Broj 65
Početna > Lepi i zdravi > RECEPT PROTIV UMORA

U SUSRET PROLEĆU

RECEPT PROTIV UMORA

Umor, razdražljivost i bezvoljnost, pad koncentracije i smanjena produktivnost samo su neki simptomi koje osećamo početkom proleća. Ne obara u krevet, ali smanjuje radnu sposobnost slabeći imunitet, i priprema teren za druge bolesti

VITAMIN C. Prolećni umor karakteriše brzo umaranje, manjak koncentracije, stalno zevanje i potreba za spavanjem u toku dana. Potrošnjom namirnica koje sadrže veće količine vitamina C vrlo brzo nestaju opisane pojave i opasnosti. Zimi i u proleće treba jesti što više voća i povrća. Vitamin C je delotvorniji ako se uzima iz prirodnih izvora nego kao lek. Mnogo vitamina C ima u peršunu, paprici, raznom povrću, a malo ga je u mahunarkama.
 
  ISHRANA. Testenina, krompir i proizvodi od integralnog zrna žitarica izazivaju kontinuirano povećanje šećera u krvi, čime se rasteruje bezvoljnost i umor. Čak i male količine ugljenih hidrata dovoljne su da telo pokrene proizvodnju serotonina, koji nam je odavno poznat kao glavni i odgovorni „krivac" za osećaj sreće. Vi mu, dakle, samo omogućite dovoljno „goriva", a vaše telo će se pobrinuti za sve ostalo.
 
  PRIRODNA SVETLOST. Jedan od prvih koraka bi trebalo da bude izlaganje prirodnoj svetlosti, jer ona utiče na poboljšanje raspoloženja tako što smanjuje proizvodnju hormona melatonina koji izaziva pospanost. Ovo znači, ako već morate da ispijate kafe posle posla, radite to na terasi, a slobodno vreme što je moguće više provodite na svežem vazduhu.
 
  OSVEŽAVAJUĆI SAN. Najbolji lek protiv prolećne pospanosti je spavanje. Uveče lezite da spavate ranije nego obično. Ujutro, čim se probudite, odmah ustanite i budite aktivni. Ne leškarite posle buđenja jer ćete postati umorni, bezvoljni i tromi. Ako odmah ustanete, bićete sveži, raspoloženi i puni snage. Doručkujte bez žurbe, radije med ili marmeladu nego suhomesnato i sir.
 
  JUTARNJA GIMNASTIKA. Svako jutro, posle tuširanja, posvetite pet minuta gimnastici uz otvoren prozor. Najbolje vežbe su: savijanje gornjeg dela tela i kolena, istezanje tela i udova, okretanje u kukovima.
 
  TUŠIRANJE I KUPKA. Ujutro, posle vrućeg tuširanja, sledi tuširanje hladnom vodom, i to snažnim mlazom jer se time poboljšava krvotok. Uveče priuštite sebi kupku u toploj vodi, kojoj ćete dodati eterična ulja za podsticanje krvotoka, probave, za smirenje i osvežavanje kože.
 
MINERALNA VODA.  Sa dodatkom voćnih koncentrata ili sirupa, ili sa limunovim sokom, podiže osećaj telesne snage i reguliše probavu. Smanjuje osećaj umora.