverzom i zaverom, ova širom sveta ozloglašena oblast, jedna je od najpoznatijih američkih vazduhoplovnih baza na planeti. Priče o padu neidentifikovanih letelica na noćnom zvezdanom nebu magnetski privlače posetioce Istraživačkom centru „Area 51". Neke od aktivnosti za koje se tvrdi da se rade u tajnoj bazi su: čuvanje, istraživanje i eksperimentisanje sa srušenom svemirskom letelicom, kao i proizvodnja letelica zasnovanih na vanzemaljskoj tehnologiji, razvoj energetskog oružja i tehnologije za kontrolu vremena. Oblast je zaštićena radarskim sistemom i ako se prolaznici isuviše približe, okružiće ih naoružani vojnici u crnom, a ponekad i helikopteri. Tura od Las Vegasa do Zone 51 koštaće vas oko 200 dolara.

  Grand kanjon                                                                                                    
  Grand kanjon spada među najpopularnije destinacije za kampovanje i alpinizam. Svojom impozantnom veličinom od 446 km dužine i 1500 m dubine, on svake godine privlači oko pet miliona turista. Na samom dnu teče Kolorado nudeći vam svoju prozračnu, čistu vodu, kao i uzbudljivi rafting. Imate i mogućnost da posetite farmu jelena, gde vam je dozvoljeno da šetate među njima kao i maženje samih životinja. Udaljen je oko 500 km od Vegasa, ali svakodnevno su vam na raspolaganju autobusi, kao i helikopteri i avioni. Izlazak i zalazak sunca su ovde spektakularni i zaista ih ne treba propustiti.
  Takođe, ovaj grad je i dom poznate čokoladne kompanije „Ethel M” pa ćete biti u prilici da posetite fabriku, gledati kako se proizvodi čokolada, od prve faze pa do finalizacije. Naravno, nemojte zaboraviti da se počastite besplatnim čokoladicama.