Broj 65
Početna > Lepi i zdravi > SEKS ZA VREME TRUDNOĆE

ČETRNAESTA I PETNAESTA NEDELJA

SEKS ZA VREME TRUDNOĆE

Da biste mogli da uživate u seksu, važno je da znate da vođenje ljubavi ne može da naškodi razvoju vaše bebe. Ona je dobro zaštićena u materici amniotskom tečnošću i membranama, a sama materica je zatvorena čepom sluzi, koji ostaje na svom mestu do pred sam porođaj.

Fizičke promene, kao što je povećanje veličine grudi, mogu da pojačaju interesovanje za seks. I vaše genitalije mogu da deluju veće, a pritisak bebe koja se razvija može ih učiniti aktivnijim. Neke žene dožive orgazam prvi put u toku trudnoće, dok druge doživljavaju orgazam mnogo brže. Doživljavanje orgazma je savršeno bezbedno, može se, u stvari, smatrati da je ono blagotvorno, s obzirom na to da materica često ostaje tvrda i čvrsta u trajanju od nekoliko minuta posle orgazma. To je, po efektu, slično kontrakcijama koje doživljavate pred kraj trudnoće, a koje pripremaju matericu za rađanje vaše bebe.
Naravno, moguće je da osetite smanjenje žudnje za vreme trudnoće ili da potpuno izgubite interesovanje za seks. Takva osećanja nisu neuobičajena, ali mogu da prouzrokuju nepotrebnu napetost između vas i vašeg partnera ako se o njima ne razgovara otvoreno. Vaš partner može osećati da ga odbacujete, pa je zato važno da pronađete alternativne načine davanja i uzvraćanja ljubavi.

Različiti načini vođenja ljubavi
Važno je da za vreme trudnoće vi i vaš partner pokazujete jedno drugom fizičku ljubav, ali to ne mora uvek da podrazumeva seksualni odnos.
Milovanje, masaža, uzajamna masturbacija i oralni seks neki su od alternativnih načina vođenja ljubavi u kojima ćete oboje uživati. Eksperimentišite sa položajima koji sprečavaju partnera da vas pritiska svojom težinom.

Korišćenje seksa za izazivanje trudova
Seks može ponekad da bude način izazivanja trudova. Seme vašeg partnera sadrži hormon zvani prostaglandin, koji će kod pripreme za porođaj doprineti omekšavanju grlića. Vođenje ljubavi će takođe podstaći ćelije grlića da luče sopstveni prostaglandin; i ovo može da doprinese izazivanju trudova.
Stimulacija grudi pri kraju trudnoće ponekad dovodi do snažnih kontrakcija za koje se smatra da doprinose izazivanju trudova omekšavanjem i ispravljanjem grlića. Otkriveno je da stimulacija bradavica može da reaktivira trudove koji su prestali.

Vi i vaše telo
Sada počinje drugo tromesečje i trebalo bi da počnete da doživljavate ono što je poznato kao procvat trudnoće. Bolje ćete se osećati u vezi sa svim stvarima; ako je nagon za seksom splasnuo tokom poslednjih nekoliko meseci, on će se verovatno vratiti i seks sada može da bude bolji nego ikad.

Razvoj vaše bebe
Beba počinje da izgleda kao čovek budući da se brada, čelo i nos jasnije ocrtavaju. Ona sada može da okrene glavu, pa čak i da se namršti. Ona može čak i da odgovara na spoljašnje podsticaje, bežeći kad lekar ili babica pipaju vaš abdomen. Sada je beba dugačka devet centimetara i teška 60 grama.

PETNAESTA NEDELJA
Izbegavajte da se izlažete opasnosti za vreme trudnoće tako što ćete se držati sledećih mera predostrožnosti:
- Perite temeljno voće, povrće i salate, uključujući i one gotove.
- Nemojte da jedete sirovo ili slabo kuvano meso.
- Jaja moraju da budu dobro kuvana, a svi mlečni proizvodi moraju da budu pasterizovani.
- Nemojte da jedete jetru i proizvode od jetre, kao što su paštete i kobasice. One sadrže visok nivo vitamina A, koji je u prevelikim količinama toksičan.
- Izbegavajte da jedete meke uvozne sireve i sireve od kozjeg ili ovčijeg mleka zato što se izlažete opasnosti od listerije.
- Posvetite posebnu pažnju higijeni kuhinje.