Broj 66
Početna > Lepi i zdravi > PRONAĐITE RADOST U SEBI

KAKO POSTATI SREĆAN

PRONAĐITE RADOST U SEBI

Sreća je nešto što nosimo u sebi. Sreća je osećanje koje, za razliku od zadovoljstva, traje dugo

Svako od nas se pre ili kasnije našao u fazi života kada mu više ne odgovaraju iste stvari koje je ranije voleo. Okolnosti, kao što su promena posla, prekid ljubavne veze, finansijski problemi, usamljenost, često samo utiču da spoznamo problem, koji ima duboke korene u prošlosti. Kao posledica javlja se osećaj teskobe i tuge. Ova faza ne podrazumeva isključivo samosažaljenje već donosi i buđenje, spoznaju nekih ličnih problema i korak bliže rešenju teskobe koja vas je obuzela. Ti osećaji su način na koji vam svest šalje poruke i zato ih nemojte ignorisati! Suočite se sa svojim strahovima.
 
  Odredite ciljeve
  Koliko puta ste čuli frazu da kada nešto zaista žarko želite, to ćete i dobiti. Tačno je da na ispunjenje ciljeva do izvesne mere utiče vaša volja i želja da taj cilj i ostvarite. Međutim, ne smete da ubeđujete sebe da nešto morate da postignete po svaku cenu i da dostignuća koja su blizu postavljenog cilja nisu vredna poštovanja. Ovo verovanje i težnja da se neki cilj postigne bez obzira na sve, često vodi u depresivna stanja i razmišljanja da u suprotnom niste dovoljno dobri. Ovakav oblik perfekcionizma često je glavni izvor nedostatka samopouzdanja i nedostatka vere u sebe. Svi smo mi potpuno različiti. Zbog toga je važno otkriti stvari u kojima smo zaista dobri, ono što znamo i možemo. Kada ovo spoznamo, život postaje velika avantura i pravi izvor sreće.
 
  Ne budite ono što niste
  Nećete biti srećni sve dok se pretvarate da ste neko ko zapravo niste. To može biti podnošljivo neko vreme, ali uskoro će vam biti teško da pogledate sebe u oči. Većina ljudi će prepoznati da se pretvarate i da niste iskreni u komunikaciji. Nikada nemojte da ostavljate utisak na druge na račun svoje ličnosti.
 
  Poštujte svoje želje
  Koliko puta ste se našli razapeti između želje da budete nezavisni, željeni i voljeni. Koliko god da želimo da udovoljimo drugima, to možemo da uradimo na pravi način tek kada spoznamo sebe. S druge strane, sebe možemo i da izgubimo na taj način. Nikada ne treba ići u krajnosti. Onaj deo naše ličnosti koji raste i razvija se, takođe će naučiti da zadovolji druge, ali na zdrav način. Svi se mi nalazimo na večitoj raskrsnici, između želje da ispunimo očekivanja drugih i težnje da udovoljimo samima sebi.
 
  Slušajte sebe

  U svojim postupcima se upravljajte onim što osećate. Naučite da živite za sadašnjost. Budućnost će biti bogatija, jer ćete biti naoružani mudrošću, hrabrošću i znanjem kako da iskoristite svaki momenat.