Broj 66
Početna > Zanimljivosti > SIMBOL SMIRENOSTI

ŽAD

SIMBOL SMIRENOSTI

Simbol čistote i smirenosti, vrlo je cenjen na Istoku i predstavlja mudrost sakupljenu u spokojnom miru

Žad je u Kini još od trećeg milenijuma pre nove ere cenjen kao kraljevski dragi kamen „ju". Znak za žad u kineskom jeziku liči na veliko latinično slovo I, vrh tog znaka predstavlja nebo, dno zemlju, a centralni deo čovečanstvo. Reč „ju" koristi se u kineskom za imenovanje nečeg dragocenog. Stavljan je u grobnice careva, jer se verovalo da održava telo posle smrti, a u jednom grobu nađeno je čitavo odelo od žada da bi se osigurala fizička besmrtnost njegovog vlasnika.
 
  Kamen za krsta
  Maje i Asteci poštovali su žad i od njega pravili maske i razne predmete. Portugalci su žad nazivali kamenom za krsta, jer su verovali da je ovaj zeleni kamen dobar lek za bubrege. U kineskoj kulturi žad simbolizuje plemenito poreklo, savršenstvo, postojanost i besmrtnost. Milenijumima je žad bio integralni deo života Kineza i smatran je najvrednijim od sveg dragog kamenja. Verovalo se da žad predstavlja vezu između fizičkog i duhovnog sveta. Stari žad, rezbaren u Kini, danas se naziva nefritom, a „nefros" je grčka reč za bubreg. Žad iz Južne Amerike, po mineralnom sastavu različit je od kineskog žada, naziva se žadeit kako bi se razlikovao od originalnog nefrita. Žadeit se danas smatra pravim žadom i dosta je skuplji od nefrita, jer se javlja u mnogo življim nijansama zelene boje i providniji je od nefrita. Najcenjeniji je jarkozeleni, ali se javlja i u bojama lavande, ružičastoj, žutoj i beloj. Nefrit se javlja u manje intenzivnoj zelenoj boji, beloj, braon i crnoj.
 
  Kamen koji prečišćava
  Žad je povezan sa srčanom čakrom i pojačava ljubav i negu. Ovaj kamen štiti i čuva nosioca od zla i donosi harmoniju, a veruje se da privlači sreću i prijateljstvo. Psihološki, žad stabilizuje ličnost, objedinjuje um sa telom i podstiče zadovoljstvo samim sobom. Mentalno, žad tera negativne misli i opušta um, a emotivno žad je kamen snova,  jer se veruje da, stavljen pod jastuk spavača, čini da se zapamti ono što se sanja. Kada se stavi na čelo, pomaže oslobađanju emocija, posebno razdražljivosti. Fizički, žad je kamen koji prečišćava. On utiče i na bubrege i nadbubrežne žlezde, odstranjuje toksine i ponovo povezuje ćelijski i skeletni sistem. Takođe, on potpomaže plodnost i porođaj, deluje na kukove i slezinu.
 
  Boje
  Pored opštih svojstava, sledeće boje imaju i dodatna svojstva:
  Plavi/plavozeleni žad simbolizuje mir, donosi unutrašnju smirenost i strpljenje.
  Zeleni žad je najčešći, on umiruje nervni sistem i usmerava strast na konstruktivan način. Zeleni žad može da se koristi da se veza koja ne funkcioniše kako treba dovede u harmoniju.
  Žad boje lavande ublažava emotivni bol i traumu i pruža unutrašnji mir.
  Crveni žad je najstrasniji i najstimulativniji žad. Povezan je sa ljubavlju i prepuštanjem i oslobađa bes.
  Narandžasti žad  je energičan, stimulativan i donosi radost.
  Žuti žad pomaže sistemima za varenje i eliminaciju, takođe donosi radost i sreću.
  Smeđi žad povezuje sa zemljom, donosi utehu i pouzdanost, a pomaže i kod prilagođavanja novoj sredini.
  Beli žad usmerava energiju na najkonstruktivniji način. Sprečava rasejanost i pomaže kod donošenja važnih odluka.