Broj 66
Početna > Lepi i zdravi > ČIR NA ŽELUCU

BOLEST DANAŠNJICE

ČIR NA ŽELUCU

Čir je defekt sluzokože, najčešće na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, i od njega boluje čak 10 odsto muškaraca i 4,5 odsto žena

Čir zahvata celu debljinu sluzokože i obično je razmere od pola do tri centimetra. Defekti sluzokože manje površine, obično do pola centimetra, u stručnoj literaturi nazivaju se erozijama. Iako se radi o vrlo sličnim bolestima, čir na želucu i čir na dvanaestopalačnom crevu se bitno razlikuju. Zajedničko je samo da se i kod jedne i kod druge javlja defekt sluzokože, i da bolest ne bi mogla da nastane bez prisustva želudačne kiseline i probavnih enzima.
Na pojavu bolesti utiče mnogo faktora koji se međusobno prepliću. U agresivne faktore koji mogu oštetiti sluzokožu ubrajaju se želudačna kiselina (HCL) i enzimi (pepsin), kao i jedna spiralna bakterija (helycobacter pylori), koja je skoro obavezno prisutna kod akutnih i hroničnih upala želudačne sluzokože. Da je ova bakterija agresivni faktor koji napada sluzokožu, dokazuje sve češće uspešno lečenje čira antibioticima koji mogu uništiti taj mikroorganizam.
Vrlo često se prevelika doza stresa spominje kao mehanizam koji oštećuje odbrambenu sposobnost sluzokože. Tu su i mnogobrojni lekovi protiv bolova i za reumu. Pušenje je još jedan od važnih činilaca u razvoju čira jer je proces zaceljenja kod pušača usporen.

Lekoviti napici sa propolisom
Propolis se preporučuje u obliku alkoholnog rastvora i propolisa na ulju. Koristi se 10 odsto alkoholnog rastvora na 70 odsto alkohola.
Za pripremu propolisa na ulju: 10 g očišćenog usitnjenog propolisa pomešati sa 100 g nesoljenog maslinovog ulja zagrejanog na pari. Ekstrakt propolisa dobija se grejanjem na pari u trajanju od 5-10 minuta, posle čega se u vrelom stanju filtrira kroz sloj gaze uz stalno mešanje. Tokom ovog procesa nije preporučljivo da propolis proključa. Alkoholni rastvor propolisa uzima se po 15-20 kapi u vodi ili mleku tri puta dnevno, sat do sat i po pre jela u trajanju od 18-20 dana. U slučaju potrebe, ponoviti terapiju nakon dve nedelje. Treba strogo poštovati navedenu količinu: veća može izazvati pad apetita, smanjenje težine, tromost i povećanje leukocita u krvi. Propolis na ulju se uzima po kafena kašika dnevno, sat do sat i po pre jela. Trajanje lečenja je isto. Naravno, pre svega se treba konsultovati sa lekarom.

Sok od šargarepe
Sveži sok od šargarepe je prirodni rastvarač kod bolesti čira i raka. Šargarepa je bogata mineralima i vitaminima, a najzastupljeniji je provitamin A koji štiti vitamin C od oksidacije, doprinosi zdravlju kože i kose i pomaže pri lečenju očnih problema. Sadrži još vitamine B1, B2, E, eterična ulja, pektin, pantotensku i jabučnu kiselinu, fitohemikalije, neke mineralne soli, posebno kalaj. Delotvoran je kod telesnog umora, malokrvnosti, infekcije creva, dečjih proliva, slabosti jetre i bešike, kožnih bolesti, kao preventiva u sprečavanju infekcija, usporavanju starenja i hroničnog bronhitisa. Dijabetičarima se preporučuje da piju sok od šargarepe svakodnevno.

Sok od krompira

Kod problema sa sluzokožom želuca upotrebljava se sok od krompira. Pošto nije baš ukusan, možete ga pomešati sa sokom od šargarepe ili ga razrediti vodom. Popiti na prazan želudac. Taj sok bogat je bazičnim stvarima, veže za sebe mokraćnu kiselinu i tako pomaže kod gihta, reume i artritisa.