Broj 65
Početna > Zanimljivosti > POZITIVNA ENERGIJA U CVEĆU

BILJKE ZA VAŠ DOM

POZITIVNA ENERGIJA U CVEĆU

Prema feng šuiju, postoje sobne biljke koje će u vaš životni prostor uneti više kvaliteta nego neke druge. U ovoj kineskoj filozofiji najzastupljenije su biljke okruglih oblika jer se životna energija kreće u ciklusima-krugovima, pa će vas takvo bilje najbolje podupreti svojom energijom.

Bacite suvo cveće
Za početak je najvažnije da sve što je neprirodno izbacite iz svog doma. To uključuje plastično ili sušeno cveće. Takve stvari šire negativnu energiju i što ih više imate u svom domu, više negativne energije upijate, pa i sami postajete negativni.
U vazi držite samo sveže ubrano cveće, i to na sredini prostorije, najbolje je na sredini stola. Ono će upiti sve mirise i toksine. Svakodnevno mu menjajte vodu i podrezujte uvelo lišće kako bi što duže trajalo.

Lavanda za opuštanje
Jedini izuzetak iz ovog pravila je mirisna lavanda. Ona može da bude i sušena. Lavanda ne samo da simbolizuje mir i opuštenost nego će svojim mirisom tako delovati i na vas i ostale ukućane. Prema feng šuiju, pozitivnu energiju u vašem domu će širiti sve biljke mesnatih listova. Tu spadaju aglaoneme, krotoni, difenbahije, jaglaci, ljubičice i slično. Deblji listovi su „okrugliji" i donose više sreće.

Bambus u kupatilu
Iako bambus nije tipična ukrasna biljka za naše područje, odličan je izbor za kuhinju ili kupatilo jer joj je za rast potrebno mnogo vlage. Za sađenje može poslužiti sitni kamen ili zemlja, koje moraju uvek da budu vlažne.
Palme su nešto veće biljke i prikladne su za velike prostorije ili hodnike. Palme ne vole sušu, ali ni preteranu vlažnost, pa ih ,prema tome, treba zalivati umereno.
Puzavica nije zaobljenih listova, ali zbog svoje gipkosti ublažava oštre linije kućnog nameštaja, polica, prozora... Ako se dobro neguje - vrlo brzo će narasti.
Umesto puzavice možete upotrebiti viseće saksije. U njih stavite biljke ovalnih listova, najbolje u ćoškove prostorija da biste ih na taj način zaoblili.
Najlošiji izbor su kaktusi. Kaže se da ljudi koji su „oštrog" karaktera vole da budu okruženi kaktusima ili drugim bodljikavim biljem.

ŠTA JE FENG ŠUI?
Feng šui je drevna kineska veština koja prati i usklađuje tok energije kroz prostor (feng - vetar, šui - voda). Cilj je pomoći protoku pozitivne energije kako bi se postigla dobra energetska ravnoteža za ljude koji žive u tom prostoru. Feng šui ne treba shvatiti kao ezoteričnu ili okultnu veštinu koja se bavi natprirodnim silama. Ova veština počiva na spoznaji da čovek nije odvojen od planeta, kuće ili drugih ljudi.
U stara vremena u Aziji, majstori umeća uređenja prostora prvobitno su se zapošljavali kako bi locirali najpogodnije mesto za gradnju grobnice voljene osobe. Tokom vremena, ova klasična primena feng šuija prerasla je u posmatranje živog sveta i načina na koji energija zemlje deluje na svakodnevno življenje. Dobar feng šui značio je prosperitet i dugovečnost - svesno povezivanje spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta