Broj 66
Početna > Prica > MUŠKARAC U DRUGOM STANJU

VANJA BULIĆ

MUŠKARAC U DRUGOM STANJU

Sve je počelo sa jednim lepim "reci dragička" posle čega je Vanja jeo kisele krastavce i osećao trudove.Nije se porodio ali je napisao dve knjige na temu trudnoće i dece.Sada iskusno poručuje budućim očevima da samo naprave dete.

Novinar i pisac Vanja Bulić ima tri sina - Dušana (32) i Ivana i Ognjena (23) godine. On je nekada igrao odbojku. Sada njegovi blizanci, posle karatea, fudbala i košarke, igraju odbojku. Ivan je igrao i u Libiji za tamošnjeg prvaka Al Ahlija, a Ognjen igra u Prvoj ligi za obrenovački Protent. Tata je imao rok grupu, pa je i Dušan svirao gitaru u nekoliko beogradskih bendova, a danas je glavni urednik časopisa za muškarce Maksim. Stub kuće je mama Slađana, koju tako i zovu, pa je moguće da je glas koji doziva Slađanu u filmu Kad porastem, biću kengur pozajmio neko od njih četvoro.

  Kako vam je supruga saopštila radosnu vest da ćete postati otac?
  Čista klasika: „Reci dragička!" Pošto je te godine već kupila bundu, znao sam da je nešto krupno.

  Šta vam je prvo prošlo kroz glavu kada ste saznali da ćete postati tata?
  Prvi put sam bio ošamućen od sreće, pa se ne sećam najbolje, a drugi put sam skoro pao u nesvest, jer su mi na ulici javili da su Slađani na ultrazvuku videli da ćemo dobiti blizance. U mislima sam razmeštao stvari po našem malom stanu i shvatio sam da ću bar jedan krevetac morati da držim na zidu i to spoljnom. Klecnule su mi noge i seo sam na ivičnjak, a svi oko mene su se dernjali i tapšali me po ramenu kao da sam narodni heroj. A to što sam ja uradio može da uradi svaka zaljubljena budala, vrednost se pokazuje kada dete dođe u kuću.

  Koliko ste imali razumevanja za drugo stanje svoje supruge?
  To je za ženu sasvim normalno stanje, a za nas postaje drugo ili nenormalno stanje. Prestao sam da idem na odbojku, prestao sam da igram preferans, posle posla sam išao odmah kući dok su pajtosi ostajali u kafani. U devetom mesecu ženine trudnoće osećao sam trudove, jeo sam kisele krastavčiće i, za razliku od nje, bio sam sve mršaviji, što nije bilo dobro za plod. Na našu sreću, porađala se moja supruga, a ne ja, pa je sve ispalo kako treba.


  Kako su protekle pripreme za dolazak bebe?

  Insistirao sam da kupimo sve u roze boji, a rodio se dečak.

  Jeste li razmišljali da prisustvujete porođaju?
  Naredio bih da svaki muškarac bude prisutan za vreme porođaja. Ja sam bio prisutan kada smo izgubili jedno dete u četvrtom mesecu Slađine trudnoće. To se doživi, preživi i ne može se opisati.

  Mislite li da u Srbiji postoji kult muškog deteta?
  Ta vremena su prošla. Mislim da je neophodan kult četvrtog deteta, jer ćemo u protivnom nestati kao nacija, tako kažu statistike, za dvesta godina.

  Kako ste proslavili rođenje dece?
  Imam uhodanu ekipu od šest gitara, orgulja, udaraljki i grla uvek naštimovanih za pesmu.

  Ko je odlučio kako će se deca zvati?
  Slađana je po mom ocu Dušanu dala ime prvom sinu, a on je blizancima dao imena Ivan i Ognjen.

  Koliko vam se život promenio nakon rođenja dece?
  Ništa se nije promenilo osim povećanih obaveza. Zadržao sam stare prijatelje i navike kojima hranim umereni hedonizam satkan od druženja, odbojke, preferansa i gitare.


  Koliko ste se angažovali u svakodnevnim aktivnostima oko dece?

  Od prvog dana ja sam kupao decu, a Slađa je za to vreme pripremala klopu. Pošto je Slađa radila u državnoj firmi, morala je rano na posao, a oni su (mislim da je tu postojao neki tajni dogovor) punili pelene kada ostanem sam. Ipak, najveći teret je ponela moja supruga, koja često kaže kako u kući ima četiri muške bebe, u prevodu - četiri kretena.

  Koliko je teško gajiti blizance?
  Oni su me inspirisali da napišem knjigu Kako sam gajio blizance i Drugo stanje. A, ko piše, zna da se knjiga iz muke rađa.

  Jesu li njih dvojica u „koaliciji" u odnosu na druge ukućane?
  Oni su primer časne srpske koalicije. Nerazdvojni su, a jedan navija za Partizan, a drugi za Zvezdu.
  Kako se vaša supruga snalazi sa četiri muškarca u kući? Pomažete li joj oko kućnih poslova?
  Ko god od moje dece prođe pored lavaboa i vidi u njemu prljav tanjir - odmah ga opere. Umeju da spreme hranu, uključe mašinu za veš, opeglaju stvari, a umeju i sve da rasture po kući.


  Da li ste decu vaspitavali lepom rečju ili prutom?

  Jedina tehnika koja uspeva je normalno međusobno ophođenje muža i žene, jer se deca vaspitavaju tako što upijaju sve što roditelji rade, a ne ono što govore.

  Koliko vas je očinstvo izmenilo?
  Mislim da je u meni probudilo mnoga znanja kojih nisam bio svestan, istaklo vrline i učinilo da ispravim neke mane.


  Koji savet biste uputili budućim očevima?

  Prvo napravite dete. Sve ostalo kašće vam se samo.